A modellek 90 százaléka negatívan vélekedik a testéről – kutatás a SOTE-n

Miközben a világ csodájukra jár, a divatmodellek csaknem 90 százaléka negatívan vélekedik a testéről – derül ki a Semmelweis Egyetem új, világszinten is egyedülálló nemzetközi kutatásából. A kutatók felhívják a figyelmet a szélsőséges szépségideálok mentálisan és fizikailag is káros hatásaira, amelyek súlyos evés- és testképzavarhoz vezethetnek, és nem csupán a modelleket, hanem a rájuk példaképként tekintő fiatal lányokat is érintik. Ezért online önsegítő programot is indított az egyetem az evészavarral küzdők és családjuk számára.

A 8. és 9. kerületben működő SOTE kvalitatív kutatásáról számolt be az egyetem oldala, amely több éven át, nemzetközi modellekkel folytatott interjúkra épül.

„A Semmelweis Egyetem szakemberei 84 nemzetközi ún. „high-fashion” modellt vontak be a kutatásba 2016 júniusa és 2021 májusa között, akiknek 23 nyitott kérdésre kellett válaszolniuk anonim módon – a karrierjükről, divatiparban szerzett tapasztalataikról, valamint a testképükkel és életmódjukkal kapcsolatos személyes kihívásokról. A modellek átlagéletkora 23 év volt, és 17 országból jelentkeztek, volt köztük például amerikai, kanadai, holland, angol, francia, magyar, lengyel, orosz és spanyol. Az e-mailben és videóinterjúkban gyűjtött válaszokat a kutatók néhány szavas szegmensekre osztották, melyeket 31 különböző kód (pl. testsúly, testmozgás, visszaélés, diétás ellenőrzés, extrém kalóriaszűkítés stb.) segítségével elemeztek.

A kutatás a modellek testtömegindexével (BMI) kapcsolatban aggasztó tendenciákat tárt fel: 88,7 százalékuk a sovány vagy a kórosan sovány kategóriába esett.

»Tanulmányunk azért is egyedülálló, mert a korábbiakhoz képest a női divatmodelleknek egy összetettebb, nemzetközi csoportját vonta be. Emellett ez az első olyan kvalitatív kutatás, amely tematikus tartalomelemzést alkalmazva vizsgálja az evészavarokat és a testkép-problémákat ebben a csoportban” – magyarázza dr. Bogár Nikolett, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének PhD-hallgatója, a Frontiers in Psychiatry című folyóiratban nemrég megjelent tanulmány első szerzője«.”

A probléma kiterjedtsége okán világszerte sokan, így a SOTE más kutatásai is foglalkoznak a témával, illetve az egyetem elindított egy online önsegítő programot is.

A kép illusztráció