Teljesítménytúráztak József Attila emlékére 

Huszadik éve tart teljesítménytúrákat József Attilára, Ferencváros szülöttére emlékezve a Ferencvárosi Természetbarát Egyesület. A költő maga is rengeteget kirándult barátaival a budai hegyekben, verseiben pedig gyakran egy-egy természeti képből bontakozik ki a mondandó. „A város peremén” elnevezésű 25 kilométeres táv állomásain az ő verseihez kapcsolódtak a zömükben természeti témájú feladatok. 

A hűvösvölgyi végállomásnál a szervezők asztalokra rakott térképekkel és nevezési lapokkal fogadták a túrázókat. A nevezési díj 3000 forint volt a helyszínen, és valamivel olcsóbb előnevezéssel. Az egyesület a célban oklevéllel és éremmel jutalmazta a teljesítőket, finomságokkal vendégelték meg a fáradt kirándulókat. Néhány éve egy rövidebb, 10 kilométeres, „Harmatocska”nevű túrát is szerveznek a költészet napja táján: idén is összesen csaknem száz ember indult neki a távoknak.

„Sajnos nagyon kevesen érkeznek Ferencvárosból, pedig a legfőbb célunk az lenne, hogy onnan kicsábítsuk az embereket a természetbe, megismertessük azt a hatalmas kincset, ami költőnket is gazdagította. Idén az előnevezések alapján csupán néhány kilencedik kerületi lakosunk volt” – mondta Mohácsi Rita szervező. Kiss Ádám, az egyesület korábbi elnöke még 1978-ban indította el az első teljesítménytúrát, amely akkor 120 kilométeren át vitt Budapest peremén.

A másik célját sikeresebben éri el a rendezvény: a túra során a résztvevők játékos formában találkoznak József Attila verseivel, amelyek így sokkal közelebb kerülnek hozzájuk. Egy nap alatt közel száz ember olvassa a költeményeket. És a célban nincs olyan, aki ne vett volna részt a játékban. Így a túrázó közösség lélekben Ferencvárossal ünnepelte a költészet napját. 

Bilkei-Gorzó Borbála

Fotók: Ferencvárosi Természetbarát Egyesület

A túrán a 9tv is forgatott.