Húsokból készült táncoló alakok a 2B Galéria pészahi kiállításán – a 9tv beszámolója

A 2B Galéria Birnfeld hagada című kiállításán tizenkét művész egyéni alkotásai láthatók május 31-éig, amiről a 9tv készített összefoglalót. A műveket a szegedi születésű, a felixdorfi lágerben 1944-ben, 38 évesen éhen halt Birnfeld Sámuel egykori rabbi és műfordító inspirálta, akinek munkái között egy több fejezetből álló befejezetlen haggadavázlat is fennmaradt, amelyben a zsidók egyiptomi kivonulását a saját munkaszolgálatos tapasztalataival állította párhuzamba. 

A holokauszt 80. évfordulója alkalmából szervezett pészahi kiállítás legmegdöbbentőbb alkotása Július Gyuláé, aki húsokból készített táncoló alakokat – mutatta be a kiállítást a 9tv-nek a szervező, Böröcz László, a 2B Galéria vezetője, aki a film végén a további hónapok izgalmas kiállításaiból is nyújt egy kis előzetest. Megszólal az egyik alkotó, Takács Máté is, aki nemcsak egy tárgyat alkotott, hanem teljes küldetést teljesített, feltérképezve Birnfeld Sámuel életének és halálának fő állomásait.

A kiállítás alkotói: Böröcz András, Fischer Judit, Hajgató Terézia, Július Gyula, Kicsiny Balázs, Kósa Gergely, Láng Orsolya, Rácmolnár Sándor, Roskó Gábor, Szemző Zsófia, Takács Máté, Wechter Ákos.

A kiállításról írt beszámoló itt olvasható.

Fotó: Stépán Virág