Sietve készíti második operáját a 98 éves Kurtág György – a Klubrádió járt nála

A második operáját írja a világhírű magyar zeneszerző, Kurtág György. Az első hét évig készült, de most úgy gondolja, sietnie kell. Az volt a magyarázata erre a Klubrádió Dobszerda című műsorában Váradi Júliának nyilatkozva, hogy a kiszemelt főszereplőnek, Maria Husmann operaénekesnek „70 évesen még van hangja, de nem biztos, hogy 80 évesen is lesz”. 

A kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, Ferencváros díszpolgára szinte minden rangos nemzetközi szakmai elismerést megkapott. Kurtág több helyen is élt, 1993-ban például Franciaországban telepedett le, ahonnan aztán 2015-ben hazaköltözött. Jelenleg a Ligeti György utcában található Budapest Music Centerben él a 9. kerületben. Interjút nem nagyon szokott adni, de a Klubrádióval most kivételt tett.

A beszélgetés során többek között elmesélte, hogy 84 évesen, 2010-ben kezdte el írni élete első operáját, és hét éven át dolgozott rajta. A Játszma vége (Fin de partie) című Samuel Beckett-darabból felesége, Kurtág Márta zongoraművész segítségével írta az azonos című operát: „Márta látta, hogy egy ilyen öregkori depresszió-féle van nálam, akkor mindent feláldozott, odaült mellém, és két éven keresztül nyüstölt, hogy legyen opera. Zsandár múzsa, úgy hívtam” – mondta feleségéről és ihletőtársáról, aki 92 évesen halt meg 2019-ben. 

A most készülő új operája középpontjában Georg Christoph Lichtenberg német író és matematikus áll, aki Kurtág elmondása szerint púpos volt és nagyon csúnya ember. Nagy veszteség volt számára, hogy elveszítette 17 éves feleségét, aki azonban hosszú évekig várta a túlvilágon. Őt fogja Maria Husmann alakítani.

Kurtág sokat mesélt Ligeti Györgyről, aki a mentora volt. „Baráti kapcsolatnak indult, és átment egy ilyen rokoni kapcsolatba. Nagyon gondoskodott, mindenfelé beajánlott a világban, így kerültem Párizsba, Bécsbe. Ligeti Vera, az özvegye mondta mostanában, hogy kicsit az Auschwitzban elhunyt öccsének a szerepét vettem át.”

A beszélgetés meghallgatható a Klubrádió honlapján.

Kiemelt képünkön: Kurtág György ferencvárosi díszpolgári címének átadó ünnepségén, 2020-ban

Fotó: Déri Miklós