Puskaropogás a MÁV-Aszódin – konfliktus a lőtér körül

Lassan negyedik éve tart a háború a Péceli úti lőtér üzemeltetője és a MÁV-Aszódi lakótelepen élők között, akiket a Kulcs Egyesület és a ferencvárosi pogármester is támogat a zaj elleni küzdelemben. A B-Pro Lőtér és Tréning Centrum közelében élők reggeltől estig, szombaton is hangos lövéseket és fegyverropogást hallanak. 

„A lőtér kialakításának egyedisége és jó elhelyezkedése vonzó a lövésztársadalom és a hadi felhasználók, a rendőrség, a fegyveres biztonsági őrségek és a Magyar Honvédség alakulatai számára. Komoly szakmai, nem politikai pályázat alapján nyertünk létjogosultságot”– állítja Viplak Attila, a lőtér tulajdonosa – és Áder János idején az elnöki őrség „kommandósainak” vezetője –, aki 2020-ban nyitotta újra a korábbi lőteret.

A kiképzések, tanfolyamok és hétvégi versenyek mellett sokan érkeznek úgynevezett élménylövészetre is: egy bizonyos összeg fejében különböző típusú fegyverekből lőhetnek néhányat. A helyzetet súlyosbítja és a lakók életét keseríti meg, hogy sorozatlövéseket is lehet hallani, úgy érzik magukat az ott élők, mintha háborúban lennének – mondta el Herege Mónika, a Kulcs Egyesület lőtérrel foglalkozó elnökségi tagja.

A lőtér olyan besorolású területen fekszik, amelyen a lövések mért zaja egyes jogszabályok szerint belül van a megengedett határértéken, ám az sem egyértelmű, melyik jogszabály a mérvadó. Az önkormányzat megbízásából többször mértek a szerintük érvényes rendeletben meghatározott zajhatárnál több decibelt, amit jelentettek is – mondta Herege. Volt olyan is, hogy rend­őrségi mérések idején a lőtér sokkal csendesebb volt a lakók szerint, amit jegyzőkönyvbe is vettek. A tizenhét különböző igazságügyi és egyéb szakértő által végrehajtott hangmérés eredményei abban különböznek, hogy a legnagyobb zajhatárérték más az állami és az önkormányzati szabályozás szerint – hangsúlyozta Viplak, aki szerint ez ügyben „folyik az egyeztetés” az Építési és Közlekedési Minisztériummal. 

(A cikk a kép után folytatódik.)

„Számtalan alkalommal megkereste az  önkormányzat az érintett hatóságokat, de érdemi intézkedés nem történt” – idézte fel Tüttősi Zoltán, a polgármester titkárságvezetője, megerősítve, hogy mértek független szakértőkkel túlzott zajkibocsátást, és erről tájékoztatták a hatóságokat. Tüttősi szerint elképesztő megállapításokat tartalmaznak egyes iratok. A haditechnikai tevékenységi engedéllyel kapcsolatban eljáró budapesti kormányhivatal például azt írja: „a Hivatalom által engedélyezett lőkiképzés, a lövészek instruálása önmagában nem jár jelentős hanghatással”.

A lőtér üzemeltetésére az engedélyt évekkel ezelőtt úgy adták ki, hogy erről nem tájékoztatták az önkormányzatot, és hasonlóan jártak el az illetékes hatóságok akkor is, amikor a haditechnikai engedélyt megadták a B-Pro Centrumnak. Viplak egy önkormányzati határozat miatt két, jelenleg is zajló pert indított közokirat-hamisítás és hivatali visszaélés okán. Tüttősi jelezte, az önkormányzat elkötelezett a mellett, hogy folytassa a küzdelmet a probléma megoldása és a lakók nyugalmának helyreállítása érdekében, és visszautasítja a vádakat.

„Továbbra is folynak többmilliós hangárnyékolási munkálatok, ezekről in­formáltam a jegyző munkatársait, hogy még kevesebb panasz mellett még többet lőhessenek a vendégeim” – mondta Viplak, aki szerint körülbelül 30 millió forintot költött a cég hang­árnyékolásra, hangterelő lamellákkal, konténerekkel és füvesítéssel igyekeznek mérsékelni a hanghatást. Idén további huszonkét konténerből száz méter hosszú, hat méter magas hang­árnyékoló falat húznak fel. Cserébe viszont két új lövőszektort építenek ki. Szeptemberben flashmobbal tiltakozott a Kulcs Egyesület: a lőtér bejáratához mentek, és néhányan hangosbemondón követelték a csendet. Viplak emiatt és egy résztvevő ellen is feljelentést tett, pedig „ezzel nem akadályozták a munkát, nem követtek el olyan szörnyűséget, hogy rájuk kelljen hívni a rendőrséget – mondta Herege –, különösen, hogy a ferencvárosi polgármester is a tiltakozók között volt”.

Bilkei-Gorzó Borbála

(Megjelent a 9 magazin 2024. májusi számában.)

Fotók: Stépán Virág