Gegesy szerint a Tisza áradása és a Fidesz gyurcsányozása miatt bukott el

Ferencváros választási eredményeiről írt a HVG, Baranyi nyugodtabb öt évre számít a következő ciklusban.

„Világos volt az elejétől fogva, hogy nem engem akarnak a kerület élén látni, és pontosan tudtam, hogy rám fognak indulni”

mondta a hvg360°-nak Baranyi Krisztina, a 9. kerület újraválasztott polgármestere. A lap azt járta körül, hogyan aratott teljes győzelmet a független politikus, hiszen a nevével fémjelzett egyesület jelöltjei valamennyi körzetben is győztek, miközben nemcsak a Fidesz, hanem az ellene elindult MSZP–DK is támadta.

„Teljesen világosan kiderült, hogy a ferencvárosiak az általam képviselt, pártpolitikától és egyéb érdekektől megszabadított kerületet szeretnének. Egy olyan kerületet, amit nem az elmúlt 30 év pártpolitikai együttműködései határoznak meg. Azt szeretnék, amit az elmúlt öt évben láttak”

– így értékelte a HVG-nek a győzelmét Baranyi Krisztina. Somlai János, Baranyi kabinetfőnöke pedig elmondta, hogy már évekkel ezelőtt elhatározták, hogy a Baranyi nevével fémjelzett egyesület színeiben indítják újra a polgármestert és az őt támogató képviselőjelölteket is, ezzel meglehetősen egyszerű üzenetet közvetítve a választók felé. „Baranyi az ellenzéki politikus a kilencedik kerületben, őt azonosítják a választók ezzel a szereppel. Az elmúlt öt év belharcai csak a szavazók töredékéhez jutottak el. Baranyit viszont a ferencvárosiak még a polgármestersége előtt, képviselőként ismerték meg kiemelkedő teljesítménye miatt” – tette hozzá Somlai.

Ha az nem is lepte meg Baranyaiékat, hogy az MSZP–DK elindul ellenük, az azonban igen, hogy a ciklus nagy részében a tanácsadójaként tevékenykedő Gegesy Ferencet, a kerület 1990 és 2010 közötti vezetőjét tudták megnyerni polgármesterjelöltnek. Gegesy azonban csak feleannyi szavazatot kapott, mint a regnáló polgármester: Baranyi 43,75 százalékával szemben csak 22,34 százalékot, tehát a fideszes Gyurákovics Andreától (28,31%) is kikapott.

Gegesy Ferenc nem magában vagy támogatóiban keresi kudarca okát. Gyenge végeredményét a HVG-nek egyrészt azzal magyarázta, hogy az önkormányzati választás a kerületben nem szakmai ügyek mentén zajlott, hanem egyértelműen a Tisza Párt megjelenése terelte az embereket olyan jelöltek felé, akiknek a neve mellett nem szerepelt pártlogó. Másrészt úgy véli, hogy a Fidesz kampánystratégiája volt sikeres, amelynek az volt a lényege, hogy őt Gyurcsány emberének kiáltsák ki. „A Fidesz többet támadott engem, mint Baranyit” – tette hozzá Gegesy.

A képviselő-testületbe kompenzációs listáról három fideszes és két DK–MSZP-jelölt jutott be, utóbbiak azt ígérik, hogy konstruktív ellenzék lesznek. A régi-új polgármester pedig azt kéri az embereitől, hogy ne a testületi üléseken vitatkozzanak:

„A vitás kérdések addig ne is kerüljenek a testület elé, amíg meg nem beszéljük azokat. Konszenzus legyen, és ezeket egyhangúlag képviseljék a testületben. Ne azt lássák a lakosok, hogy a képviselők kizárólag marakodással töltenek hosszú órákat.”

 

Fotó: Stépán Virág