Gyerekjáték ez a nap

Az lenne a jó világ, ha minden nap ugyanolyan figyelemmel fordulnánk a gyerekeink felé, sőt mások gyerekei felé is, valamint folyamatosan foglalkoznánk jólétükkel, kulturált nevelésükkel és igényes szórakozásukkal. De egy évben egyszer világszerte hivatalosan is megünneplik a gyerekeket. Nálunk május utolsó vasárnapján tartják a gyereknapot. A 9. kerületben ebből az alkalomból nagyszabású szabadtéri rendezvényen, különleges városélménnyel várják a kicsiket.

A múlt század elejétől vannak különböző próbálkozások a gyereknap megünneplésére és nemzetköziesítésére a világban, de az ENSZ közgyűlésének 1954-ben jutott eszébe először, hogy mindenhol emlékezzenek meg a világ gyermekeinek testvériségéről, valamint emlékeztessék magukat a felnőttek arra, hogy elengedhetetlen a gyermekek jóléte érdekében folytatott küzdelmük.

Magyarországon nem rendszeresen, de az Országos Gyerekvédő Liga kezdeményezésére már a 20. század első évtizedében rendeztek gyermeknapot, vidéki településeken is. A húszas évektől pedig május vagy június valamelyik napját hivatalosan is a gyerekeknek szentelték. 1931-től egy egész hetet szántak a gyermekek ünneplésére, többnyire május első felében, Nemzeti Gyermekhét néven. 1944-ben nem rendeztek ilyet, aztán ismét tartottak gyermekheteket. 1948 júniusától pedig a Magyar Nők Demokratikus Szövetsége rendezett Országos Gyermekhét néveneseményeket.

1948 novemberében a Nemzetközi Demokratikus Nőszövetség moszkvai tanácsülésén úgy határoztak, hogy onnantól kezdve a világ minden olyan államában rendeznek gyereknapot, ahol a nemzetközi nőszövetségnek szervezete van, és ez minden országban a politikai és gazdasági viszonyoktól függetlenül a gyermekek érdekeit fogja szolgálni. A fenti határozatnak megfelelően Magyarországon 1950-től 1953-ig június első vasárnapján, azt követően pedig minden év május utolsó vasárnapján rendezték, illetve rendezik meg a nemzetközi gyermeknapot.

Ez a nap világszerte a gyerekekre irányítja a figyelmet, arra, hogy a felnőtteknek áll módjukban olyan környezetet kialakítani és fenntartani, amelyben a gyerekek biztonsága alapvetés.

A Gyermekjogi Egyezmény olyan nemzetközi megállapodás, amely azért jött létre 1989-ben, hogy a világ minden országában ugyanazokat a gyerekjogokat tartsák be. Magyarország 1991-ben aláírta az egyezményt, azóta nálunk is ezek a jogok védik a gyerekeket.

Manapság egyszerűen csak úgy hívjuk május utolsó vasárnapját: gyereknap, és nagyon elégedettek vagyunk már azzal is, ha nem telepszenek rá politikusok és reklámkampányok a kicsiknek rendezett eseményekre.

Itt most olyan kerületi gyereknapi rendezvényeket igyekszünk ajánlani, amelyeken a gyerekek önfeledten ünnepelhetik önmagukat.

Egész napos ingyenes gyereknapi program lesz a Ferenc téren május 26-án (esőhelyszín a Ferencvárosi Művelődési Központ). Reggel 10-kor a Toppantó – baba-mama táncházzal kezdődik a nap, aztán megismerkedhetünk öt szerző öt ferencvárosi helyszínből inspirálódott meséjével az Itt és Most Társulat és a Fiatal Írók Szövetsége jóvoltából. Ferencváros emblematikus helyszínei tele vannak történetekkel. Mi lenne, ha ezek a terek mesélni tudnának? Az egész napos, szabadtéri családi programon a megírt történetek mellett olyan jelenetek is létrejönnek, amelyek cselekményét a közönséggel együtt a gyerekek ötletei alapján alakítják a színészek.

A zenés improvizációs színház előadásai a téren:

10.40 Kollár Árpád: Csoda az arénában 
11.40 Tarr Ferenc: Ferkóvárosi pályaudvar – avagy egy randevú margójára
14.30 Rump Tímea: Milen és a türkiz Nyúltilop
15.30 André Ferenc: A parfümkészítő kedvese 
16.30 Kalapos Éva Veronika: A párizsis zsömle

Ezen kívül mesekuckóval, ingyenesen elvihető mesefüzettel, csillámtetoválással, arcfestéssel, rajzolással és kollázskészítéssel várják egész nap a kicsiket.
További információ a Mesélő Terek programról itt.

– siss –

fotó: Stépán Virág