Hírcsokor: április egy, húsvét hétfő

1. Minden kedves kilenconline.hu olvasónknak „áldott” májvédő húsvétot, népi rigmusokban gazdag, vidáman locsolkodós hétfőt, fájdalommentes detoxikációt kíván a szerkesztőség. Feltámadunk!

 

2. Bolondoknapi féknyúz-összeállításunk:
Újabb érdekes kihívókat kaphat Baranyi Krisztina, Ferencváros inkumbens (hivatalban lévő) polgármestere. Korábbi nehézsúlyú, önkormányzati tapasztalatokkal is rendelkező szenior ökölvívó-legendákat készülnek indítani ellene. Eddig két jelöltről tudunk, az előválasztást egy ringben játsszák majd, amit a Bakáts téren fognak felállítani. Az oda kalapjukat bedobó jelöltek már beefelik egymást: Vitalij Klicskó (Kijiv főpolgármestere) és Mike Tyson (Flowerlovers for Law & Order in the Bronx, NY). Szabadtéri szorítóban készülnek megvívni a kihívó címéért, és a helyszín bár minden bizonnyal a Bakáts tér lesz, a középső-ferencvárosi lobbicsoportok inkább a Ferenc teret javasolják. Klicskó most azzal fenyegetőzik, hogy a harmadik menetben előbb ironikusan leharapja Tyson fülét, majd kiüti. Tyson viszont meglepő visszafogottsággal azt mondja, sima tizenöt menetes mérkőzésre, egyhangúlag kiszámolós Klicskó-vereségre készül – elmondása szerint azért, hogy minél tovább alázhassa az ukránt. Baranyi polgármester-asszony gyatra cringe-nek nevezte a kezdeményezést, a DK–MSZP–Párbeszéd csoportosulás újabb kétségbeesett próbálkozásának, hogy megingassák a kerületi kutyapárti többséget.

A MÁV Magyar ellen: közlekedési szakértők – bár Vitézy Dávid (LMP) egyelőre tartózkodik a nyilatkozattételtől – állítják, hogy az Államvasút Kelenföld és a Déli pályaudvar közötti felújításnak hazudott vágányzárjának célja kimondottan a Talpra Magyarok szombati rendezvénye résztvevőinek létszámcsökkentése. Így próbálják meg csökkenteni a dunántúliaknak a Kossuth téri esemény megközelíthetőségét, ahová milliókat várnak, de a visszafogottabbak szerint, jó, ha félmillió rendezvénylátogató bukkan majd fel a téren. Az árokbetemetés jegyében, a tüntetés szervezője, „Varga Judit exminiszter, exfocista-felesége” Magyar Péter régi jó cimbijét, Rákay Kálmánt (Philipet) kérte fel tömegbecslőnek, hiszen a játékfilmes és zenetévés szakembernek ebben bizonyítottan több évtizedes gyakorlata van.

A ferencvárosi Fiatal Demokraták híreink szerint nagy dobásra készülnek. Orbán Viktor Bakáts utcai ezotéria szakértője azt javasolta, ha el akarják kerülni a súlyos kerületi vereséget, akkor maga a miniszterelnök legyen a kerületi listavezető és polgármesterjelölt. Orbánt erre a kerület jó ismerete, egykori Mester utcai lakhelye is predesztinálja – bár a párton belüli huhogók panaszolják, hogy már nemigen van lehetőség újabb stadiont építeni a kerületben. Amennyiben pedig Orbán elfogadja a kerületi sámán (medvehitű szibériai táltos) felkérését, akkor Gyurákovics Andrea más, fontos megbízatást kap majd.

3. És akkor híreink:
A 9 magazin interjút készített Takács Krisztiánnal, a Momentum kerületi frakcióvezetőjével március 27-én. Mivel azóta is komoly fejleményekkel járó fortyogás van a párt környékén, ezért a magazin cikkének közlését annak aktualitásának elvesztése miatt elhalasztottuk, májusi számunkban térünk rá vissza. Addig is itt, az online felületünkön a hozzáférhető információk tükrében igyekszünk követni az eseményeket.

Fényképen és videón jelent meg Baranyi Krisztina polgármester-asszony az Ecseri úti metrómegállónál Vitézy Dávid, az LMP budapesti listavezetője és főpolgármesterjelöltje mellett, amit az elemzők és kommentátorok egy része a polgármester-asszony Karácsony Gergely (Párbeszéd) főpolgármester elleni kiállásnak lát. Tény, hogy a kerületi Párbeszéd képviselője, Árva Péter Baranyi leghangosabb kritikusainak egyike, bár az önkormányzati politikában a helyi, fővárosi és országos szintek sokszor ellentmondanak egymásnak szinte minden pártnál – ez alól kivétel a kaszárnyaszellemű Fidesz-KDNP, ahol a Pártközpont utasítása szentírás –, a polgármesteri kabinetiroda szerint nincs ilyen váltás. Vitézy fontos várospolitikus, a polgármester-asszony számára pedig az Ecseri úti metrómegálló kulcskérdés, amiért a lobbizás is vállalható.

Folyamatos találgatások tárgya, hogy a kormánypárti táplálkozási lánc alsóbb szintjén tanyázó, esélytelen fideszes főpolgármesterjelölt, Szentkirályi Alexandra vajon visszalép-e az „árokbetemető” Vitézy javára? Karácsony Gergely kampányának ez a fő narratívája. Vitézy, Ungár Péter LMP-társelnök és Szentkirályi azonban igyekszik ezt cáfolni.

Március 30-án ünnepelte megalakulásának harminchatodik évfordulóját a Fiatal Demokraták Szövetsége. Idén nem volt vezető hír a Ménesi úti tortaszegés – Orbán Viktor is hatéves sonkafőző videóval reagálta le az ünnepi hétvégét a TikTokon –, talán azért, mert az idei kampányévben igen sok mindent lehetne a szervezet szemére lobbantani, még a szokásosnál is többet. 2002 márciusában, szintén kampányévben Kövér László „akasztós” szövegére reflektálva az egyik, liberálisnak megmaradt alapító, Csaba Iván közgazdász kötéllel a nyakában jelent meg az ünnepségen nagy médiavisszhangot kiváltva, amely hozzájárult Orbán első kormányának választási vereségéhez. A párt harminchat éves történetét leginkább William Shakespeare balladisztikus királydrámáinak modorában, talán a III. Richárdot alapul véve lehetne jól ábrázolni.

Most jött a híre, hogy Koppenhágában, Európa egyik legjobb dokumentumfilm fesztiválján, CPH:DOX-on díjaztak egy ferencvárosi kötődésű valóságmozit. A Nagyi projekt című munkájáról ismert Révész Bálint bekapcsolódott a képzős Mikulán Dávid ősidők óta forgó történetébe, amely a dzsentrifikálódó ferencvárosi utcagyerekekről szól: tizenkét év történelme alulnézetből. A filmre sajnos valószínűleg várni kell még egy darabig, de az ígéretes trailer és az ismertető már most megtekinthető a jóblogon.

Ezenfelül a kerületben villamos ütközött turistabusszal a Kálvin téren, a szavazók többsége nem ünnepli a rakpartnyitást, de tudomásunkra jutott, hogy a Távíró utcában (József Attila lakótelep) fákon rohangáló mókusok köszöntik a húsvétot.

– vba –