Újfajta szuperverseny jöhet 2026-ban a ferencvárosi atlétikai stadionba

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség a világ legjobb versenyzőinek új versenyformát talált ki, amelyet először Budapesten rendeznek meg 2026 szeptemberében – írja az Énbudapestem.

Csaknem 70 ország 400 versenyzője, köztük a legnagyobb sztárok szerepelnek majd a viadalon, amelynek létrehozásával az a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) célja, hogy ezentúl ne teljen el úgy év, amikor nincs nagyszabású nemzetközi esemény, ami mind az atlétáknak, mint a nézőknek vonzó lehet. Az első ilyen viadalra 2026. szeptember 11–13 között Budapesten kerül majd sor, ezután pedig kétévente terveznek hasonló eseményt. Idén az Európa-bajnokság, majd az olimpiai játékok várja az atlétákat, jövőre pedig Tokióban lesz az atlétikai világbajnokság, ezért rendezik az első szuperversenyt 2026-ban.

A versenyszámokat három napon át, háromórás blokkokba tömörítik majd, a nézőknek pedig azt ígérik, hogy a pörgősebbre tervezett formátumot új szervezési és technológiai újításokkal frissítik fel. A versenyen olimpiai és világbajnokok, Gyémánt Liga-győztesek és az év legjobbjai vehetnek részt az évben elért legjobb eredményeik alapján. A sportág legnépszerűbb szakágai képviseltetik majd magukat a három nap alatt, rövid-, közép- és hosszútávfutó számok mellett váltóversenyek, dobó- és ugrószámok is műsoron lesznek. A cél, hogy a legjobbak legjobbjai egy mindent eldöntő versenyen mérhessék össze erejüket – innen az eredeti World Athletics Ultimate Championships név.

Az atlétika vonzerejének növelésével azonban nemcsak a nézőszámok feltornászása a cél: magukat az atlétákat is vissza kell csábítani a világversenyekre. Ugyanis az olimpiai cím vagy egy jó szereplés hírnévvel, dicsőséggel és szponzorációs szerződésekkel kecsegtet, de a világbajnokság sok atlétának már nem vonzó.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség erre a problémára reagálva tette anyagilag is vonzóvá az új versenysorozatot.

10 millió dollár összdíjazást ígérnek, a versenyszámok győzteseinek pedig 150 ezer dollár (kb. 54 millió forint) lesz a jutalma. Az atlétikában sohasem forogtak még ilyen összegek; ez és a kiemelt eseménnyel járó extra promóció pedig mindenképpen motivációt jelenthet a világelitnek is.

Az esemény Budapesten debütál majd, ahogy azt a nemzetközi szövetség (WA) sajtóközleménye is írja. Az első „világdöntőt” többek között azért kapta meg a magyar főváros, mert minden idők legjobb szabadtéri világbajnoksága a tavalyi budapesti verseny volt.

Fotó: 9 magazin