Ferencvárosi hírcsokor

Nem meglepő, hogy polgármesterünk, Baranyi Krisztina más kerületvezetőkhöz képest gyakrabban szereplője az országos médiának. Ma a 444.hu számolt be arról, hogy Baranyit három ellenzéki párt is budapesti listavezetésre kérte fel a június 9-i önkormányzati választáson. „A választási törvény módosítása óta a polgármesterek nem lehetnek saját jogon, közvetlenül a fővárosi közgyűlés tagjai – így Baranyi és más független képviselők is csak pártok felkérésére kerülhetnek fel a listára” – írja a lap.

Baranyi a Facebook-posztja szerint még hezitál. A nyilvános megkeresés a Magyar Kétfarkú Kutya Párttól érkezett – a polgármester március 15-én az ők és a Tanítanék Mozgalom által szervezett ünnepségen vett részt –, a másik, a lista második helyére vonatkozó meghívás valószínűleg az LMP-től jött, amelynek várhatóan Vitézy Dávid lesz a listavezetője, míg a harmadik jó eséllyel a Momentumtól (!) származik. Ez utóbbi párt március elején kizárta tagjai közül volt kerületi polgármesterjelöltjét, Jancsó Andreát a Baranyival való együttműködésre képtelensége miatt. (Az esettel a Magyar Narancs is foglalkozott.) A döntés nehéz lehet a polgármesternek, többféle politikai következménye is várható. 

Eltussolta volna az óvodásokat megalázó intézményvezető ügyét Baranyi Krisztina” – írja ugyancsak ma a Pravda, akarjuk mondani, a Völkischer Beobachter. A Magyar Nemzet cikke elsősorban Gyurákovics Andrea fideszes kerületi frakcióvezető nyilatkozatán alapszik. Másik kormányzati orgonasíp is megszólal az ügyben, a szoftpornó irányba elment, hajdan színvonalas origo.hu cikkének címe „Verbális és lelki gyerekbántalmazás történhetett Baranyi Krisztina kerületének egyik óvodájában” – az írás maga a tőről metszett rogánikum. 

„Ismét kutyavécé a Ferenc tér” címen ír a Kilencben az élet Facebook-csoportba kontribuáló Bede Márton, a 444.hu szerzője.

„Miután a járvány alatt a kutyások átvették a hatalmat a korábban kutyamentes téren, 2023-ban az önkormányzat felújította a gyepet, és ismét kihelyezte a »kutyával fűre lépni tilos, azon kívül is csak pórázon vezethető« táblákat. Ennek fantasztikus hatása volt. A korábban teljesen összeszart tér megtelt élettel, a füves részen kisgyerekes családok piknikeztek, olvasgatók heverésztek, mások tollaslabdáztak. Az új rendet a kutyások 90 százaléka is tök jól elfogadta, a renitens 10 százalékot a parkőrök figyelmeztették a szabályok betartására. Így is volt kutyapisi és -szar még a füvön is, de a Ferenc tér végre nem csak kutyavécé volt. Sajnos ez mostanra ismét megváltozott. […]

Az egyik megoldás az lenne, ha az önkormányzat be tudná tartatni a saját maga által hozott szabályokat, akárcsak például a parkolás esetében. Ehhez azonban folyamatos parkőri szolgálatra lenne szükség, határozott fellépésre a renitens gazdák ellen, és, akárcsak a tilosban parkolók esetében, büntetésekre is. A másik megoldás a kerítés, éjszakára zárható kapukkal. Budapest összes, a Ferenc térhez hasonló terén ez a megoldás […]. A kerítés és a zárás ráadásul nemcsak a kutyaszar problémáját oldaná meg, hanem az elektromos bringákkal a sétálók közt ötvennel szlalomozó ételfutárokat, a hajnali háromkor a téren ordibálókat, a törött sörösüvegeket és hasonló gondokat is távol tartaná.

Bármilyen egyéb megoldás is érdekel, remélem, a közelgő választási kampányban ez téma lesz, és valamelyik körzeti vagy akár kerületi jelölt megígéri, hogy kezd valamit a helyzettel. Biztosan sokan szavaznának arra, aki a Ferenc teret nem csak kutyavécéként képzeli el. Nyugodtan létesítsenek további kutyafuttatókat a környéken (most három van), nem azt akarom, hogy a kutyásoknak rossz legyen. Legyenek kiszolgálva az ő igényeik is. Csak azt szeretném, hogy legyen néhány négyzetméter az otthonom közelében, ahol biztosan nincs szar.”

– vba –