Kultúrtörténeti séta: underground a ferencvárosi utcákon

Novemberben a Ferencváros Underground elnevezésű városi séta idézte fel szerzőnk vezetésével az egykori kerületi pinceklubok világát, amelyben a késő Kádár-korszak könnyűzenei eseményei zajlottak, s amelyből a rendszerváltás után az underground univerzum kultikus központja, a Kultiplex is kinőtt. 

A Fővám téren, az egykori Marx Károly Közgazdasági Egyetem Duna felőli bejáratától indultunk, ahol a Közgáz Pinceklub működött. A 80-as években az egyetemen tanuló diákok nemcsak a klubot szervezték meg, hanem a késő Kádár-korszak fővárosi underground világát is. A klub vezetője Szabó György volt, akit a rendszerváltás utáni értelmiségi nyilvánosság „Táncos Gyuriként” ismert ő ma a Trafó menedzser-igazgatója. (Lásd a vele készült interjút a 9 magazin 2023. novemberi számában.) 

Innen a Tompa17 irodalmi kávézóba vezetett az út, ahol már várta a csapatot Czabán György és Pálos György. A két filmművésszel, akik alapító tagjai, máig műsorvezetői a Tilos Rádiónak, amely egy időben a Kultiplexben működött, interaktív kerekasztal-beszélgetés zajlott. Pálos filmklubok fiatal látogatójából vált később professzionális művésszé, Czabán pedig a Közgáz egykori Kinizsi utcai kollégiumában működő Jazzpincének volt az ötletgazdája, majd hosszú évekig meghatározó klubvezetője. A Jazzpince elindítása előtt, annak mai helyével szemben, az úgynevezett Beton­udvarban kezdte a kulturális szervezői munkát, s olyan kultikussá vált zenekaroknak adott koncertlehetőséget, mint a Neurotic. (Az együttes frontembere, az idén 60 éves Pajor Tamás később megtért, szakított a Neurotickal, jelenleg úgynevezett szózeneesteken lép fel, december 12-én például a szomszédos Turbinában, a Carson Coma frontemberével, Fekete Giorgióval.) 

A rendezvényekért személyében felelős Czabánnak a fellépő művészeket és a nehezen kezelhető, egyre gyarapodó közönséget is meg kellett szelídítenie. Meg a kiérkező rendőrjárőröket is: előfordult, hogy ezt egy láda sörrel érte el. A kerületi underground szcéna már a rendszerváltás előtt olyan erővel dübörgött, hogy Czabán gyakorlatilag a saját nyugalma érdekében hozta létre a Kinizsi utca túloldalán a Jazzpincét, ahol aztán a korszak legprogresszívebb muzsikusai léptek fel.

Sétánk érintette a Jazzpincét, a Be­ton­udvart, a hajdanvolt Kultiplexet a Kinizsi utcában és a Ráday Klubot is. A Közraktár utcában, a már két évtizede létező Koktélboltban pedig mindenki kapott egy retró kávéspoharat: pár évtizeddel ezelőtt kiváló tárolóalkalmatossága volt ez az úgynevezett „bélelt presszóknak” is, vagyis a „ferencvárosi védőitalként” is közismert, unikummal felhígított kávéknak.

Bezsenyi Tamás

Kép: A Ráday Kollégium épülete, ahol a Ráday Klub működött

Fotó: Déri Miklós

 

DJ PALOTAI (1961–2023)

A Tilos Rádió alapítóinak egyike volt Palotai Zsolt – DJ Palotai – is, aki november közepén, mindössze 62 évesen távozott közülünk. Palotai a 90-es évek elejétől az elektronikus zene meghatározó személyisége, a drum and bass és a breakbeat ikonikus alakja, meghonosítója, a legismertebb hazai lemezlovas lett. A rendszerváltás időszakában a Tilos az Á művészeti vezetője, majd a Tilos Rádió zenei főszerkesztője volt. Olyan rendezvényeken lépett fel, mint a Cinetrip, a Freshair, a tököli repteres bulik vagy a 2010-es Burning Man. Éppen halála napján kapott rangos díjat Budapesttől: Pro Cultura Urbis elismerésben részesítették a Budapest zenei életében végzett több évtizedes munkássága, a magyar underground kultúrára gyakorolt megkerülhetetlen hatásának elismeréseként. Fiatalabb zenészek soráról mondható el, hogy úgyszólván Palotai lemeztáskájából bújtak elő: ők is őrizni fogják az emlékét, de a Tilos Rádió honlapján is 2010-ig visszakereshetők a zenéi. 

(Megjelent a 9 magazin 2023. december – 2024. januári számában.)