Hírcsokor – elhangzott a startjel, a cél: hósipkás csúcs, az út: ívelő gyémántösvény

Szombaton hivatalosan is elindult az önkormányzati és európai parlamenti választás kampánya, az utolsó ötven napba léptünk június 9-e előtt. Pártok és függetlenek csapatai indultak neki ajánlásokat gyűjteni, és rögtön ki is alakult egy vicces és gyermeteg verseny, hogy ki gyűjti be hamarabb az ajánlásokat.

Ennél még a magyar politika csillagos egén feltűnt új messiás, a Dűne 2 c. mozisiker sivatagi népének megváltója után széles körben Lisan al-Gaibnak elkeresztelt Magyar Péter napszemüvegének árverése is relevánsabb történet. Magyar napszemüvegére a divatdiktátor és szóvivő, Menczer Tamás mondta, kár, hogy női darab – valójában egy Ray-Ban Hexagonal –, erre most, a hétvégén árverésre bocsátotta jótékony céllal 10 000 forintos kikiáltási áron. Néhány óra múlva már 1,2 millió forintnál járt a licit, ami árverési szakértők szerint elég jó tempó. A Fidesz–KDNP jelöltjei siettek a legjobban, fővárosi és kerületi szinten is, Szentkirályi Alexandra és Gyurákovics Andrea jelentette be elsőként a szükséges számú ajánlócédula összegyűlését. Nájsz! Rebesgetik, hogy ez fizikai képtelenség, nagyon hajtaniuk kellett volna ehhez, de ahhoz meg lusták. Elemzői feltételezések szerint a régi Kubatov-lista is játszhatott, a gyors eredmény érdekében (beírhattak korábbi törzsfideszeseket fizikai találkozás nélkül), de nincs igazolva, hogy lett volna ilyen központi direktíva. A gyors ajánlócetli-leadás afféle bizonyítási kényszer – a korszerű szociálpszichológia szava szerint „identitásprotézis” –, hogy minél gyorsabban legyen meg a háromszáz ajánlás. Magyar Péter Tisza pártja egyébként szintén a szombati kora délutáni órákban jelentette be, hogy megvan nekik az országos húszezer ajánlás az EP-választáson való induláshoz, pedig tipikusan még csak Budapesten pultoztak, vidéken vasárnap kezdték. És akkor még a „női”napszemüveg-árverés kampánymotívuma sem színesítette a csillagos magyar eget. 

Kampánystábja szerint Baranyi Krisztina szándékosan nem akart beszállni a gyorsasági versenybe, nem jártak házról házra, hanem a Bakáts téren pultoztak legalább hetven aktivista, valamint a 9. kerületet magába foglaló két országgűlési választókerület képviselői, Jámbor András (Szikra Mozgalom, 6-os ogy. vk.) és Csárdi Antal (LMP, 1-es ogy. vk.) társaságában. További kampányeseményként várható, hogy kedd délután a polgármester asszony a Mester utca és a Ferenc körút sarkán Hadházy Ákos országgyűlési képviselő társaságában beszélget a járókelőkkel a választásról 17 órakor. 

A Gegesy-koalíció az angolszász canvassing (házról házra járás) metódusát alkalmazta az ajánlók gyűjtésére, a szolidaritásos Cséplő Dániel pedig vasárnap, a József Attila-lakótelepen tartott kampánynyitót. A szomszéd kerületek közül a nyolcadikban Pikó Andrásé az Auróra és a Déri Miksa utca sarkán volt, az előválasztáson nyertes Juhász Péteré pedig az 5. kerületben. Tudni kell, hogy a 2018-as választáson elvérzett Együtt párt társelnöke mögül kiállt a Magyar Kétfarkú Kutyapárt, mert Juhász elfogadta a Momentum támogatását is, amivel nem biztos, hogy szerencséset lépett. Szegény Momentumra rájár ugyanis a rúd, Magyar Péter Tiszája leginkább őket fenyegeti árvízzel a felmérések szerint, és erre még nem találták meg a megfelelő ellenszert. 

A Kutyák viszont a március eleji megingás – amikor egy hétvégi szappanopera keretében a tagsággal vitatkozva lemondott a két társelnök pénteken, majd a vasárnapra összehívott újabb gyűlésen ezt visszaszívták, és a párt fundamentalista bázisdemokrata hangadói (Gráf Tamás és Tarcsay Tibor) távoztak a szervezetből – után ismét hasítani látszik. Kovács Gergely társelnök megnyerte a 12. kerületi előválasztást; már épp elérkezett a pezsgőbontás ideje, amikor a DK-s Élő Norbert mégis bejelentette, hogy elindul Kováccsal és a Fidesz-jelölttel szemben a Hegyvidék meghódításáért. A Ferencvárosból is ismerős helyzet: a második ellenzéki jelölt indulása javítja a fidesznyica esélyeit. (Update: időközben a DK közleményben tudatta, hogy a párt nem indít a kerületben polgármesterjelöltet, a hír nem igaz – a szerk.)

Az MKKP a 7. kerületi Madách téren tartotta stílusos kampánynyitóját, kihasználva, hogy az Országos Választási Bizottság április 20-ra tette a kempánykezdetet, a 420 ugyanis a cannabis világnapja, a marijuanafogyasztás nagy nemzetközi seregszemléje, így egy feltételezett nagyipari drogfogyasztásáról ismert kormánypárti aktor (bár nála más a feltételezett bázisdrog) bábujával és a prágai Kalózpárt vezetőjével a fű legalizációjáról tanakodtak híveikkel, aminek fontos aktualitást adott az is, hogy kontinensünk legnagyobb államában, Németországban a napokban legalizálták a THC alapú tudatmódosítás lehetőségét. „Deutsch Tamást a párt vitára hívta, de ő nem fogadta el a meghívást. Döme Suzi Dada, a párt társelnöke kicsivel 4:20 után bejelentette, hogy „legális lett a fű”. Majd hozzátette: „nem ebben az országban”, de ő már nagyon unja, hogy minden évben ugyanazokat a szövegeket kell elmondania. Döme a kormány drogpolitikájának hiányáról, a leterhelt egészségügyi rendszerről és a drogokról való hiteles tájékoztatás hiányáról beszélt” – írja a 444. „Minden évben megkapom ferencvárosi politikusoktól, hogy a demonstrációk alatt szoktak drogozni. Többször olyan képviselőktől, akiket azért az alkohol elég komolyan csapdába ejtett már évtizedekkel ezelőtt.” Az ő figyelmüket arra szokta felhívni, hogy „nem tőlem kell félteni a ferencvárosi óvodásokat, nem adunk a jó kis füvünkből ilyen kicsi gyerekeknek”, viszont „nézzék meg, hogy akár a középiskolásoknál a tömény alkoholfogyasztás” szintje milyen mértékben növekedett.

További kutyapárti és kerületi hír volt a hétvégén, hogy Baranyi Krisztina polgármester bejelentette a Facebookon: elfogadta a Kutyapárt fővárosi felkérését, bár erre a hírre azért nem fizetett volna sokat a TippMix. „Szeretnék a következő ciklusban is a Fővárosi Közgyűlés tagja lenni. Az, hogy ehhez pártlistán kell szerepelni, nekem kényszerpálya, a megváltozott szabályok miatt csak így kerülhetek be újra. Ha úgy tetszik, pénzdarabot is feldobhattam volna, hogy melyiket választom három párt felkérése közül. Fontos, hogy a kerületemet képviselni tudjam a fővárosban, és tényleg mindhárom párt részéről őszinte támogatást, jóindulatot és segítséget tapasztaltam. Bármelyik listán szívesen bemennék, de egyszerre csak az egyiken tudok. Ez viszont nem jelent pártelköteleződést, tehát nem fogok versenyezni senkivel. Ugyanúgy független polgármester maradok, ahogy eddig, és a saját meggyőződésem szerint szavazok, ahogy korábban is tettem. Egyik politikai erő sem kért ennek ellenkezőjére, nincs kötelező szavazási magatartás. A három felkérés közül a Magyar Kétfarkú Kutya Párt listavezetői ajánlatát választottam. Ferencvárosnak közvetlen képviselete lesz a Budapest-politikában” – írta Baranyi a közösségi médiában. Ami a jelenlegi közvélemény-kutatási adatokat figyelembe véve azt is jelenti, hogy Baranyi Krisztina akkor is a fővárosi közgyűlés tagja lesz, ha netán Gegesy Ferenc vagy akár – a magyar ég meglepő csillagállása esetén – Gyurákovics Andrea lenne a polgármester. Baranyit még a Momentum és az LMP kereste meg, az első a listavezetéssel, a második pedig a Vitézy Dávid utáni második hellyel. Helyettük választotta a polgármester asszony a Kutyapártot, amelynek fővárosi listája ezután így néz ki: Baranyi Krisztina; Kovács Gergely társelnök, 12. kerületi polgármesterjelölt; Döme Zsuzsanna Suzi társelnök, ferencvárosi alpolgármester és képviselőjelölt; Nagy Dávid pártigazgató, újpesti polgármesterjelölt.

Baranyi Krisztina hétfő délelőtt a Klubrádióban Gegesy Ferenc indulásával kapcsolatban „csalódottságának adott hangot”, de a választások után „várja vissza tanácsadónak” Gegesyt. 

Mint a bevezetőben már írtuk, a NER hamar leadta az ajánlásait, és az identitásprotézist önfelfújással erősítgetik. Az új kommunikátor, a külügyből jött Menczer államtitkár – akinek 2022-ben Budavidék örök szégyenére Szél Bernadett távozását „köszönhetjük” az országos politikában – azzal pöffeszkedik, hogy „a valaha volt legerőteljesebb EP-kampányt kezdtük el”, míg a „szuverenitásvédelmi” Lánczi Tamás már csapatösszezárási elővágást hajt végre az Origón, hogy a dollárbaloldal érdekében ugyanúgy befolyásolnák a választásokat, mint 2022-ben. A Fidesz kampánynyitójáról külön írásban számolunk be.

A kampány viszont nem csak kis hazánkban, de a nagy, széles Európában is beindult. A Politico például listázta a brüsszeli-strassbourgi legcikibbeket – the most emberassing MEPs revealed – az elmúlt ciklusból, és szerencsére van magyar „leg” is, a „legvadabb távozás a parlamentből” (Wildest Exit) – Szájer Józsefé: „József Szájer’s departure from Parliament involved an orgy, an attempted escape along a gutter and a backpack containing narcotics”. (Szájer József parlamentből való távozásának története orgiát, ereszcsatornán megkísérelt menekülést és narkotikumokat tartalmazó hátizsákot is magában foglalt.) Mindezt a konzervatív értékeket megvalósító, hogy ne mondjuk, csúcsra járató szuverén nemzetista, a római katolikus anyaszentegyház erkölcsi és hitvilágát és a kálvinista pedofilvédelmet enyhe homofóbiába foglaló alkotmány szerzőjétől. 

Ámen. 

Valamint: ó Tartuffe, ó Molière!

– vba  –