Válság a református egyházban: lemondatnák Balogot

A Magyar Református Egyházon belül – amelynek a Belső-Ferencváros az egyik fellegvára – február 2-án kirobbant, kegyelmi botrányként elhíresült ügy következményei eddig nem látott bizalmi válságot okoztak.

Továbbra is Balog Zoltán személye körül csapnak össze a hullámok: egyfelől önmagában a kegyelmi kérvény támogatása, majd az ezzel kapcsolatban tett ellentmondásos nyilatkozatai (előbb tagadta, később elismerte), másfelől a hatalomhoz és püspöki ranghoz való ragaszkodása osztja meg az egyházi vezetést és a híveket nemkülönben.

Balog előbb a zsinati elnöki tisztségéről, később a Kis Virtuózok Alapítvány tiszteletbeli elnöki posztjáról és a Terror Háza alapítványának kuratóriumában betöltött tagságáról is lemondott, ez azonban, úgy tűnik, vajmi kevésnek bizonyul a bizalom visszaállításához. Az eset kapcsán egyre többen fogalmaznak meg belülről is erőteljes kritikát az egyházi és politikai hatalom összefonódásáról, a püspök személyének és döntéseinek morális tarthatatlanságáról. 

Február 14-én Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi alelnöke közleményben szólította fel Balogot, hogy fontolja meg lemondását zsinati elnöki tisztéről.  A korábbi zsinati tanácsos, Tarr Zoltán nyilatkozata szerint az egyházban kialakult helyzet miatt most nem lehet csendben maradni, a lelkészeket azonban megbénítja a félelem és függőség. Március 21-én pedig 24 református értelmiségi adott ki közös nyilatkozatot, amelyben az egyházra nézve tehertételnek látják Balog személyét, ezért azt javasolják, hogy a püspöki tisztségről mondjon le. 

Ugyanezt kéri az egykori tököli kántor, a 74 éves nyugdíjas pedagógus, Vargha Anikó is, aki Az egyház a híveké, és nem politikusok játszótere: Balog Zoltánnak mennie kell! címmel petíciót indított, amelyben minden jó érzésű embert arra kér, hogy támogassa az ügyet. Saját közösségi oldalán egy ehhez kapcsolódó videót is megosztott, amelyben elmondja: a kirúgásának oka az volt, hogy bírálóan nyilatkozott a püspökről. Észrevétele szerint, mivel Balog eddig is és most is politikusként viselkedik, a híveknek kell megvédeniük a papjaikat és az egyházat, a közelgő húsvét kapcsán pedig felhívja a figyelmet arra, ez a legjobb időszak arra, hogy megtisztuljon az egyház.

– eszer –

Fotó: Birtalan Zsolt