Autizmus és színház

Április 2-án szerte a világban rendezvényekkel hívják fel a figyelmet az autizmus létezésére. Az autizmus világnapja alkalmából a Nemzeti Színház április 3-án három részből álló programsorozatot rendez.

Az autizmus fejlődési zavar, amely különböző mértékben és formában, de mindig érinti a kölcsönös kommunikáció és társas viselkedés területét, továbbá együtt jár a gondolkodás és viselkedés rugalmatlanságával, valamint a környezet ingereinek eltérő észlelésével. Az állapotnak különböző súlyossági fokozatai léteznek, ám még enyhébb formájában is jelentősen megnehezítheti az érintett személy integrációját szűkebb és tágabb szociális környezetébe. Kutatások szerint az autizmus nagyjából száz emberből egyet érint: készségeik, képességeik jelentős mértékben fejleszthetők.

A Nemzeti Színház április 3-án három részből álló programsorozattal áll ki az autizmussal élő emberek és családjuk mellett. Fő céljuk, hogy az autizmussal élő gyerekeknek és családjuknak útmutatót adjanak a kétségbeesés helyett lehetséges megoldások, irányok felé a művészet eszközei révén. 15 órától várják a szakembereket, pedagógusokat, érintett családokat és a téma iránt érdeklődőket.

Blaskó Péter és Szilágyi Ágota a Grane című előadásban

Program

15:30–16:45 szakmai beszélgetés: Honnan, hová? Milyen pedagógiai módszerek segítik az autizmussal élő gyerekek fejlődését? Hová fordulhatnak azok a családok, amelyekben autizmussal élő gyermek is van? Milyen fejlődési irányai, kibontakozási lehetőségei vannak a már felnőtt korban lévő, autizmussal élő személynek? A magukat eszköztelennek, tehetetlennek érző szülők, nagyszülők, rokonok és pedagógusok miként kaphatnak útmutatást a szakemberektől és ismerjék fel időben, ha gyermekük problémával küzd?

Résztvevők: az Attitűd Alapítvány elnöke, Blaskó Borbála (a Grane előadás rendezője) és Béni Gabriella kreatív tanácsadó; a Mozaik Közhasznú Egyesület az Autizmussal Élőkért szervezet elnöke, Kapitány Imola, szociális munkás, érintett szülő; a Vadaskerti Általános Iskola igazgatója, Petiné Singer Ágnes; dr. Egri Tímea gyógypedagógus-pszichológus, igazgatóhelyettes és Valu Rebeka gyógypedagógus.

Közreműködnek: Huzella Péter Kossuth-díjas zeneszerző, énekes és a Vadaskerti Általános Iskola jelenlegi és volt diákjai.

17:30 Honnan, hová? Blaskó Bence kiállítása; a kiállítást megnyitja Blaskó Borbála.

19:00  A Grane – Képzelgések Peer Gynt nyomán című előadás megtekintése

20:30  Közönségtalálkozó a Grane előadás alkotóival. A szakmai beszélgetés és kiállítás ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A Grane előadást jelképes 200 forintos regisztrációs jeggyel lehet megtekinteni. Regisztrálni itt vagy a színház oldalá lehet 2024. április 1-ig.