Budapesti Wagner-napok

A 2013-ban felvett, A nürnbergi mesterdalnokok című film vetítésével nyitotta a Müpa a Budapesti Wagner-napokat június 12-én. 20-tól 23-ig A nibelung gyűrűje négyrészes zenedráma minden része látható lesz, majd a legnépszerűbb Wagner-dallamokból összeállított koncerttel ér véget a programsorozat.

„A tetralógia 2008–2009-ben, a Budapesti Wagner-napokon bemutatott produkciója hatalmas sikert aratott a Wagner-rajongók körében. A Müpa tíz év után, 2019-ben felújított változatban mutatta be A nibelung gyűrűjét a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem színpadán. Fischer Ádám művészeti vezető, a Ring karmestere a filmben így fogalmazza meg Wagner remekművéhez fűződő gondolatait: »A Ringről minden évben kicsit változik az a kép, amely bennem él, én évről évre újabb és újabb Ringeket képzelek el. A mű tizenöt órányi zenéje olyan, hogy egy élet túl rövid ahhoz, hogy mindent felismerjünk és megértsünk benne. A Ring története minden korban aktuális: a pénz, a hatalom el van átkozva, és mégis vágyakozunk utána, és ez a vágyakozás tönkretesz minket. Örök emberi történet, mely minden korban időszerű és modern. A felújításra azért volt szükség, mert az eltelt tíz év során mi, alkotók és a közönség is sokat változtunk. Az asszociációk, melyek a darab korábbi előadásában megjelentek, már nem annyira aktuálisak, azonban a színpadi megjelenítésnek mindig a mához kell szólnia.« Ebben a szellemben született a megújult négyestés produkció abból a műből, melyről Hartmut Schörghofer rendező és Fischer Ádám karmester így vélekedik: tökéletes műalkotás” – írja a Müpa programajánlója.

A filmet Várbíró Judit rendezte, Bősze Ádám zenetörténész a riportere és Reich László az operatőre.

Június 20-án  Miért pont a Trisztán II. felvonása? címmel élő beszélgetés lesz Fischer Ádámmal a Budapesti Wagner-napok bécsi vendégjátékáról. A nibelung gyűrűje négy estét betöltő gigászi zenedráma-sorozata még ezen az estén elkezdődik A Rajna kincsével, Hartmut Schörghofer rendezésében.

Június 21-én 16 órától A walkür hatórás előadásával folytatódik a Wagner-maraton, majd 22-én a Siegfried kerül színpadra,  június 23-án pedig a tetralógia utolsó darabja, Az istenek alkonya.

Június 25-én az Istenek és hősök – a legnépszerűbb Wagner-dallamok című koncerttel ér véget az idei Budapesti Wagner-napok. A koncertet 29-én megismétlik, de már most telt házas.

„Izgalmas arra gondolni, hogy noha Richard Wagner életművének túlnyomó részét operái és zenedrámái alkotják, s ezekben a szerepek alakítói, az énekesek nyújtanak kivételes teljesítményt a világ nagy színpadain, e művek önállóan is megszólaltatható, legnépszerűbb részletei mégis a zenekari számok. Ezekből nyújt át a Müpa közönségének egy színpompás csokrot a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, amelyet a Budapesti Wagner-napok művészeti vezetője, Fischer Ádám vezényel.”

– sis –

Fotó: Müpa