Ferencvárosi hírcsokor

A világot a rettenetes moszkvai merénylet – 140 halott, több száz sebesült – tartja lázban, az Iszlám Állam (ISIS; az arab eredetiben: Da’esh) nevű különösen brutális terrorszervezet testkamerák felvételeivel is bizonyítva vállalta magára a felelősséget. A négy elkövető tadzsik nemzetiségű, ami tovább valószínűsíti a kegyetlen szalafista szervezet állítását. (Dalerjon Mirzoyev, Saidakrami Rachabalizoda, Shamsidin Fariduni és Muhammadsobir Fayzov – egy videófelvétel állítólagos tanúsága szerint – amit az AP hírügynökség nem tudott megerősíteni – egyikük fülét levágta az orosz vallató, és meg akarta etetni vele.) Ugyanakkor az is tudható független moszkvai forrásokból, hogy az áldozatok többségét nem az iszlamisták ölték meg, hanem egy ismert korrupciós ügy folyományaként a Crocus City Hall tűzvédelmi engedély nélkül nyitott meg, és a terrorakció miatt a WC-kbe menekült koncertlátogatók zömét a robbanás utáni füst fullasztotta meg. Putyin, a 88%-kal (khm!) frissen újraválasztott orosz diktátor persze igyekszik legalább a felelősség egy részét az ukránokra tolni, nyugati hírszerzési források szerint légből kapottan, ugyanakkor tovább fokozva az ukrajnai háború eszkalációjának veszélyeit. A hétvégén rövid időre orosz támadó légi eszközök sértették meg a lengyel légteret, NATO- és lengyel F–16-os vadászgépek szálltak fel, ekkor az orosz katonai eszköz kilépett Lengyelország fölül. 

Az országos politikát továbbra is a kiábrándult korábbi NERisztokrata, Magyar Péter tevékenysége uralja, keddre ígéri titkos hangfelvételei nyilvánosságra hozatalát, még mielőtt újfent befáradna a Központi Nyomozó Ügyészségre a múlt héten megkezdett folytatólagos kihallgatására a Völner–Schadl-ügyben. Ezenközben a kormányfő és jobbkézi embere, „Tóni”, demonstratíve egy belvárosi Michelin-csillagos étteremben költötték ebédjüket, miközben a tőszomszédban a tíz éve titokban felállított hazug és történelemhamisító, Schmidt Mária szellemiségét tükröző, giccsparádé Gábriel arkangyalos Párkányi Raab-féle „megszállási szobornál” az Eleven Emlékmű ellenzéki érzelmű civiljei tüntettek. A közös kormányfői táplálkozás üzenetértéke vitathatatlan, bár „Tóni” nem tűnt túl vasaltnak a 444.hu helyszíni videóján. 

A budapesti politikát elsősorban a Karácsony–Vitézy-párharc uralja, a Fidesz-jelölt, Szentkirályi Alexandra olyan kisebb rezonőr szerepben tűnik fel, mint a klasszikus észak-vietnámi vízibábszínház-előadások hagyományos dramaturgiája szerint kötelező mellékszereplő, a „kacsáival kérkedő paraszt”. Vitézy szakmázni próbál, Karácsony politikai síkra terel („a Fidesznek két jelöltje van”). 

Kerületünk elmúlt heti eseménysorának lenyomatát portálunk olvasói külön cikkekben ismerhetik meg a testület múlt csütörtöki üléséről szóló általános beszámolótól a Ráday utcai If jazzkávéház teraszengedélyének kukacoskodással történt ellehetetlenítéséig. A húsvéti hétvégéig tartó munkahét fő kérdései között megtaláljuk, hogy Baranyi polgármester asszony bejelentette: a Lobogó utcai Jégcsarnokban a tavaszi szünetben ingyen korcsolyázhatnak a diákok; a Ferenc téri kutyaszarhelyzet vitája folytatódik a Kilencben az élet Facebook-csoportban, szomszéd kerületi testvérlapunknak érdekes interjút adott a fővárosi 6-os választókerület (részben Józsefváros és Ferencváros) országgyűlési képviselője, a baloldali Szikra Mozgalom vezetője, Jámbor András, érdemes ránézni. Szó esik arról, hogy érdemes volt-e 2022-ben beülni a parlamentbe, nem lett volna-e jobb, ha a nem fair választási feltételek miatt bojkottálja az egész ellenzéki közösség az országgyűlési munkát. Beszélt arról, hogy az elmúlt két év volt a magas infláció és a kormány nemzetközi elszigetelődése miatt a NER két legrosszabb éve, a hagyományos ellenzék mégsem profitált ebből. Jámbor beszél a Szikra Mozgalom elleni támadásokról, a közkedvelt Kocsis Mátéról, a lakhatási válságról és a kilakoltatásokról, és arról, hogy az utóbbi hetekben Magyar Péter ellopta a show-t.

A polgármesteri hivatal kabinetfőnökétől, Somlai Jánostól pedig megtudtuk: intenzív választási készülődés van, a héten bejelentés várható, és nagyon hasonlót nyilatkozott megkeresésünkre a Demokraták frakcióvezetője, Torzsa Sándor is. Az Új Pólus tevékenységével holnap foglalkozunk. 

– vba –