Az ipari emlék Közvágóhídból APD Real Estate lett

„Gyakorlatilag semmi nem maradt meg a történelmi Közvágóhídból, amelynek helyén Orbán Viktor török barátja, Adnan Polat épít új városrészt” – írja a Válaszonline.

A portál alapos várostörténeti kitekintővel meséli el egy 9. kerületi ipari emlék történetét, aminek rossz vége lett, köszönhetően a kormányközelinek mondott török ingatlan-befektetőnek és a joggal való visszaélés rendszeresített gyakorlatának.

„A Közvágóhíd esete jól mutatja, hogy a fővárosi védelem semmit nem ér a kiemelt projekt jogintézményének önkényével szemben. A fővárosi közgyűlés 2017-es rendelete nagyon korrekt módon kimondja, hogy a helyi védett épület egészében nem bontható le, csak azok a részei, amelyek utólagos hozzátételek, és nem képviselnek értéket. A jogszabály világosan leszögezi: az ilyen épületeket »a védettséget megalapozó állapotban kell megőrizni, vagy az eredeti, az építésének idején megvalósult állapotában kell helyreállítani«, mégpedig úgy, hogy az értéket hordozó épületrész ne sérüljön.

Betartották ezt a jogszabályt, amikor a Kormányhivatal engedélyezte a Közvágóhíd szinte teljes bontását? Nyilvánvalóan nem. Az ügyintéző engedélyében idézi a rendeletet, majd pontosan mindenben az ellenkezőjéről határozott” – szól a kilencedik kerületi tömb tárgyilagos hangon elbeszélt története.

Fotó: Vörös Szabolcs / Válaszonline