Teraszcsikicsuki – próbaidőre használhat utcai területet az If Jazz Café

Márciusban beszámoltunk arról, hogy a ferencvárosi önkormányzat képviselőtestülete hét igen és kilenc tartózkodás mellett elutasította az If Jazz Café nemzetközi hírű zenés gasztrokocsmát üzemeltető If Kft. felülvizsgálati kérelmét, amelyet a Városgazdálkodási Bizottságnak a teraszengedélyét elutasító döntései ellen nyújtott be. Most pedig úgy tűnik, mégis működhet a terasz. Vagy mégsem? Esetleg mégis?

Teraszengedély-sirató cikkünkben megírtuk, hogy a helyzet kilátástalan, ehhez képest pár napja mégis felcsillant a remény. De lehet, hogy semmi remény.

Az If Café Jazz Club bejegyzése és Hoffman György üzletvezető szerint április 17-én a Városgazdálkodási Bizottság először újból leszavazta a teraszkérelmet, végül mégis segítő jobbot nyújtottak, és megszavazták, hogy próbaidőre, június 30-ig használhatnak egy kisebb területet. A feltétel az volt, hogy a koncerteket zárt nyílászárókkal kellene tartani.

„Az ülés 11. napirendi pontja (tehát a teraszkérelmünk elbíráslása) kb. másfél óráig tartott. Az Iffel baj van, mondták a bevezetőben, nem akarjuk ellehetetleníteni, de a lakossággal együttélés a mi fő szempontunk. Felszólalt az ülésen a Ráday utca 19. egyik lakója, aki felettünk lakik. Elmondta, hogy egyáltalán nem zavarja sem őt, sem a másik tulajdonost: ketten vannak az utcai fronton. Azért jött, hogy támogassa a kérelmünket. Ott volt a közterület-felügyelet képviselője. Elmondta, hogy tavaly négy, idén egy panasz érkezett, de a helyszínen nem állapítottak meg jogsértést” – írja Hoffman. „Elmondtam, hogy 17 éve vagyunk, kb. tíz éve így működünk. Az, hogy még mindig megy, azt jelenti, hogy a lakosság szereti. Az, hogy egyetlen komment nincs arra vonatkozóan, hogy zárják be, azt jelenti, hogy a lakosság szereti. Nagyon kevés kivétellel. Elmondtam azt is, hogy nyáron nem zárjuk be az ablakokat. Nyár van, azért. Hogy hallatsszon, azért. Egy ablakot bezárunk, a dob mellettit, a másikat minimum félig, az ajtót meg teljesen nyitva tartjuk. A szabály az, hogy tízig szólhat a zene és nyitva lehetnek az ablakok. Betartjuk a szabályt. Azon is igyekszünk, hogy ne legyen zavaró. Mindennek ellenére a teraszkérelmünket leszavazták.
De megszavazták, hogy próbaidőre kapunk egy kisebb területet. Harmadszor is adjuk be a kérelmünket, és júniusban elbírálják, hogy betartottuk az abban a pillanatban kitalált feltételt, hogy tartsuk zárva az ablakokat. Nem tudjuk, nem fogjuk. Elismerem, néha hangos. Balhézok is eleget, mert nem jó, ha hangos, kicsi hely. De a hangos is minőség és zene. Amit azért kaptunk fentről, mert az élet sok bajjal, szenvedéssel jár. A zene az egyik gyógyír. Szóval pillanatnyilag vesztésre állunk.”
Tucker Dávid, a DK–MSZP–Párbeszéd szövetség önkormányzati képviselőjelöltje, a Városgazdálkodási Bizottság külsős tagja ugyanezt az ülést így interpretálta a Facebook-oldalán: „A Városgazdálkodási Bizottság mai ülésén egy sor Ráday utcai szórakozóhely kapott teraszengedélyt – leginkább olyanok, amiknek a működésével eddig semmi gond nem volt. Az egyik problémás a Vörös Postakocsi volt, amiről megtudtuk, hogy a probléma nem az étteremmel, hanem a hozzá tartozó bárral van, viszont annak a hangszigetelése a tulajdonos tájékoztatása szerint már folyamatban. A másik problémás hely (sajnos) „természetesen” az If volt. Hirtelen ötlettől vezérelve ferencvárosi lakosként én is elmondtam a véleményemet. Röviden: nagyon jó, hogy egy ilyen igényes és jó helynek otthont ad a Ráday utca, mint az If, de azt a hangerőt és hangosítást az a kis hely és az a környék egyszerűen nem bírja el. A vitán elhangzott még a »kürtőhatás« kifejezés is, vagyis a szűk utcában jobban megül a hang, ami így lehet, hogy a hely fölött a harmadik emeleten már nem hallatszik, ellentétben a szomszédos Erkel utcával, ahol meg de. Hoffman György, a hely tulajdonosa sajnos nem tudott sok mindennel biztatni, mondván: a zenészek játszanak túl hangosan, és ezzel ő nem tud mit tenni. A bizottsági tagok közül többen azzal válaszoltak: de igen, tud tenni, és ez az ő felelőssége. Ennek szellemében a bizottság június 30-ig szavazott meg neki teraszengedélyt, abban a reményben, hogy sikerül betartani az együttélés szabályait, és ennek szellemében döntenek majd a folytatásról.”
Úgy tűnik, a helyzet drámai. A városgazdálkodás és a kultúra nem egy nyelvet beszél. Nincs mit tenni, drukkolunk a Kultucca összes szórakozóhelyének, így az Ifnek is, hogy a létüket ne veszélyeztessék szakmailag megalapozatlan döntések. Hogy a kerület méltán híres és színvonalas kulturális negyede továbbra is vonzó lehessen a lakosság és a nemzetközi kulturális turizmus számára is.
– sis –
Fotók: Stépán Virág