Bunker újratöltve

A március 15-i kerületi ünnepségsorozat részeként, forradalmi hangulatban nyílt meg tegnap a Bakáts Bunker galéria és underground kulturális tér a Bakáts tér sarkán. Döme Zsuzsanna alpolgármester másodjára nyitotta meg a BaBu becenevű helyet a 9. kerület szívében, de most igazán.

Már 2019-ben felmerült, hogy a bunkert a művészet szabadsága jegyében, a kultúra centralizálása ellenében birtokba vegyék a kerületi művészek és alkotóközösségek. Akkor viszont még nem felelt meg a tűzvédelmi előírásoknak, így most kezdi el a működését az összművészeti kulturális tér és közösségi alkotóműhely, ahol művészeti projekteken és különböző szervezetek eseményein kívül hirdetnek majd közösségi programokat, kerekasztal-beszélgetéseket, workshopokat is.

Stark Attila fest

Döme Zsuzsa beszéde alatt Stark Attila festőművész élő festésperformansza zajlott az előtérben, majd a pincerészben megnyílt Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc emlékezete a magyar történelemben című kiállítás, amelyet a Történelemtanárok Egyesülete hozott létre, többek között Nagy Piroska, a rendszerváltás fényképésze fotóival. Bárány Balázs történelemtanár megnyitója után Simon Márton és Iamyank elektro-ambient zenés felolvasó- és slampoetry-estjét láthatta a közönség. Egy biztos, Petőfi, ha élne, ide ment volna ezen az estén, nem a Most vagy soha díszbemutatójára, a magyar kultúra és történelem meghamisítóinak pazarló bulijára.

Suzi nyit

Artner Sisso

Fotók: Stépán Virág