XIX. Református Zenei Fesztivál a 9-ben

A református egyházi és kulturális hagyományokhoz illő értékes időtöltést, tartalmas feltöltődést kínál a ma kezdődő Református Zenei Fesztivál. Az egyházi muzsikák mellett lesznek könnyebb zenék, előadások, beszélgetések is. Még a Platon Karataev is templomba megy.

A Református Zenei Fesztivál az elmúlt tizennyolc évben Budapest meghatározó zenei eseményévé nőtte ki magát – a 2024. május 17. és 19. között zajló fesztiválra ezúttal is több ezer embert várnak. A gazdag református zenei hagyomány bemutatása mellett az igényes komoly- és könnyűzene iránt érdeklődő nagyközönség is találhat kedvére valót a programban. A Bakáts téren, a Kálvin téri református templomban, a Nagyvárad téri református templomban, a Biblia házban és a Ráday házban három napon át tart a fesztivál.

(Cikkünk a videó után folytatódik.)

Pénteken rézfúvós felvonulás lesz 15:45-től a Kálvin térről a Ráday utcán át a Bakáts térig a veszprémi Magyar Honvédség Légierő Zenekar vezetésével. A nyitó istentiszteletet 16:00-tól a Bakáts téri templomban tartják. Csűrös András és Csűrös-Varga Vanda, a gyömrői református gyülekezet lelkipásztorai hirdetik az igét. Ugyanitt játszik 18:30-tól a Talamba Ütőegyüttes, aztán a Platon Karataev Duo. A fesztivál önkéntesei fáklyákat és énekfüzeteket osztanak ki a Bakáts téren, hogy énekelve vonuljon a tömeg a Ráday utcán a Kálvin téri református templomhoz a Cantores Ecclesiae zenekar kíséretével, ahol egy zenés esti áhítaton vehetnek részt Gryllus Dániel és Gryllus Vilmos, közreműködésével.

 

A szombati Kálvin tér könyékéről induló csillagtúrákra már beleltek a helyek, úgyhogy vigaszágon édemes a Bakáts térre menni, ahol 14:00-tól Alexander Petrovics Koktél, Fugato Orchestra, Ötödik évszak, Tázló táncház lesz, majd Lóci játszik.

A Kálvin téri református templom előtt ugyanekkor térzene és Orgonamaraton Plusz lesz, a Ráday Házban zenés beszélgetések, Szalai Éva és a Somogyi Vonósnégyes, In Medias Brass koncertek várják az érdeklődőket. Örökölt sorsok? – Az egyház mint emlékezet és identitás helyszíne címmel Visky András íróval, Balogh Márk Dávid református lelkipásztorral és Zseni Annamária pszichiáter-pszichoterapeutával beszélget Gundel Takács Gábor.

14:00-tól szociológiai, teológiai és rocktörténeti előadások lesznek a Ráday Gyűjtemény Bibliamúzeumáben, amely egyébként ezen a napon, május 18-án 10 órától 18 óráig, hosszabbított nyitvatartással várja vendégeit. A múzeum anyagára épülő „felfedezőlap”-ot helyesen kitöltők sorsoláson vehetnek részt, amelynek díja egy páros belépő a Magyar Állami Operaházban a június 1-én műsorra tűzött Református Énekek című előadásra.

Szombaton 17:30-tól Borok, dalok, bordalok címmel összművészeti borkóstoló lesz  Bakos-Kiss Gábor – színművész, Szirtes Edina „Mókus” – hegedűművész, Nagy János „Yancha” – zongoraművész és Nagy Tímea – borkínáló közreműködésével. A programra a refishop.reformatus.hu oldalon lehet jelentkezni.

 

Május 19-én vasárnap a Kálvin Kamara Kertben (Ráday u. 1-3.) 14:00-tól estig református ragtime szól a MÉSA zenekar előadásában, majd Birta Miklós szólógitár koncert, Neumann Balázs Trio, Jazzation és Gáspár Károly Trio koncertek lesznek, míg a Ráday Ház Dísztermében 15.00-tól estig a Sebő-együttes, az Invocatio Musicalis, a Makám és a Misztrál együttesek játszanak.

A zenés záró istentisztelet a Nagyvárad téri református templomban lesz 18.00-tól lesz, amelyen közreműködik a Központi Református Kórus & Tímár Sára és zenekara, igét hirdet Zila Péter református lelkipásztor.

 

A részletes program a műsorfüzetben található.

 

fotó: Birtalan Zsolt