Művész az, aki alkot – az Év Alkotása díj átadója

Idén 13. alkalommal, május 25-én, szombaton 15 órától rendezik meg az Év Alkotása díj átadóját a Pinceszínházban. A díjat 2012-ben alapította a Fedél Nélkül szerkesztősége. A díjátadón kiállításmegnyitó is lesz, hogy az alkotásokat aztán három héten át láthassa is a közönség. 

𝘼𝙯 𝙞𝙙𝙚𝙞 𝙨𝙯𝙖𝙠𝙢𝙖𝙞 𝙯𝙨𝙪̋𝙧𝙞 𝙣𝙚́𝙫𝙨𝙤𝙧𝙖:

Irodalmi zsűri: Bódis Kriszta, Garaczi László, Németh Gábor, Grancsa Gergely

Képzőművészeti zsűri: Eifert János, Gosztola Kitti, Puszt Zsófia, Tarr Annamária

𝘼 𝙣𝙮𝙚𝙧𝙩𝙚𝙨 𝙖𝙡𝙠𝙤𝙩𝙖́𝙨𝙤𝙠𝙖𝙩 𝙚𝙡𝙤̋𝙖𝙙𝙟𝙖́𝙠Loupe Színházi Társulás színészei. 

„Hiszünk abban, hogy a művészet hidat teremt a hajléktalan emberek és a többségi társadalom között, s elismerésre és együttműködésre készteti a művészet iránt fogékony embereket. Művészeti pályázatunk minél szélesebb körben való megismertetése érdekében évről évre aktívan felvesszük a kapcsolatot az ország hajléktalanellátó intézményével, hogy újabb és újabb munkákat és tehetséges alkotókat mutassunk be lapunkban” – írja a fedelnelkul.hu.

Alkotói archívumunkban több száz pályázó több ezer munkáját ismerheti meg.

Alkotói műhelyünk munkájának köszönhetően szociális intézményből kulturális intézménnyé váltunk, a szociokulturális kétheti lap publikálása mellett képzőművészeti kiállításokat, felolvasó esteket, író-olvasó találkozókat szervezünk, Fedél Nélkül Könyvek sorozatcímmel köteteket adunk ki, szerzőink közül többen is önálló kötettel, egyéni kiállítással is büszkélkedhetnek. Művészeti együttműködéseink során az alkotók munkáiból színdarabok, opera, képaukció is valósult már meg. Célunk megmutatni értékeinket a nagyközönségnek, erősíteni bennük az alkotói identitást, növelni aktivitásukat. Alkotói tevékenységük nem csupán művészeti értéket teremt, hanem olyan eszközökkel szól a hajléktalanságról, mely az elmén túl a szívet is megérinti.”

A Fedél Nélkül alkotói műhelye nem csupán otthontalan művészekből áll, a jövőben is szívesen dolgozunk együtt a kortárs magyar művészet képviselőivel – írja az oldal. „A kezelésünkben lévő kulturális kincs értékét leginkább a mellénk álló művészek mutatják meg. Munkánkban olyan nagyágyúkra számíthattunk és számíthatunk, mint Baranyi Ferenc, Eifert János, Háy János, György Péter, Kukorelly Endre, Molnár Krisztina Rita, Nyáry Krisztián, Röhrig Géza, Szász Lilla, Tóth Krisztina, Weiler Péter… a lista nem (lehet) teljes.”

Aki veszi a lapot, netán van olyan terjesztő, aki még azt is számon tartja, melyik lapszámot nem kapta még meg a rendszeresen ugyanazon az útvonalon közlekedő, tudja, mit vesz. Aki csak egy számot is végiglapozott, biztosan találkozott olyan szöveggel vagy képpel, amire felfigyelt, aminek relevanciája van – a Fedél Nélkül olyan fórum, amelynek már a léte és struktúrája is szemléletformáló.

 

 

 

Fotó: fedelnelkul.hu