Fókuszban a public art – előadássorozat és beszélgetés

Ferencváros és a Kettőspont színház & spirituális ügynökség ismert kutatókat kért fel, hogy tartsanak előadást a téma iránt érdeklődőknek. Az esemény április 12-én délután háromkor kezdődik a Kettőspontban, az előadások után fórumbeszélgetés lesz, amelyen alkotók, teoretikusok vesznek részt.

 

A public art célja, hogy a múzeumok és a kiállítóterek falai közül kilépve elérje a szélesebb közönséget, és művészeti élményt hozzon az emberek mindennapi életébe.

A művek között vannak, amelyek elgondolkodtatnak vagy megmosolyogtatnak, gyönyörködtetnek vagy kizökkentenek, de vannak, amelyek megosztó témához nyúlnak, és egyesekből erős indulatokat váltanak ki. Az alkotók művészetük eszközeivel sarkallnak párbeszédre, vagy világítanak rá egyébként nehezen megfogalmazható problémákra.

Ki ne emlékezne a híres BLM szoborra, azaz Prizmára vagy a ló nélküli lovas szoborra? Ezek az alkotások mindösszesen Ferencvárosban két hétig voltak láthatók, mégis a kerületen, sőt az országon is túlmutató figyelmet kaptak. Az önkormányzat évről évre ilyen köztéri alkotásokkal „provokál”: 2023-ig összesen százhuszonnyolc pályázat érkezett be, ebből tizenkilenc mű valósult meg eddig; idén pedig négy izgalmas alkotást választott ki a szakmai zsűri. A public art pályázat figyelemreméltó az önkormányzati művészeti pályázatok között, mivel szakmai berkekből gyakran hallható, hogy a kortárs művészeti kérdések ritkán kapnak teret a közéleti diskurzusban.

 

Az április 12-i esemény részletes programja:

15.00 – Mi micsoda: Graffiti, street art, köztéri művészet, public art, új típusú public art (Kertész László előadása)

15.50 – A public art és a részvételiség: new genre public art (Székely Júlia előadása)

16.40  –  Mi az a művészeti kutatás, és mi a szerepe a public artban? (Erhardt Miklós előadása)

17.30  – Kávé-,  teaszünet

17.45  – A public art mint a közösségi tervezés eszköze (Tihanyi Dominika előadása)

18.35  – Performativitás – színházi, tánc- és hangművészeti eszközök és nyelvhasználat – a public art gyakorlatban (Százados László előadása)

19.25  – Fórumbeszélgetés néhány, a korábbi ferencvárosi public art programokon részt vett művésszel: Szalay Péter, Kiss Gabriella, Menesi Attila, Horváth Csaba Árpád

 

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Regisztráció: publicart@ferencvaros.hu