Hírcsokor szívcsakrával, pulykakakassal, polgijelöltekkel és mandarinnal

Magyar Péter vasárnap a Fidesz szívcsakrájába, Debrecenbe látogatott. Debrecenbe három okból szokott látogatni az ember, az első nyilván a pulykakakas-vásárlás követelménye, a másik, ha a 2008–09-es, romák sérelmére elkövetett terrorista sorozatgyilkosság megismeréséhez háttérinformációkat gyűjt. A harmadik ok pedig, legalábbis eddig, és főleg akkor, ha a látogató Budapest valamelyik ellenzéki vezetésű kerületéből látogat, az lehet, hogy Debrecenben az eddigi közhit szerint lehet fideszeseket nézegetni városi környezetben. „Az ördög ívóhelye”, mondja egy tüntető Kósa „20%” Lajos városáról, Kósáéról, aki „tuskóságnak” tartotta pont anyák napján tartani politikai rendezvényt, aminek külön bukét, színpompás akusztikát ad az a körülmény, hogy pont Kósa „20%” Lajos beszél tuskóságról. Kikapcsolt térfigyelő kamerák lehunyt szeme alatt a Fidesz áthúzott nadrágszíjas plakátokkal rakta tele Debrecen belvárosát Magyar Péter vasárnapi tüntetése előtt – utalva az újdonat politikus „nőverő” múltjára – a Talpra, magyarok! Facebook-csoport bejegyzése szerint. A nadrágszíjak mellett a kormánypárt kihelyezett „Debrecenben tiszteljük az édesanyákat” feliratú táblákat is – „Ember, most jövök a templomból” jelleggel.

A neo-Messiás az odaközlekedés korszerű, ám plebejus módját választotta, a MÁV-ot, ami később referenciapont és humorforrás is lett. Magyarék egy egész vasúti kocsit elfoglaltak, sőt, lényegében le is zárták. Vidéki politikai tüntetésen ritka, különböző tudósítások szerint 10-15 ezer ember gyűlt össze Debrecenben a Piac utca és a Nagytemplom közötti Kossuth téren, mintegy elhomályosítva a messze földön híres Arany Bika szállodát, ahol például az ősidőkben fordult elő olyan eset, hogy kaszinójában – még nem Vajna-, Szíjj- vagy Szima-tulajdon – egy bebukott hitelű, kétségbeesett helyi vállalkozót, aki fegyveresen ejtette túszul a játékszenvedélytől sújtott kaszinóközönséget, Nap TV-stábnak álcázott kommandó tartóztatott le. „A helyszínválasztással Magyar és a Tisza eleve komoly kockázatot vállalt: Debrecen erősen fideszes város, az ellenzék ehhez még csak hasonló rendezvényt sem tudott itt tartani, sőt, valószínűleg a fejükben sem fordult meg, hogy ilyesmivel próbálkozzanak. A Tisza párt gyűlésén ehhez képest olyan tömeg jött össze, amit nemcsak Debrecenben, de általában Budapesten kívül sem szoktunk látni. Néhány hónapja ez elképzelhetetlen lett volna Magyarországon” – írta a 444

Debrecen izgi hely, Németh László, a magyar irodalom óriásának tartott népi író például azon borongott szupernacionalista írásainak egyikében, hogy miért az „idegenszívű” Budapest lett az ország fővárosa – mondjuk, az előző főváros, Pozsony (Preßburg, Prešporok) sem volt sokkal „hazai szívűbb” –, miért nem a „színmagyar” Debrecen. A tragikusan korán meghalt debreceni író, Borbély Szilárd egyik esszéje szerint Debrecen a „magyar Kahána”, a magyar meddőség szikkadt szülőhelye. Mindegy, Debrecen olyan, amilyen, de vasárnap óta kicsit másként lehet rá tekinteni. Különös jelentőséget adott a református Nagytemplom – 1944-ben az Ideiglenes Nemzetgyűlés helyszíne – előtti tüntikének, hogy az egyik első megszólaló, Tarr Zoltán, a kirúgott lelkész „áldás, békesség” ősi református megszólításának még nem volt különösebb zaftja – a KSH tavalyi felmérése szerint a történelmi egyházak híveinek száma rohamosan fogy –, a pedofilsimogató Balog Zoltán püspök említését viszont ezerrel pfujolta a „kálvinista Róma” jelentős számú lakosa, és skandálta a „mondjon le” jelszavát. Rost Andrea operaénekes, az április 6-i Kossuth téri gigatünti résztvevője itt a capella énekelt, volt a pulykakasos gyerekdal is, majd Kozma Éva, a Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület szószólója hazánkban ritkán hallható, latinos hevületű beszédében küzdött az ázsiai akkumulátorgyarmatiság ellen. Debrecenben hét akkumulátoripari beruházás zajlik, és országszerte már negyvenről lehet tudni – közölte Kozma. „Ki áll az élet oldalán, ki tesz értünk? Mi, anyák, akik itt vagyunk, nem félünk, ti se féljetek” – mondta. Ne féljen az, aki a gyermekét védi, ne féljen a politikus, ha igazat kell mondania, ha a választói érdekei szerint cselekszik, mert ez joga és kötelessége. Úgy vélte, nem kellene félniük a kutatóknak sem, meg kell szólalniuk az akkumulátorgyárak káros hatásairól. Ne féljenek elmondani a veszélyeket és kockázatokat, mert ez kötelességük. „Magyarország ébred, ne féljetek!” Beszéde szerint az a hazaáruló, aki kiszolgáltatja Magyarországot idegen hatalmaknak, eladja az aranykoronás földeket és elherdálja az ivóvizünket. „Büszke egyetemváros? Inkább megtört, gyáva, rettegő gyárváros Debrecen.” Tegyük ehhez hozzá, hogy a debreceni egyetem leghíresebb díszdoktora Vlagyimir Véreskezű Vlagyimirovics Putyin! Megtudjuk azt is, hogy egy kínai egyetemen készült kutatás szerint akkumulátorgyárak három-négy kilométeres környezetében semmit sem lehetne termelni, csak erdők vehetnék körül. A hatóságok mégsem emeltek kifogást a gyárak ellen. A Kárpát-medencében mindenki a szennyezett levegőt fogja szívni. Az itt megtermelt szennyezett termékek pedig az ország bármely pontján megjelenhetnek a boltok polcain.

A 444 véleménycikkében arról írt, mennyivel jutottak közelebb ahhoz, hogy megértsék a Magyar Péter-jelenséget. Nem ellenzéki mintát láttak a helyszínen, hanem hogy „milyen lenne a Fidesz 2.0, az áramvonalasított, nem hatalmon lévő, hanem éhesen arra törekvő, az egyszemélyi vezetésbe, kontraszelekciókba, évtizedes rutinokba nem belemerevedett, nem beletunyult Fidesz”. A Partizán közvetítésében megszólal az összellenzék által támogatott és valamennyire esélyesnek is tartott Mándi László önkormányzati képviselő, aki némileg tartózkodó volt a Tisza párt vonatkozásában. Magyar Péterrel a független debreciner.hu videóinterjút is készített, a helyi ügyekről kérdezték, válaszai igazi újdonságot jelenthettek a Kesma-cenzurált megyei lapok univerzumában. 

Ennyi országos politika után foglalkozzunk szép kerületünk országos médiaképével. A Spirit FM „Bocskainak nem volt autópályakoncessziója” címen „Márki-Zay, Baranyi, Gegesy a választásokról” alcímen hangoztatott adást Nagykép c. műsorukban. Hont András a magyar újságírás fura figurája, a Spirit FM-en Németh Róberttel van ez műsora. Hontot sokan fideszes nyálverőnek tartják, híres a facebookos letiltási mániájáról, van olyan Fb-csoport is, amelynek „Hont András oldaláról kitiltottak csoportja” a címe, mindenféle dubiózus műsorokban osztja az észt a Hír és mindenféle egyéb tévéken. Hol így, hol úgy. Ugyanakkor Hont a HVG publicisztika rovatát vezette korábban, és most is az Átlátszó munkatársa: ha a cirkuszművészet lenne önmegvalósításának terepe, akkor nyilván kötéltáncos lenne. Telefoninterjúban szólították meg Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármestert, majd külön beszélgetésben kihívóját, Gegesy Ferencet. Baranyi itt is elmondja, hogy ferencvárosi képviselőként 2014-ben debütált, az Illatos úti vegyi szennyeződés ügyében igyekezett ekkor megszerezni az akkor LMP-s Jancsó Andrea támogatását, de a visszautasítás lett az osztályrésze. Baranyi tehát már mindenki ellen volt 2014-ben is, 2019-ben ez folytatódott, és az előválasztáson 72%-os gyűzelem lett a vége – és amint azt most is láthatjuk: ismét a „Baranyi mindenki ellen” a paradigma. Szerinte neki a kerület az első, egy párt csak a második lehet. Eredményei között felsorolta a média függetlenítését – személy szerint kicsit sajnáltam, hogy a máshol általa „Vágvölgyi-puccsnak” nevezett 2022-es eseménysorról nem epizódozott –, a hírhedett egykori ferencvárosi parkolási rendszer és a korábban önkormányzati parkolóként üzemelő Bakáts tér lakosságbarát rendbetételét. Politikai szándékból szavazták le ellenzéki képviselőtársai az Ecseri úti metrómegálló felszíni felújíását, mondta, ugyancsak eredményei között említve a Fudan Egyetem térszerzésének megakadályozását a Diákváros helyén, Ukrajna támogatását, Bucsa testvérvárossá fogadását. Büszke a Magyar Kétfarkú Kutya Párt fővárosi listavezetésének elfogadására, pedig lett volna még legalább két másik lehetősége ilyesmire. Karácsony főpolgármesternek szerinte el kéne szakadnia a pártoktól, szerencsésebb lett volna, ha független főpolgármesterként indul, a pártlogika káros a várospolitikában, és az övé a legmagasabb közvetlenül választott pozíció a magyar politikai életben, iránymutató lehetett volna a függetlenként indulás.

Gegesy Ferenc expolgármester visszafogottan nyilatkozott, bár Baranyival szemben – aki nem győzte hangsúlyozni meglepetését indulásával kapcsolatban, hiszen nem haragban váltak el – ő arról beszélt, hogy kezdettől voltak tanácsadói tevékenységének idején koncepcionális eltérések kettejük között. Sérelmezte, hogy Baranyi szóba sem állt az ellenzéki, elvileg „szövetséges” képviselőkkel. Tény, hogy a testületi ülések jegyzőkönyveinek tanúsága szerint a magyar önkormányzatiság történetében unikális egy városvezető és az őt „támogató” testület ilyen viszonya. Az Ecseri út versus kilencszáz lakás kérdésében Gegesy, már csak a saját korábbi városvezetői örökségének hagyományát is folytatva, természetesen az utóbbi mellett áll. 2019-ben kétszáz üres lakás volt a kerületben, mondta, a hivatal évi 63 lakást szociális, költségelvű bérlakásként kioszt –, de az a véleménye, hogy nem a lakásokat kell kiszórni, hanem a rosszakat felújítani. Az ő polgármesterségét (1990–2010) tízezer lakás felújítása, impozáns városfejlesztés jellemezte, mondta, mire a kérdeződuó kritikusan jegyezte meg a dzsentrifikációt, az alsóbb néprétegek kiszorítását a kerületből. Gegesy szerint csak egyharmad volt a kiköltöző. Baranyi szerinte kihagyta a lehetőséget, amikor alkupozícióban volt a kormánnyal az atlétikai stadion ügyében, a pénzt ingatlanfejlesztésre kellett volna fordítani, nem rendelőintézetre, valamint kiélezte a helyzetet az MSZP–DK frakcióval és „a hozzájuk csatlakozott Sepilovokkal” – hogy ennyi kremlinológiai áthallást megengedjek magamnak. 

A héten fontos esemény lesz, hogy Xi Jinping (Hszi Csin-ping) kínai kommunista pártfőtitkár hazánkban fog időzni. Ezzel a kérdéssel és a látogatás tényével lapunk már foglalkozott, szuperhatalmi tényező utoljára 2006-ban, George W. Bush amerikai elnök személyében járt országunkban – Putyin járt, de Oroszország nem szuperhatalom, hanem középhatalmi kalózállam. Kíváncsian várjuk, hogy a minielnök miként próbálja majd saját kampánycéljaira fordítani a látogatást. BYD-gyár, akkumulátorgyarmat, mindenestre szép és igazán demokratikus gesztus lenne, ha az egyik kínai állófogadásra meghívnák Kozma Évát, a mikepércsi anyák képviselőjét, az ottani óvoda tőszomszédságába emelendő CATL akkumulátorgyár ellenzőjét. 

– vba –