Baranyi a Kutyapártról és másról az országos sajtóban

Ferencváros polgármestere a hétvégén elfogadta a Magyar Kétfarkú Kutya Párt fővárosi listavezetését, és ez téma lett az országos médiában. 

Az ATV Egyenes beszéd c. műsorában Baranyi arról beszélt, hogy három felkérése közül – amelyekből kettőt nevezett meg – azért választotta a Kutyapártot, mert nagyon meggyőző volt számára Döme Zsuzsanna Suzi kutyapártos ferencvárosi alpolgármesteri tevékenysége. Döme Suzi valóban sok fontos ügyet vitt a ciklusban a részvételi költségvetéstől az inkubátorházon át a Public Art pályázatig. Baranyit tehát „Döme Zsuzsanna MKKP-társelnök elhivatottsága és munkaszeretete győzte meg. Szoros, remek munkakapcsolatot írt le Dömével, akivel hasonlóan gondolkodnak, hasonló a munkamódszerük, rengeteg munkát levett a válláról, ez döntött végül. Ugyanakkor hozzátette, hogy Ferencváros polgármestereként szeretne dolgozni a közgyűlésben, nem pártelköteleződésről van szó” – ahogy a 444 a Telex alapján szemlézte az ATV műsorát.

Baranyi függetlenségét hangsúlyozta: a listavezetés nem jelenti a párthoz csatlakozást. A polgármester asszony széles körű kapcsolati hálóját jelzi az is, hogy Örsi Gergely, a 2. kerület MSZP-s polgármestere – aki egyébként meglepő módon Vitézy főpolgármester mellett áll – kampányvideóban támogatja Baranyi Krisztinát, amiben fontos szerepet játszik egy Bakáts téri horgolt villanyoszlop is. Az Egyenes beszédben Gegesy Ferenc indulásával kapcsolatban megdöbbenésének adott hangot, mint mondja, decemberben úgy váltak el felmondó tanácsadójával és mostani ellenfelével, hogy a kampányévben Gegesy már „unokázni és utazgatni szeretne”, a döbbenetet pedig csak fokozza, hogy az 1990–2010 közötti polgármester a DK–MSZP támogatásával indul, pedig utolsó ciklusa végén és még 2014-ben is az MSZP buktatta meg. (Akkor úgy nyert a fideszes induló, hogy a szocialisták ráindították Pál Tibort Gegesyre, megosztva ezzel az ellenzék szavazóit. A helyzet eléggé hasonló idén is.) A műsorvezető kérdésére, hogy Baranyi látványpolitizálást folytat, míg Gegesy szakmázna, a polgármester úgy válaszolt, hogy Gegesy Ferenc a polgármesteri kabinet munkájában az elmúlt ciklus minden döntésében részt vett, ha netán egy szavazáson alulmaradt, miként az a polgármester asszonnyal is megesett, akkor sem volt konfliktus. Arra, hogy a 12. kerületben az MKKP másik társelnöke, Kovács Gergely megnyerte az előválasztást, ám a DK mégis ráindítja Élő Norbertet, Baranyi azt mondta, a megosztó magatartás miatt a választók szerinte büntetni fogják a Demokratikus Koalíciót. (Időközben a DK közleményben tudatta, hogy a párt nem indít a kerületben polgármesterjelöltet, a hír nem igaz – a szerk.)

Az Inforádió Infostart c. műsorában Baranyi Krisztina elmondta, hogy „a Kutyapárt már nem viccpárt”, és azért őket választotta, mert úgy látja, olyan munkát tettek le az asztalra az elmúlt tizenöt évben közösségépítésben, illetve olyan kulturális és átláthatósági innovációik vannak, amelyeket érdemes budapesti szinten is képviselni. Az is a Kutyapárt mellett szólt, hogy nem kért tőle sem szavazási fegyelmet, sem azt, hogy lépjen be a frakciójába. „Én azt szeretném, ha az a párt is bekerülne most Budapest vezetésébe, amelyik a közvélemény-kutatások szerint nagyon megerősödött a fővárosban, és jelentős számú szavazatra számíthat, illetve minden olyan ügy, amelyet eddig a Ferencvárosban mi együtt képviseltünk, például a védett lakások, a lakhatás ügye, az átláthatóság ügye, egy az egyben továbbvihető fővárosi szintre is.”

Lapunk információi szerint a Magyar Narancs is átfogó, a ferencvárosi közéletet tárgyazó elemzéssel készül e heti számában.

– vba –

Fotó: Stépán Virág