Május 17-én adják át az idei Lábán Rudolf-díjat a Trafóban

A szakmai díjat a Trafó Kortárs Művészetek Háza és a MU Színház a magyar kortárs tánc legszínvonalasabb alkotásainak, alkotóinak elismerésére és népszerűsítésére alapította 2005 őszén. A 20. századi európai modern táncművészet legjelentősebb újító személyiségéről, Lábán Rudolfról elnevezett elismerés odaítélésére az alapítók olyan független esztéták, kritikusok és szakújságírók közösségét kérték fel, akik évek óta rendszeresen elemzik, értelmezik és népszerűsítik a kortárstánc szcéna jelenségeit. A legjobbak közé sorolt koreográfiák alkotói közül minden évben ketten kaphatják meg az elismerést alapító két fővárosi intézmény díját.

A Lábán Rudolf-díj kuratóriuma idén május 17-én pénteken adja át a 2023. legjobb hazai kortárs táncelőadásáért járó független szakmai díját.  

A kuratórium az alábbi előadásokat jelölte a díjra:

 

  • AHA Kollektíva: Dense Piece

Koreográfus és előadó: AHA Kollektíva

 

  • Hód Adrienn / Hodworks – Artmenők: Idol

Előadók: Artmenők és Hodworks

 

  • Jenna Jalonen: Halo

Előadó: Sub.Lab.Pro

 

  • Mészáros Máté: Cells within cells

Előadó: Sub.Lab.Pro

 

  • Raubinek Lili: Respect for the 23.000

Előadók: Lévai Viola, Raubinek Lili, Thury Zita, Kelemen Patrik, Gláser Márton

 

  • Vavra Júlia: ripples in silence, The misty waltz

Előadó: Willany Leó Improvizációs Táncszínház

 

A kuratórium idén különdíjra jelölte Mészáros Máté: Máté és én / Máté és mi című performansz-sorozatát.

 

A díjátadó május 17-én 21:00 órakor a Trafó előterében lesz, közvetlenül a SUB.LAB.PRO és Lander Patrick (PO) együttműködésében készült Catedral című előadása után.

 

A MU Színház és a Trafó által létrehozott Lábán Rudolf-díj kuratóriumának jelenlegi tagjai: Artner Szilvia Sisso újságíró, kritikus; Bálint Orsolya tánckritikus-újságíró; Erdődi Katalin kurátor, dramaturg; Fuchs Lívia tánctörténész, tánckritikus; Králl Csaba tánckritikus, szerkesztő; Százados László művészettörténész, szerkesztő és Török Ákos tánc- és színikritikus.

Kép: a Trafó Facebook-oldaláról