Freeszfe menni Konnektor

A három éve, a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) modellváltása után létrehozott Freeszfe autonóm alkotóműhely forrásaink szerint részben Ferencvárosba költözik. Augusztus elsejétől hivatalosan a Konnektor-közösség tagja lesz.

A Freeszfe Egyesületet a színművészeti egyetem 2020-ban végrehajtott alapítványi kiszervezése után azért hozták létre a tagjai, az alkotók, a diákok és a tanárok, hogy teret és lehetőségeket nyújtsanak azoknak, akik nem szerették volna feláldozni a művészi szabadságukat már az egyetem elvégzése előtt. Az SZFE volt és jelenlegi növendékeinek, oktatóinak, dolgozóinak a célja jelenleg is a szabad alkotóhely megteremtése, amelyben színdarabok, filmek, novellák, látványtervek és más művészeti alkotások születhetnek.

A Konnektor Inkubátorházban pályázat útján nyertek helyet: próbatermet alakítanak ki, amelyben a mérete miatt leginkább olvasópróbákat tartanak majd, az inkubátorház kötelező programjaira pedig a saját előadásaikat viszik. „Szeretnénk, ha közismertté válna, hogy a Freeszfe-produkciók többségének a Konnektor színpada a helyszíne, mivel jelenleg több helyen mennek előadásaink. Nagyon izgatottak vagyunk, örülünk a lehetőségnek, amelyet maximálisan kihasználunk majd” – mondta el a Kilenconline-nak Sziráki Sarolta, az egyesület kommunikációs vezetője.

Oktatási tevékenységüket az Emergency Exit (EmEx) program keretében végezték eddig: a külföldi egyetemek elismerték a Freeszfe Egyesületben zajló oktatást, diplomát és így menekülőutat adtak azoknak a hallgatóknak és oktatóknak, akik nem látták biztosítottnak a tanszabadság és az autonóm alkotómunka feltételeit az SZFE-n.

Szeptemberben négy képzést indítanak majd: segédrendező, művészeti menedzsment, írás és alkalmazott színház. Erről bővebben és az idei nyári workshopokról a Freeszfe honlapján lehet tájékozódni.

„A helyzet ugyanaz, mint eddig: dolgozunk, keressük a lehetőségeinket. Idén végez az utolsó előtti EmEx-osztályunk, a zenés színházrendező osztály, akik most épp Salzburgban vannak az államvizsgájukon. Külföldi együttműködésekről folyamatosan zajlanak a tárgyalások, de konkrétumot erről még nem tudunk mondani. Ezen kívül itthon a képzések mellett workshopokat szervezünk a következő tanévben” – tette még hozzá Sziráki.

– sis –

A képen: a Pinceszínház és a Freeszfe Egyesület Mirad, egy fiú Boszniából című előadásának részlete

Fotó: Freeszfe