Egy partizán kurtizán – felvilágosítás felsőfokon

Az évadban utoljára látható június 2-án, vasárnap a Pinceszínházban Ágens provokatív, ironikus, rendkívül népszerű stand-up comedyje Kurtizánképző címmel. Közhasznú felvilágosítás a női princípiumok tárgyában, szórakoztató színházi körülmények között.

„A kurtizánképző Ágens produkció már igen sok előadást megérhetett, mégis az előadóművésznő egészen egyszerűen lehengerlően friss, tapasztalt és vitális szerepében. Mikor megkezdi kiképzésünket, szinte minden egyes emberre figyel a térben. Alig marad valaki, akihez ne érne el szenvedélyes magyarázataival. Vesszük is a jó fajta humort, meg nem is. Az előadás tétje szerint, a résztvevők kurtizándiplomát kapnak, ha megtanulják, hogy a férfiak 5 évesek, babusgatásra és nevelésre szorulnak. A reneszánsz világ, ahová helyez minket, mégis megengedi, hogy néha kikerülhetővé váljék. Ágens tanítása közben utalgat a »nyomogatósunkra«, amelyen utánanézhetünk a történelmi eseményeknek. Szarkasztikus, vidám és koncentrált színészi átszellemültség jellemzi” – írja az országot megjárt előadásról Drubina Orsolya a Tiszatájban.
„Ezen az »alapképzésen« megtanuljuk, milyenek voltak a kurtizánok, hogy az akkori szokásrend férfidominanciát hogyan fordíthatták a saját javukra: ezt a játékot keresetlen nyersességgel kapjuk meg. A legizgalmasabb ebben a játékban, hogy Ágens valóban a nézőkre teszi a fókuszt – ilyen szempontból nagyon is látható a drámapedagógusi attitűdje –, és bár végig erős kontroll alatt dolgozik, a nő csak úgy árad, de nem magával van elfoglalva, hanem a közönséggel. S hát erre megy ki a játék, erre a némileg viccelődő, de elsősorban nyíltan nőszempontú, virulensen kritikus ingerre, amit igencsak vegyesen fogad a közönség” – így ír Proics Lilla a Revizoron.
Akik már látták tehát, állítják, hogy a két nem közötti megértés és elfogadás útját indítja el, és megnyílik egy olyan érzékelési tartomány, amely addig zárva maradt. Az egyedülálló, több mint 960 előadást megért Kurtizánképzés – szerelmi okosítás hölgyeknek és érdeklődő uraknak – kultúrtörténeti szakirányú végzettséget ad, mert igazából ezt jelenti a Kurtizándiploma. És valóban, az alaptanterv része kéne legyen. A ferencvárosi anyáknak és lányoknak, de az uraknak is ajánljuk a Kurtizánképző megtekintését vasárnap, vagy a következő évadban.
– sis –
Fotó: Ágens Társulat