Eötvös Péter szellemében – mesterkurzus és közönségtalálkozó a BMC-ben

Júniusban újabb mesterkurzussal, közönségtalálkozóval és koncerttel folytatódik az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány mentorprogramja a Budapest Music Centerben. A hagyományos közönségtalákozón Benoît Sitzia francia zeneszerző beszél Eötvös hatásáról a saját műveire. De lesznek más kapcsolódó programok is.

„A mentorprogram tervezésében még Eötvös Péter is részt vett, https://bmc.hu/hirek/eotvos-80-mesterkurzus-kozonsegtalalkozo-koncertám megvalósulásukat már nem érhette meg. A márciusban elhunyt Eötvös a 20–21. századi zene egyik legismertebb komponistája és egyben karmestere volt, aki nagy jelentőséget tulajdonított annak is, hogy tudását és tapasztalatait átadja a fiataloknak” – írja a BMC ismertetője. „Megálmodója és vezetője volt az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány minden kurzusának. Munkássága előtt tiszteleg az intenzív ötnapos kurzus, amelyen ezúttal fiatal karmesterek fejleszthetik tudásukat Vajda Gergely vezetésével. Az Ars Nova Ensemble immár harmadik alkalommal tér vissza Budapestre, hogy a kortárs zene tolmácsolója legyen.”

„A kurzus másik mestere a francia Benoît Sitzia, az Ars Nova Ensemble főigazgatója, aki hosszú időn át számos alkalommal dolgozott együtt Eötvössel. A kurzushoz kapcsolódó hagyományos mustMEET Composers közönségtalálkozón, június 10-én Fazekas Gergely zenetörténész vele beszélget zenei gondolkodásmódjáról és a zeneszerzés folyamatáról, illetve arról, hogyan hatottak Eötvös Péter művei a saját kompozíciós technikájára. A beszélgetés angol nyelven zajlik, az este során a BMC Könyvtárában Catherine Jacquet hegedűművész szólaltatja meg Eötvös és Sitzia egy-egy darabját, és felvételről is több darab elhangzik a két zeneszerzőtől.

A kurzust lezáró koncerten, június 15-én este a Koncertteremben Eötvös Péter, Kurtág György és Ligeti György műveit tükörprogramként, kétszer hallhatja a közönség, más-más fiatal karmester vezényletében, egyedülálló élményt nyújtva ezzel a kortárs zene befogadására.”

A részletes program a BMC oldalán található.

– sis –

A képen: Benoît Sitzia  

Fotó: BMC