Ahol József Attiláék nyomorogtak – a Telex a tömbrehabilitációról

„Makulátlan fehér, századfordulós homlokzat, belső parkra nyíló lakások, radiátor nélküli, geotermikus fűtés- és hűtésrendszer. Ha ilyeneket olvas valaki, joggal hiheti azt, hogy véletlenül egy luxuslakópark hirdetésébe vagy a Várban épülő valamelyik új kormányzati palota leírásába olvasott bele” – írja a Telex. Az írás a ferencvárosi tömbrehabilitációval foglalkozik. 

A hírportál kiemeli, hogy

  • Elkészült Ferencváros a Gát utca 24. alatti önkormányzati bérház teljes átépítésével, az épületben 46 lerobbant lakás helyett 30 teljesen felújítottat alakítottak ki.
  • A lakásokat nem adják el, azokba az önkormányzat határozatlan idejű bérleti szerződéssel rendelkező bérlői és szociális alapon kiválasztott lakók költözhetnek, akiknek fillérekbe kerül majd a lakhatás.
  • A Gát utca 24. jó példája a ferencvárosi tömbrehabilitációs programnak, amelynek részeként nem lakásonként, hanem háztömbönként újítják meg Ferencváros középső részét.

Ahogy arról április 19-én beszámoltunk, teljeskörű felújítás után átadták a Gát utca 24-et. A Telex ugyancsak foglalkozott a témával. A cikk nemcsak az épület felújításának technológiai részleteit ismerteti, hanem megemlékszik arról egy kis történelmi kitekintőben, hogy a gyermek József Attila milyen körülmények közt élt éppen itt néhány évet.

Az írás alaposan utánajárt annak is, hogy a ferencvárosi tömbrehabilitáció milyen ambícióikkal indult el, és milyen körülmények közt zajlik. A szerző említi Budapest más kerületeinek hasonló programjait is, hogy ebben a viszonylatban is el lehessen helyezni az önkormányzat vállalását.

Fotó: Stépán Virág