Baranyi alkoholárusítási tilalommal rendezné a bulihajó-problémát

A bulihajók problémáját nem a Duna-parti Építési Szabályzat (DÉSZ) módosításával lehet megnyugtatóan rendezni – nyilatkozott Baranyi Krisztina Ferencváros polgármestere a Telexnek annak kapcsán, hogy Karácsony Gergely március végén nyilvánosságra hozta ilyen irányú terveit. Baranyi szerint a kikötőkre vonatkozó közterület-használati engedélyek feltételrendszerébe kell beépíteni az alkoholárusítás tiltását.

„Rendet teszünk a Duna-parton, száműzzük a lakók életét megkeserítő, és a panorámát elcsúfító hajókat a belvárosból” – jelentette be Facebook-oldalán Karácsony Gergely március 31-én.

A DÉSZ-módosítás üzemidőn kívülre újpesti, budafoki és csepeli öblökbe küldené a most egyébként a nagyrészt az Erzsébet híd és a Margit híd környékén kikötött hajókat.  A rendezvényhajók és a szállodahajók utasforgalmi kikötői a ferencvárosi és az újbudai partokra kerülnének, ahol új kikötőhelyek alakulnának – derül ki a Telex cikkéből.

Baranyi Krisztina Ferencváros polgármestere múlt pénteken tárgyalt az ügyben Karácsony Gergely főpolgármesterrel – tudta meg a Telex. Baranyi azt mondta a hírportálnak, a változás szerinte nem okoz majd problémát a kerületben. Összességében néggyel csökken a kerületi partszakaszon az állandó kikötők száma, a többin meg csak megállnak majd a hajók az utascsere idejére, azután pedig elhagyják a kikötőt. A Bakáts utca és a Haller utca tengelyében megszűnnek a kikötők, ahol eddig a buliturizmus még meg sem jelent.

„A bulihajók problémáját amúgy sem lehet az építési szabályzat módosításával megnyugtatóan rendezni” – tette hozzá, ehelyett alkoholárusítási tilalomban látná a megoldást.

A módosítás még nem lépett életbe, a Fővárosi Közgyűlés csak a szabályzatot felülvizsgáló tervezés véleményezési szakaszának lezárásáról határozott legutóbbi ülésén.

A teljes cikk elérhető itt.

Fotó: Pixabay