Vándorkiállítás a gyászfeldolgozásról az FMK-ban

A Hullámhegyek, hullámvölgyek Gyerekkori veszteségek, felnőttkori erőforrások című vándorkiállítás a Napfogyatkozás Egyesület szervezésében már járt Sopronban, Debrecenben, Pécsen, Miskolcon és Szegeden. A kiállítás Budapesten a ferencvárosi önkormányzat támogatásával az FMK-ban látható 2024. április 16-tól 29-ig.

A gyermekek és fiatalok alkotásaiból válogatott kiállítás a veszteségről, a gyászról és a feldolgozás megéléséről szól. Az alkotások által láthatóvá válik, hogy a veszteségek feldolgozása kollektív tapasztalat, amelyből gyerekek, szülők, szakemberek és a szélesebb társadalmi környezet is részesül.

A kiállítást április 16-án kedden délután nyitotta meg Kánya Kinga és Szabó Márta, a programsorozatot szervező Napfogyatkozás Egyesület elnökségi tagjai. A megnyitón Kató Linda gitárművész játszott.

A kiállítással párhuzamosan szakmai események, gyermekfoglalkozások is vannak, így kérhetnek például iskolai csoportok tárlatvezetést 18-án, 26-án és 29-én 8 és 12 óra között. A tárlatvezetés 45 perces, a csoportot a kísérő tanárnak kell felügyelie. A diákok a kiállított alkotásokhoz kapcsolódó interaktív feladatok által közelebb kerülhetnek a gyászban megélt érzésekhez. A foglalkozásokat Szabó Márta gyászkísérő, pedagógus vezeti.

Hogyan támogassuk veszteségekben a gyermeket? – Interaktív műhelymunka pedagógusoknak és iskolai, óvodai szociális segítőknek 18-án 15 és 17 óra között. A gyermek, a szakember, a szülő háromlábú székként tartja egymást a gyászban. Az együttműködésük nem hierarchikus, a cél a támogató formák kialakítása. A műhelymunka a gyermekek veszteségeinek sajátosságairól, a segítségnyújtás formáiról, lehetőségeiről és eszközeiről szól. A műhelyt Szabó Márta gyászkísérő, pedagógus vezeti.

Hiány-érzet – Interaktív műhelymunka fórumszínházas technikákkal 25-én 13:30 és 15:30 között. A 16–18 éveseknek szóló közösségi műhelyben a fiatalok az életünkben jelenlévő és hiányzó dolgokat fórumszínházas eszközökkel kereshetik. A műhelyt Kovács Annamari közösségfejlesztő, a H52 ifjúsági iroda munkatársa vezeti.

A gyermekek hétköznapi veszteségei – Interaktív műhelymunka gyermekekkel foglalkozó szakembereknek, szülőknek, pedagógusoknak 25-én 15 és 17 óra között. Nem vettek be a kosárcsapatba. Elment a kedvenc tanárom. Új környékre költöztünk. Nem sikerült
jól a felvételi. Elpusztult a kutyám. Ételallergiám lett – a gyerekek sokféle veszteséget élnek meg a hétkoznapokban. A műhely során arról lesz szó, hogy a szülők, edzők, pedagógusok, szakemberek miként tudják úgy támogatni a gyermekeket, hogy a változásokkal, nehéz élethelyzetekkel való megküzdésük erőforrás lehessen a számukra. A műhelyt Szabó Márta gyászkísérő, pedagógus vezeti.

Gyerekek hátrányban kerekasztal-beszélgetés a szociálisan hátrányos helyzetű gyerekek veszteségfeldolgozásának sajátosságairól 29-én 17 óra és 18:30 között.

Záróesemény 29-én 19 órakor. Darvas Kristóf zongorán játszik és megzenésített verseket ad elő. Melis Fanni versét Ábrahám Levente és Vidiczki Zsombor, a Hűvös zenekar zenészei dolgozták fel.

A kiállítás megtekintése és a kísérő programokon történő részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött: napfogyatkozas@gyaszportal.hu

Fotó: ferencvaros.hu