Nőművészeti konferencia a Ludwigban

Nőművészek és művészi gyakorlatok Közép- és Kelet Európából tartják június 6-án 17 órától a közép-kelet-európai nőművészeket bemutató Secondary Archive konferenciáját a Ludwig Múzeumban.

A Secondary Archive négy közép- és kelet-európai nőművészetre és kortárs művészetre szakosodott kezdeményezés – a lengyel Katarzyna Kozyra Alapítvány, a magyar Easttopics, a szlovák Björnsonova és a cseh Meet Factory – együttműködéséből született. A Secondary Archive a nem nyugati – elsősorban közép- és kelet-európai – művészet történetét meséli el, lefedve a második világháború utáni időszaktól napjainkig terjedő időszakot. Az archívumban jelenleg 453 közép- és kelet-európai nőművész manifesztuma található meg. A program nyelve angol.

Részletes program:
Köszöntő:
17:05 Katarzyna Kozyra: A „Secondary Archive” genezise: kezdetek és ország-specifikus kihívások

Prezentációk:
17:10-17:30 Iga Maria Szczepańska (Katarzyna Kozyra Alapítvány, Varsó)
17:30-17:50 Lucia Kvočáková (Björnsonova, Pozsony)
17:50-18:10 Kopeczky Róna (Easttopics, Budapest)

Kutatás a fókuszban: női performansz művészek generációi Közép- és Kelet-Európában
18:20-18:50 Kozák Zsuzska (az AICA Magyarország díjazottja a legjobb kritikáért, 2023), a „Secondary Archive”-on megjelent új esszé írója mutatja be kutatását: „Mit jelent ma egy nőművészeti archívum építése Közép- és Kelet-Európában?”

Panelbeszélgetés:
19:00-19:45 Pamela Bachar (Katarzyna Kozyra Alapítvány, Varsó), Fajgerné Dudás Andrea (művész), Lucia Kvočáková (Björnsonova, Pozsony), Kopeczky Róna (Easttopics, Budapest)

Moderátor: Popovics Viktória (kurátor, Ludwig Múzeum, Budapest)
Az eseményt az Easttopics (Budapest) és a Katarzyna Kozyra Alapítvány (Varsó) szervezi, a Holland Nagykövetség, a Szlovák Intézet, a budapesti Lengyel Intézet és a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum támogatásával.

 

Fotó: Ludwig Múzeum