Terepjáróra lecsapó turul a Ferenc téren

Két hétig látható Horváth Csaba Árpád Turul-G című public art projektje, amelynek a Pesti Srácok kortárs művészetet eltörölni kívánó kommandója már az elkészülte előtt nagy reklámot csinált tavaly októberben. A G-osztályú Mercedes terepjáróra lecsapó mondabeli madarat ábrázoló installáció este világít is.

Döme Zsuzsanna kerületi alpolgármester már a pályázati nyertesek kihirdetésekor elmondta az érdeklődő sajtónak: szerinte azért fontosak ezek az utcai alkotások, mert egyébként alig találkozhatnak kortárs műfajokkal az emberek az emlékezetpolitikai és giccsszobrok erdejében. És, mivel a street artot és a public artot támogató lektorátust 2013-ra felszámolták, a képzőművészeti forrásokat a Nemzeti Kulturális Alap és a Magyar Művészeti Akadémia osztja, a köztéri alkotásoknál így az esztétikai és a szakmai szempont befolyásolja a döntéshozókat a legkevésbé.

A public art pályázatra műfajtól függetlenül várják a Ferencváros tereihez és problémáihoz kötődő, az adott közösséget vagy a társadalom egészét érintő kérdéseket tematizáló műveket. A következő pályázatot 2024. szeptember 13-án 12 óráig lehet benyújtani.

A tervezett időben, április 22-én kiállított mű alkotója, Horváth Csaba Árpád a pályázatában arról írt, hogy az eredetileg katonai célokra tervezett Mercedes G manapság az orosz maffiához, a világ oligarcháihoz kötődik, miközben szakrális jellegű is, mivel II. János Pál pápa golyóálló autóját is ebből a típusból alakították ki. Nem mellesleg a turul felidéz egy másik kerületi szobrászati tárgyat, a Fradi-sast is.

Minden tavalyi nyertes pályázó projektleírása megtalálható a felkért szakmai zsűri ülésének jól áttekinthető jegyzőkönyvében.

A kortárs művészetért rajongók és azok, akik hisznek a helyi közösségekkel folyó párbeszédben, nem fogják kétségbe vonni a köztéri installáció érvényességét. Tavaly a pályázati eredmények kihirdetésekor a kormánypárti Pesti Srácok megkérdezte a ferencvárosi Fidesz frakcióvezetőjét is, aki viszont már akkor úgy nyilatkozott, hogy kétséges a nyertes public art alkotások művészeti értéke, és problémás, hogy a politikusok nem szólhatnak bele a pályázattal kapcsolatos döntésekbe.

– sis –

Fotók: Stépán Virág