„A Fradi hátán jutna vissza az európai futballba a Gazprom” – vélemények az FTC új leendő szponzoráról

A „profitja Vlagyimir Putyin hadigépezetébe áramlik”, „a világ legnagyobb környezetszennyezője”, „az Ukrajna elleni háború tevőleges résztvevője” – ilyen reagálások olvashatók a sajtóban a hírre, miszerint a Gazprom, az orosz állami gázóriás rövidesen a Fradi főszponzora lehet. A magyar külügyminisztérium üdvözölte, hogy „egy nagy nemzetközi vállalat fektet be” a magyar sportba. 

Nemzeti Sport írta meg először, hogy a Fradi nagyszabású szponzori szerződést köthet „egy világvállalattal”, a Blikk pedig kiderítette, hogy ez az orosz Gazprom lesz.

Éves szinten több mil­liárd forintos támogatásról lehet szó a Blikknek nyilatkozó sportközgadász szerint, aki nem egy vagy két futballsztár, hanem több kevésbé elismert, de minőségi játékos leigazolását valószinűsíti a pénzből, ami viszont azzal járhat, hogy még kevesebb magyar játékos lesz a Fradiban.

A Gazprom nemrég még a német Schalke gárdájának volt a mezszponzora, illetve sokáig a kiemelt támogatók között tartották számon az Európai Labdarúgó-szövetségnél (UEFA) is, de mindkét helyen felbontották a szerződést, miután Oroszország megtámadta Ukrajnát – emlékeztet a Blikk.

A lap becslése szerint az olajipari cég megjelenésével valószínűleg átlépi a 20 milliárd forintot az FTC éves büdzséje, amely a legutóbbi elérhető – 2022-es – beszámoló szerint 17,2 milliárdra rúgott.

Lehet, hogy a következő évek magyar bajnoki címei már a Gazprom és a Mol különversenyei alapján dőlnek el, mivel az utóbbi az Újpest tulajdonosa – írja a lap.

Az üzlet híre nagy visszhangot keltett a nemzetközi sajtóban is, mivel az orosz multi „nemcsak az egyik legnagyobb környezetszennyező a bolygón, de a profitja továbbra is Vlagyimir Putyin hadigépezetébe áramlik” – jelentette ki Frank Huisingh, a Fossil Free Football (FFF) alapítója azt követelve, hogy tiltsák meg a Gazprom hirdetési lehetőségeit. Erről szintén a Blikk számolt be egy másik cikkben.

A Gazprom nem egyszerű orosz állami vállalat, hanem olyan cég, amely „tevőlegesen, harcoló erőkkel vesz részt az ukrajnai háborúban” – írta meg a 444 Rácz András, a Corvinuson oktató külpolitikai szakértő Facebook-posztja alapján. Rácz  összegzése szerint a Fradi hátán, ráadásul „véres pénzzel” jutna vissza az európai futballba a Gazprom, ahonnan Ukrajna megtámadását követően tessékelték ki.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium a szponzorációról azt írta az RTL Híradónak, hogy minél több „nagy nemzetközi vállalat” fektet be a magyar sportba, annál jobb. Az együttműködés azért is jöhet létre, mert a Gazprom nem szerepel a szankciós listán – tették hozzá.

Arról, hogy a hagyományaira büszke Fradi gazpromos szponzorálása miért morális botrány, Szily László írt véleménycikket a 444-en „Az Újpest-szurkoló Orbán-család ügyesen kitrollkodta, hogy a Fradi a Gazprom nevével a mellén, véres mezben legyen kénytelen játszani” címmel.

– nie –

Fotó: Stépán Virág