Tüntetés a józsefvárosi lakóházak kisajátítása ellen

Április 17-én 17 órakor demonstrációt tartanak a Ludovika téren a Nemzeti Közszolgálati Egyetem épülete előtt. A rendezvényen felszólal Pikó András józsefvárosi polgármester, Karácsony Gergely főpolgármester, Jámbor András Józsefváros és Ferencváros országgyűlési képviselője és egy érintett ház lakója.

Józsefváros önkormányzata tervezi a Diószegi utca nagyszabású fejlesztését. A több milliárdos DIÓ2030 fejlesztési terv részeként felújítanák a Diószegi utca 18–28-ban élő lakók házait, új, emberhez méltó, kényelmes lakhatást alakítanának ki számukra, fejlesztenék a köztereket, és játszóteret építenének. Ezen kívül a Korányi utca 20., a Dugonics utca 11. és a Sárkány utca 1. felújításának előkészítése és kivitelezése is megkezdődne ebben az évben.
Azonban a salátatörvény szerint, amit Semjén Zsolt országgyűlési képviselő és Csák János kulturális miniszter terjesztett be közösen április 2-án, a magyar állam kisajátítana tíz józsefvárosi ingatlant, köztük a fejlesztésben és felújításban érintett házakat is. A kormány a tervet alattomosan, a lakók és az önkormányzat megkerülésével dolgozta ki és terjesztette elő.
A tüntetés szervezői elfogadhatatlannak tartják, hogy a kormány semmibe veszi a helyi lakók és önkormányzat önrendelkezését, és hangot adnak annak, hogy nem lehet egész negyedeket leradírozni, átépíteni, ahol emberek élnek. Követelik a kisajátításra vonatkozó salátatörvény azonnali visszavonását.

A tüntetés után, 18 órától fórum lesz a DIÓ2030 projektről és a kisajátításokról: https://www.facebook.com/events/2176421636053935
Pikó András polgármester Facebook-oldaláról