Vissza a jövőbe – Baranyi Krisztina polgármesterrel az atlétikai stadion körüli fejlesztésekről

Mit kaphatnak a stadiontól és környékétől a ferencvárosiak, miután véget ért a világbajnokság? Melyek lesznek a visszabontott lelátójú sportlétesítmény jövőbeni funkciói, mit kínál és mikorra készül el a stadion körüli park? Összefoglaló.

 

A legjobb hangulatú világbajnokság” – jellemezte Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke a nemrég véget ért budapesti atlétikai vb-t. Ő és a vendégek élményekkel eltelve hazamentek; pár napig Budapestre figyelt a sportvilág; a miniszterelnök vendégül láthatta keleti „barátait” és Sebastian Kurz bukott osztrák kancellárt, Karácsony Gergely pedig az ukrán atlétikai válogatottat biztosíthatta arról, hogy a budapestiek többsége az Orbán-kormánnyal ellentétben Ukrajna mellett áll honvédő háborújában az orosz agresszorok ellen. Mindenki megtalálhatta a számítását a saját kultúrkörében politikai értelemben is.

És mire számíthatnak a ferencvárosiak most, hogy véget értek a versenyek?

A stadion történetét, előzményeit a 9 magazin is körbejárta korábban. Ezúttal a kerület polgármesterével beszélgettünk a sportrendezvény végeztével visszabontandó lelátójú stadion jövőbeni funkcióiról, a körülötte létesült park fejlesztéséről. Baranyi Krisztina a kormánnyal kötött megállapodásban foglalt egyéb – egészségügyi, lakhatási, környezetvédelmi – programok előrehaladásáról nemrég kijelentette: „eddig időre megvalósult minden”.

Az atlétikai stadionhoz kötődő politikai alkut a világbajnokság hozta újra a közbeszédbe. Igazán forró téma a 2019-es önkormányzati választási kampányban volt, és – bár a jövő évi kampány még el sem indult – úgy tűnik, a stadion téma lesz megint. 2019 őszén Karácsony Gergely szögezte le egy sajtótájékoztatón: „Az én városomban addig nem épül új stadion, amíg nincsen minden kerületben CT.”

A markáns kijelentést tettek követték, a kormánnyal való egyezkedésnek pedig eredménye is lett, 2019. december 30-án így kormányhatározatba foglalták a létrejött megállapodást. Az ellenzéki vezetésű főváros és számos kerület öt év alatt 50 milliárd forinthoz jut hozzá. „Ha a kampányban elhangzottakat szó szerint vesszük alapul – emlékeztet Baranyi –, akkor ahhoz képest sokkal több minden valósul meg Ferencvárosban. Minden kerület kap CT-t, de a kilencedikben a CT körül egy egész új rendelőépület is lesz.”

A Mester utcában 2022 januárja óta épül a ferencvárosi szakrendelő CT-vel és korszerű egészségügyi, gyógyászati felszereléssel ellátott új szárnya, amely a tervek szerint jövő tavaszra készül el. „A stadionhoz legközelebb eső lakótömb a kerület legrosszabb állapotú része. Ezt lebontjuk, és a lakók kártalanítást vagy normális kerületi bérlakást kapnak. Ennek első üteme megvalósult: két épületből hatvan család költözött több évtized nyomorúságából méltó körülmények közé – mondta Baranyi. – A következő lépések elsősorban a kormányon múlnak, amely a világbajnokság előtt erősítette meg a fővárossal és Ferencvárossal kötött alkukat.” A megállapodás része a Ráckevei-Duna kotrása is, a polgármester tájékoztatása szerint ez is halad: a Kis-Duna revitalizációjának kilencéves programja elindult. A tavaly nyáron nemzetgazdasági szempontból kiemeltnek minősített beruházásokat uniós pénzből valósítanák meg, ám uniós pénzt a kormány szabály- és normaszegései miatt egyelőre nem kap az ország, emiatt a további projektelemek megvalósulása vélhetően lassul majd.

Ami magát a stadiont és a körülötte létrejövő parkot illeti, a polgármester figyelmünkbe ajánlotta a nemrégiben készült, a Facebook-oldalán elérhető bemutatóvideót a Ferencvárosi Zöld Parkról. Ebből idézünk.

Az aréna visszabontott lelátójának helyén épül meg a városi gyűrű. Ez gyakorlatilag egy köztér a város felett, budai panorámával. 18 ezer négyzetméteren 65 fitneszgép, egyenként 660 méteres futó- és görkorcsolyapálya várja a sportolni vágyókat. A száz dézsából álló fasor mellett kávézók lesznek, de füvesített padokból álló, wifivel és konnektorral ellátott okossarkokat is használhatnak majd azok, akik online szeretnének dolgozni vagy tanulni.

A fedett városi gyűrű mellett épül egy 1700 négyzetméteres kültéri fitneszpark szintén intenzív zöldfelülettel, fitnesz-tanösvénnyel.

220 négyzetméteren terül majd el az extrémsport-park gördeszkapályával, 4-5 méter magas mászófalakkal. Ez utóbbiaknak 118 négyzetméteres a mászófelületük.”

Lesz kutyafuttató, és visszakapja a kerület a Vituki-strandot is, megújulva, kibővítve (lásd a 23. oldalt). Épül egy ezerhatszáz négyzetméteres játszótér, illetve óvoda, modern kivitelben, kilencven gyermeknek, valamint ökorámpa, fesztiválszínpad, szabadtéri mozi és további izgalmas funkciókat kínáló létesítmények – mindez megismerhető a tervekről készült, említett bemutatóvideóból.

Kérdés, mikor vehetik birtokba mindezt a ferencvárosiak. Mindezek kormányhatározatba foglalt, eldöntött kérdések, amelyekre már forrás és részletes kiviteli tervek is rendelkezésre állnak. A 25 ezres mobil lelátó visszabontásával és a terület rendezésével együtt, körülbelül egy év alatt jön létre a Ferencvárosi Szabadidőpark végleges formája. A park és a stadion üzemeltetését várhatóan az állam, az Atlétikai Szövetség és a kerület közösen fogja ellátni.

N. Z. L.
(Megjelent a
9 magazin 2023. szeptemberi számában)