Teraszengedély-sirató kilenc tartózkodásra és fúvósokra

Az If Jazz Café a Ráday utca nemzetközi hírű gasztrokocsmája, napi élő jazz-zenével és havonta változó kiállításokkal. Egy csepp New Orleans a kerület szívében. Főszezonban a terasz a lételeme, mint minden helynek az utcában. Megkérdeztük a hely tulajdonos-alapítóját, Hoffmann Györgyöt is, mit szól ahhoz, hogy a ferencvárosi önkormányzat legutóbbi ülésén a képviselő-testület 7 igen, 9 tartózkodás mellett mégis elutasította az If Kft. felülvizsgálati kérelmét, amelyet a városgazdálkodási bizottságnak a teraszengedélyüket elutasító döntései ellen nyújtott be.

A Kultucca csiszolt gyémántja így szépen ellehetetlenül, mint annyi kulthely a fővárosban a rendszerváltás óta, kicsinyes politikai érdekek miatt, értelmetlenül.

Az If-sztori

Az If Jazz Café 2007 óta működik a Ráday utcában. Az a típusú izgalmas, bohém hely, amelyben otthon érzi magát a szomszédság, meg a világ távoli részeiről jött turista is. Az Ifben megjelennek nemzetközi sztárok is szerelemből örömzenélni, de a befutás előtt állók, illetve a kezdők is rendszeresen megmutathatják magukat a közönségnek.

Az Ifet egy régi hegymászóbolt helyén Hoffmann „Hofi” György alapította. Csapata nem sokkal a nyitás után beszerzett egy bárzongorát, mert kezdettől élő zenét akartak, hiszen annak a hírére összegyűlnek az emberek. A jazz melletti elköteleződés pedig egy Ráday utcai jazzfesztivál alkalmával kezdődött, amikor nem a fellépőknek adtak helyszínt, mint a többiek, hanem saját fellépőket szerveztek. Innentől kezdve a zenészek maguk jelentkeztek, hogy játsszanak, és pár év alatt kialakult a rendszer a napi élő zenével az italok és kaják mellé. Nem így tervezték, nem volt üzleti modell, csak egyszerűen nem tudtak ellenállni a jazzszakma nyomásának. Ezt hívják organikus fejlődésnek, így alakulnak ki az igazán közönségbarát helyek a világban. Meg kell említeni, hogy a kiállításairól is híres már a hely. Egy dolgot biztosan leszögezhetünk: a napi kocsmai élő jazz kuriózum a kontinensen.

Az utca egyik legnagyobb, talán ötvenfős terasza mindehhez új dimenzió volt, és az emblematikus piros, feliratozott asztalaival a Ráday utca általuk lakott szakaszának a védjegye. Négy panaszlevélre hivatkozva ettől fosztották meg az üzemeltetőket és a közönséget most – de talán nem mindörökre – a szavazástól tartózkodó képviselők.

Este a székeknél. Fotó: Kalocsai Richárd

Tartózkodó kérelem

Döme Zsuzsanna kulturális alpolgármester szerint a bizottságnak nem szimpatikus az If – vagy a jazz –, pedig a kortárs jazzkultúra legnagyobbjait vonultatja fel napi szinten lassan húsz éve. „2023-ban összesen négy bejelentés érkezett az Iffel kapcsolatban: mind a négy esetben azonnal a helyszínen voltak a közterület-felügyelet munkatársai – mondta el a  képviselő-testületi ülésen –, és egyetlen esetben sem állapítottak meg hibát vagy problémát, minden a kiadott engedélyeknek megfelelően működött. Ezért felmerül a kérdés, mire alapozzák, hogy elutasítják a fellebbezést, amivel gyakorlatilag ellehetetlenítik ezt a nagy múltú helyet, amely egyébként a kortárs jazzen túl képzőművészeti kiállításoknak és rengeteg egyéb rendezvénynek, kulturális és tudományos eseménynek is helyet ad, ingyenesen, évek óta.”

A képviselők, akik nem nemmel szavaztak, hanem tartózkodtak, azzal érveltek, hogy a komoly kulturális értékeket nem vonják kétségbe, de a hely hangos a lakók szerint, főleg úgy, hogy mindennaposak a koncertek. Az Ifnek is minden szabályt be kell tartania, mondták, miközben a közterület-felügyelet kiszállásai nyomán feljegyzés van arról, hogy minden szabályt betartottak.

Baranyi Krisztina polgármester felolvasta a feljegyzést, amely arról szólt, hogy a négy bejelentés alkalmával mindent rendben találtak. A négy panaszból egyébként kettő Gyurákovics Andreától (Fidesz) és Szilágyi Zsolttól (Jobbik) érkezett, „tehát a szokásos csuklóztatása folyik az Ifnek, amelynek a működtetőjét egyébként Pro Urbe díjjal tüntette ki Ferencváros” – mondta a polgármester. „Itt van valaki, aki nem szeg szabályt, mégis ellehetetlenítenék a megélhetését, személyes averzióik miatt.”

Torzsa Sándor (MSZP) – aki a teraszengedély megadása mellett szavazott – ezzel szemben azt hangoztatta: videófelvételei is vannak arról, hogy nagyon hangos a zene, és arra kérte a polgármestert, üljön le az If vezetőjével, akivel jó kapcsolatot ápol, és „kérje meg őt szépen, hogy vegye figyelembe a lakóknak az érdekeit is. A jazz is nagyon fontos dolog, meg az is, hogy a környéken lakók tudjanak pihenni. A kettő között meg kell találni a kompromisszumot.”

„Az If működésével kapcsolatban nem csak panaszok érkeznek – válaszolta Baranyi –, ahogy itt folyamatosan elhangzott; rengeteg támogató üzenetet is kapunk, de ez ebben a vitában ugyanúgy nem mérvadó, mint a suttogó propaganda.” Az viszont mérvadó, hogy mivel az elutasító döntés semmilyen módon nincs konkrétumokkal, tényekkel alátámasztva, a hatósági iroda, a közterület-felügyelet által megerősítve, teljes joggal fordulhat az If bírósághoz a döntés ellen és követelhet kártérítést is – szögezte le a polgármester.

A jelen lévő négy fideszes és a négyből három momentumos képviselőn kívül Árva Péter (Párbeszéd) és Szilágyi Zsolt (Jobbik) tartózkodott, összesen kilencen, megadta volna viszont a teraszengedélyt Baranyi Krisztina és Reiner Roland mellett a két DK-s és a két MSZP-s képviselő is.

Zene húros hangszerekre. Fotó: Stépán Virág

Egy igennel szavazó

Megkérdeztük Takács Máriuszt (DK), a Kulturális, Oktatási, Egyházügyi és Nemzetiségi Bizottság elnökét, hogy miért támogatta a teraszengedélyt és szerinte van-e még esély. „Az If kulturális szempontból értékes hely, ahogy több éven át pályázatokon, kitüntetésen keresztül, így most is támogattam, azzal a kiegészítéssel, hogy a helyzetet kezelni kell a lakókkal. Ha jogilag egyáltalán van rá esély, hogy újra a ferencvárosi képviselő-testület elé kerüljön az ügy, nem látom, mitől változna meg a testület véleménye. A polgármesterben nincs meg az erő, hogy többséget tudjon létrehozni az If teraszengedélye mellett.” Kérdésünkre, milyen hatással lehet ez az eset a kerület, a főváros kulturális életére, azt mondta: „A Ráday utcában kicsit kevesebb lesz a zene, de ez a deficit többletként fog megjelenni valahol máshol Budapesten.”

Az érintett

Hoffmann Györgyöt, az If atyját is megkerestük, és arról faggattuk, hogyan élte meg a kétéves huzavonát a terasz ügyében.

Teljesen abszurdnak tartom. A Ráday Kultuccában teraszos vendéglátók üzemelnek, ezt mindenki tudja. A vendéglők télen csak túlélnek. Amikor még volt némi racionalitás, a teraszt befizettük és használtuk. Aztán fokozatosan bürokratizálódott az ügymenet: mára évente kell terjedelmes pályázatban kérni a használatot és ezeket politikusok bírálják el. Tehát napi politikai kérdés minden szavazás.

Érthetetlen volt két éve a bizottsági elnök viselkedése, formális okokra hivatkozva többször levette a napirendről a kérésünket, végül annak ellenére, hogy az általuk kiküldött akusztikus szakértő nem állapított meg hangerőtúllépést, a zajra hivatkozva leszavazták az engedélyt. A fellebbezésünket akkor elfogadta a testület, de néhány hónapig nem használhattunk teraszt.

Bent légy szárnya sem. Fotó: Stépán Virág

Idén megint a lakossági panaszokra hivatkoztak, dacára a közterület-fenntartó levelének, amely szerint az összesen négy panaszt kivizsgálták, és nem találtak jogsértést. Ezúttal a testület sem fogadta el a fellebbezésünket. A képviselők többsége képmutató módon »tartózkodott« – mondta Hoffmann –, ami a szavazás szempontjából egyenértékű a nemmel.

Ez a szavazatszámlálási eljárás ellentmondásos: ha ugyanígy, ugyanebben a szavazásban azt kérdeznék, elutasítsuk-e a beadványt, akkor az elutasítás mellett nulla szavazat lenne, vagyis nem utasítanák el.

Ha nincs terasz nyáron, akkor legfeljebb a koncertre ülnek be emberek. Mint vendéglátóhely, alig jutunk bevételhez. A környező teraszokra ülnek, nem hozzánk, akármilyen jó a sztrapacska.”

Hoffman szerint az engedély elutasításának valódi oka az előítélet, a szűklátókörűség és a polgármester meg az alpolgármester elutasítása a képviselők részéről.

A hogyan tovább kérdésére azt válaszolta: „Újra be lehet adni a kérelmet, ugyanez a bizottság újra megtárgyalja. Úgy tudom, hivatkoztak arra, hogy nem mentem el meggyőzni őket. Miről kellett volna meggyőznöm őket? Teraszengedély, nem kulturális támogatás, nem működéssel kapcsolatos kifogás, amiről szavaznak. De a támogatóink ezt javasolják. Miközben sajnos anyagilag is ellehetetlenülünk.

Artner Sisso

Címfotó: Stépán Virág