Elkezdődött a 29. Budapest Pride Közösségi Fesztivál

Lassan vége a választási kampánynak, tegnap este viszont megnyitották az Akváriumban a 29. Budapest Pride Közösségi Fesztivált. Idén két héten keresztül zajlik a programsorozat, az érdeklődők több mint 60 programon vehetnek részt Budapesten és a fővároson kívül két településen.

 

A megnyitó ünnepség házigazdája Ráskó Eszter humorista, pszichológus volt, aki saját példáján keresztül mesélte el, hogy a többségi társadalomtól eltérő csoportok egyik legfőbb közös vonása az, hogy legtöbbjük úgy érzi, nem szerethető ember.

A Budapest Pride-ot szervező Szivárvány Misszió Alapítvány nevében felszólaló Radványi Viktória beszédében így fogalmazott: “Felháborít, hogy a kormány hogyan beszél a családunkról. Hogy a gyerekeimnek, akiknek két anyukájuk van, egy olyan országban kell felnőnie, ahol a kormány, amelyik őket védeni hivatott, ilyen gyomorforgató homofób gyűlöletkampányokat tol az arcukba.“

Nagy Zsolt videón köszöntötte az LMBTQ közösséget és a támogatókat, aztán elmondta, hogy „Felelősségteljes, alkotó emberként úgy érzem, hogy a feladatköröm nem csak a színpadra vagy a kamera elé, hanem a ilyen eseményeken való részvételre is szól.”

A hagyomány szerint az eseményen adták át a Háttér-díjat, amellyel 2005 óta minden évben olyan személyt, csoportot vagy projektet tüntet ki a Háttér Társaság, amely az elmúlt időszakban sokat tett a közösségért. Idén Filó Mariann, a Budapest Pride egyik szervezője, a Magyar Pszichológiai Társaság LMBTQ szekciójának tagja kapta az elismerést.

Végezetül Daróczi Anna roma feminista aktivista fogalmazott meg kritikát a mindennapi igazságtalanságok ellen, és arra kért mindenkit, hogy olvasson roma szerzőktől, vonjon be roma szervezeteket a munkájába, vegyen fel roma munkavállalókat, beszélgessen roma szakemberekkel, járjon el a rendezvényeinkre és alakítson kapcsolatokat”.

Az események Trinity Bee drag queen és a Galaxisok zenekar is fellépett.

 

A fesztivál szlogenje idén is: „Vedd vissza a jövőd!”, ami rámutat arra, hogy a rasszizmus, a lakhatási válság, az ökológiai krízis, a demokráciába vetett hit válsága, a homofóbia, a transzfóbia és a szexizmus, valamint az ezekre adható válaszok összefüggnek, és hogy a társadalmi problémákra a közösségi válasz a megoldás: az alulról szerveződő kezdeményezések és az egymás ügyeit segítő, rendszerkritikus civil összefogás.

Az idei Pride hónap országszerte programokkal várja az érdeklődőket. Ferencváros egy fiesztával veszi ki a részét a szivárványbuliból, A Budapest Parkban lesz a fesztivál hivatalos after partija a Budapest Pride Rainbow Party 2024.

A fesztivál lezárásaként június 22-én, szombaton tartják meg a Budapest Pride Felvonulást: a menet a Podmaniczky utcából indul, végigmegy az Andrássy úton, majd a Vajdahunyad várhoz érkezve Civil Faluval, beszédekkel, zenével ér véget.

Emlékeztetnénk atta, hogy a kampány kezdetén az index kérdezte a három főpolgármester-jelöltet, Karácsony Gergelyt, Vitézy Dávidot és Szentkirályi Alexandrát, hogy részt vennének-e a Budapest Pride Felvonuláson.

A jelenlegi főpolgármester, Karácsony Gergely (MSZP–DK–PM) azt válaszolta, hogy számára természetes, hogy részt vesz a Budapest Pride felvonuláson. Karácsony egyébként már kétszer is mondott beszédet a felvonuláson, és résztvevőként is számtalanszor találkozni vele a menetben és a Budapest Pride Fesztivál megnyitóján.

Vitézy Dávid (LMP által támogatott, illetve immár FIDESZ által ajánlott) főpolgármester-jelölt, azt nyilatkozta, hogy még sosem vett részt a felvonuláson, de ha Budapest főpolgármesterét meghívják, akkor szerinte kötelessége igent mondani rá.

A mára okafogyottá vált Szentkirályi Alexandra (Fidesz-KDNP) pedig annyit válaszolt, hogy nem megy el a felvonulásra és nem is akarta ezt megindokolni.

– sis –

fotó: Budapest Pride