Baranyi és Karácsony közösen adták át a kerületi József Attila-díjat

Április 11-e a költészet napja hazánkban, mivel e napon született József Attila, mégpedig itt a Ferencvárosban. Szülőházában a Gát utca 3-ban hatvan éve emlékhely működik, itt tartották az ünnepségsorozat központi rendezvényét, amelyet élőben közvetített a 9tv, és itt történt az idei József Attila-díj ünnepélyes átadása is. Az elismerést Pintér Szilvia, színház- és drámapedagógus, a SziluArt Műhely alapítója vehette át Baranyi Krisztina polgármestertől és Karácsony Gergely főpolgármestertől.

A ferencvárosi rendezvényen – főpolgármestertől nem igazán megszokott módon – megjelent és beszédet mondott Karácsony Gergely is a Gát utcában. Megjelenését azzal indokolta, hogy nagyon ritkán adódik alkalma arra, hogy egyik kedvenc költőjéről, József Attiláról beszélhessen. (Más fellépése is történt ma Ferencvárosban: közös kampányvideót publikált Baranyi Krisztina, amelyben Karácsony az ő polgármesteri újraválasztását támogatja – a szerk.). A főpolgármester szívéhez azért is állnak közel József Attila versei, mert azok Budapestnek egy olyen arcát mutatják be, amivel nem találkozhatunk a történelemkönyvekben – hangsúlyozta. Felidézte A Dunánál című vers keletkezését, amely Karácsony szerint a legszebb magyarság- és Budapest-vers, és amelynek megszületését Fejtő Ferenc inspirálta (Fejtővel kapcsolatos írásunk itt található), majd elszavalta az Aki szegény, az a legszegényebb című vers négy sorát, amely, mint mondta, napjainknak is szól, a ma egyik legsúlyosabb társadalmi problémáját, az energiaszegénységet leírva. „József Attilát olvasni fájdalmas szembesítés azzal, hogy mennyi mindent kell még tennünk azért, hogy ez a város olyan legyen, ahol a József Attiláknak, ha megszületnek, talán már könnyebb életük lesz.” – zárta beszédét.

„A költészet napja büszkeség valamennyi ferencvárosi számára” – mondta beszédében Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere, hiszen ezt József Attila születésnapján tartjuk, aki Ferencváros egyik híresebb szülöttje. A polgármester szólt a József Attila-díjról, amit azok kapnak, akik kimagasló színvonalú kulturális értékeket teremtenek Ferencvárosban, valamint beszélt a díjátadó helyszínéről is, a hatvan éves József Attila Emlékhelyről.  Ez ugyanis amellett, hogy magas színvonlú helytörténeti és kultúrtörténeti anyaggal rendelkezik, sokkal több, mint egy állandó kiállítás: megmutatja, hogyan lehet a történelemmel szó szerint együtt élni. „Ez a hetvenöt négyzetméternyi emlékhely egy élő, lakókkal teli, pezsgő bérházban található, ahol közösség formálódott, a belső kertet is együtt gondozzák az itt élők. Sajnos azonban” – fűzte tovább a gondolotat – „nemcsak József Attila művészete és szelleme maradt velünk, hanem néhány helyen egykori életkörülményei is. Az önkormányzat előtt álló, talán legnagyobb kihívás változtatni ezen, átsegíteni az itt élőket a száz évvel ezelőtti állapotokból a 21. századiba.” Itt pedig megragadta az alkalmat és bejelentette: a jövő héten fogják átadni a szomszédos Gát utca 26. szám alatt a felújított önkormányzati bérházat, szociális bérlakásokkal. Mindenki szívét megmelengette, amikor azt is bejelentette, hogy a családon belüli erőszak áldozatait segítő, négy éve működő program – Fehér Renátó korábbi József Attila-díjas költő lapunkban megjelent javaslatát megfogadva – ezen túl Pőcze Borbála, a mama nevét fogja viselni. Egy mosónő nevét. 

Ezt követően adta át a József Attila-díjat Baranyi Krisztina és Karácsony Gergely közösen Pintér Szilvia, színház- és drámapedagógusnak.

A rendezvényen megemlékeztek az emlékhely alapítása óta eltelt hat évtizedről is: Kassák Lajos hatvan évvel ezelőtti megnyitó beszédét Hegedűs D. Géza színművész adta elő. A korábban a Ferenc téren élt költő, Szálinger Balázs is ünnepi beszédetet mondott, majd József Attila Ars poeticáját Borbély Mihály szavalta el. 

Egy érdekes kísérletnek is fültanúi lehettünk: az Eszmélet című verset négy hangon adta elő Fekete Ernő, Molnár Piroska, Jámbor Nándor és Pájer Alma, a Duo Volente (Solymári Tímea és Viola Éva) kísérte őket. Koszorúzás és tárlatvezetés is színesítette a programot, majd a Sebő együttes tartott koncertet. 

– nie –

Fotó: Stépán Virág

A következő napok költészetnapi programjai

Csendes dalok – A Kéttamás formáció lemezbemutató koncertje
Április 13., 17 óra
Sztárvendégek: Krulik Zoltán és Bede Sári (Makám együttes), Heinczinger Miklós (Misztrál együttes)
Belépő: 2 000 Ft
Jegyek kaphatók: jegy.hu-n és a helyszínen
Helyszín: Ferencvárosi Művelődési Központ (1096 Budapest, Haller utca 27.)
Költőportrék – fotók kortársakról
Kiállítás Székelyhidi Zsolt fotóiból a Ferencvárosi Művelődési Központban.
Kiállítás versillusztrációkból a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjteményben és a Boráros téri Könyvtárban

A versillusztrációs pályázatra érkezett művekből nyílt időszaki kiállítás április 11. és június 1. között látogatható. A döntőbe jutott kétszázharminc versillusztráció részletes eredményei az egyesület honlapján március 27-től láthatók. Az online térbe felkerült munkákból április 11-én virtuális kiállítás is nyílt, amelyen a díjazott műveket Sipos Endre festőművész, tanár, művészetfilozófus értékeli.

 

A magyar költészet hete a József Attila-lakótelepen

Április 6. és 12. között változatos programokkal várták és várják az érdeklődőket a József Attila-lakótelep több helyszínén.

  • Április 12-én 10 órától Üveggolyók címmel rendhagyó irodalomórát tartanak Joós Tamás énekmondó közreműködésével a József Attila-lakótelepi Közösségi Házban.
  • Április 12-én Verslábak címmel József Attila-idézetek hangzanak el, majd záróprogramként Versvitrin címmel hallhatók versek lakótelepi rímfaragóktól a Dési Huber István Művelődési Ház szervezésében.