Hírcsokor: történések földön s égen

Kerületünk tektonikus politikai változásai az országos sajtó ingerküszöbét is elérik, sőt. Ami nyilván Baranyi Krisztina magas ismertségi indexével is magyarázható, de az ország általános politikai problémáira is reflektál. Írt róla a 444, a Telex, írt a kormánypárti Index, dörgedelmeskedik a hajdan színvonalas, ám a NER mocsarába fulladt Magyar Nemzet és a többi.

Lapszemlénkben nem mehetünk el amellett sem, hogy ezekben az órákban kezdik meg a 9 magazin terjesztését kerületszerte, a szerencsésebbek lehet, hogy már meg is találhatják egy-egy újságtartó dobozban. Arról, hogy mi minden olvasható benne, íme ajánlónk, s különösen ide kívánkozik a Mozgalmas hetek címmel készített összefoglalónk a helyi politikai viharokról, amelyek lapzártánk óta csak fokozódtak.

A magazinban megemlékeztünk ugyanis arról, hogy Baranyi Krisztinát három párt is felkérte, hogy a fővárosi listáján első vagy második helyen szerepeljen. (Ennek az előzménye, hogy mivel a Mi Hazánk előterjesztésére az országgyűlés megszavazta a budapesti választási rendszer megváltoztatását – ez a főpolgármester közvetlen választását nem érinti –, visszaáll a 2014 előtti állapot: újra listás szavazáson dől el, kik ülnek majd a fővárosi közgyűlésben. Baranyi Krisztina pedig többször kifejtette már, hogy továbbra is tagja szeretne maradni a fővárosi közgyűlésnek – amelybe eddig polgármesterként automatikusan bekerült –, így kénytelen lesz valamelyik pártlista előkelő helyén indulni.)

A legvalószínűbb, hogy a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) listavezetői helyét fogadja el, de erről nemcsak lapzártánkkor nem volt, hanem még most sincs hivatalos döntés. Ezt a verziót erősíti, hogy például március 15-én az MKKP ünnepségének meghívott szónoka volt a polgármester, de az is, hogy Döme Zsuzsanna Suzival, a MKKP társelnökével, aki alpolgármesteri posztot tölt be a Ferencvárosban, évek óta nagy egyetértésben vezetik a várost.

A másik listavezetői felkérés Momentum részéről érkezett, ami szintén nem meglepő, hiszen a párt vezetése az elsők között állt ki Baranyi mellett, támogatva a polgármesteri terveit a következő négy és fél évre is. A kerületi momentumosokkal azonban korántsem volt olyan felhőtlen a viszony, mint a központtal, ami odáig vezetett, hogy április 4-én két képviselő – Takács Krisztián és Takács Zoltán – kilépett a Momentumból. Kilépésük indoklásának lényege, hogy a központ a vitás helyzetekben nem mellettük állt ki, és továbbra is Baranyit támogatja annak ellenére is, hogy, ahogy a Takácsok mondják: „családi kapcsolatain keresztül a NER része” (arra hivatkozva, hogy Magyar Péter szerint Baranyi Norbert a Diákhitel Központ felügyelőbizottságának elnöke volt, és „a vagyonminiszter jobb keze”), ráadásul a polgármester az LMP főpolgármester-jelöltjével, Vitézy Dáviddal fotózkodik. Baranyi férje közhivatalnokként és nem politikai kinevezettként vett részt a Diákhitel Központ felügyelőbizottságának munkájában – mutatott rá ezzel szemben Hadházy Ákos, aki hosszú Facebook-posztban állt ki a ferencvárosi polgármester mellett. Rákérdeztünk, hogy mi a helyzet a családi NER-kapcsolattal, ám a polgármester kabinetfőnöke, Somlai János azzal reagált erre, hogy ez rogánikum, kompromittálásra irányuló propaganda, s, ahogy a cikk címe is mondja: „Baranyi nem része, hanem ellenfele a NER-nek”; és tényleg nehéz is lenne Baranyi Krisztina polgármesteri ténykedését a fideszes tájba belesimulónak látni. 

Donáth Anna Momentum-vezető már napokkal korábban arról beszélt a Magyar Hang értesülése szerint, hogy nem a jelenlegi képviselőket fogja a párt indítani a választásokon. Nem csoda hát, hogy kiléptek, már amennyiben folytatni akarják a kerületi képviselőséget, így felzárkóztak Jancsó Andreához, aki korábban, a pártból való kizárását elkerülendő, szintén kilépett a négytagú Momentum-frakcióból. (A negyedik frakciótag, Mátyás Ferenc, már rég bejelentette, hogy nem kíván indulni, és külföldre távozik.) Akik figyelik a kerületi közéletet, azoknak nem okozhatott nagy meglepetést, hogy a kilépett momentumosok a formálódó MSZP–DK–Párbeszéd–Jobbik formációval közösen, az ő jelöltjeikként indulva méretik meg magukat a választásokon, amiről már kampányújságban is tájékoztatták a szavazó polgárságot, az ő fotójuk is szerepel az indulók között. Igaz, a nevük alatt nincs sem Momentum, sem anti-Momentum, a választási kiadvány nyomdába adásakor valószínűleg csak azt döntötték el biztosan, hogy együtt indulnak helyben, de hogy milyen színekben, az feltételezhetően még függőben volt. Szerencsétlenül alakult, hogy Takács Krisztián a 444-nek nyilatkozva még nem akarta nyilvánosságra hozni a terveit, csakhogy a kampánykiadvány időközben megjelent, a 444 kezébe került, így Takács kénytelen volt beismerni a közös indulást, ha függetlenként is. Baranyi Krisztina szerint puccsot szerveznek ellene a volt szövetségesei (2019-ben ugyanis ezek a pártok még az ő polgármesterségét támogatták a választáson, amelyet együtt nyertek meg). Torzsa Sándor, az MSZP–DK helyi frakcióvezetője minden testületi ülésen felszólal napirend előtt, kampányfilmet is készítettek arról, hogy több mint ötszáz napja kérik, tárgyaljon velük a polgármester a közös indulásról, ám ő válaszra sem méltatja őket. Így nem maradt más választásuk, mondja, mint hogy a volt szövetséges pártok, ha továbbra is önkormányzati képviselők akarnak maradni, összeszervezzék magukat. Az MSZP, a DK, a Párbeszéd–Zöldek és a Jobbik–Konzervatívok március végén bejelentette: külön szövetségben fog elindulni, ami azt jelenti, hogy mind a tizenkét választókerületben saját jelöltet és kompenzációs listát is állítanak. Eközben Baranyi Krisztina szintén minden választókerületben állít jelöltet a Baranyi Krisztinát Ferencvárosért Egyesület nevében. Hogy az inkumbens polgármester elleni aknamunkát támogató szervezetek indítanak-e polgármesterjelöltet is Baranyival szemben, arról – két hónappal a választások előtt – még nincs hivatalos döntés. Azt viszont hangsúlyozták, hogy Szilágyi Zsoltot, aki amúgy a Jobbik polgármesterjelöltje is, csak egyéni képviselőként támogatják, így ő biztosan nem lesz a közös polgármester-jelöltjük.

Visszatérve: melyik lehet a harmadik párt, amely felkérte Baranyit a listája második helyére? Annyi már biztosan kiderült, hogy parlamenti pártról van szó, és nem állhatunk messze a valóságtól, ha azt gondoljuk: ez csak az LMP lehet.

Baranyi alpolgármesterén, Reiner Rolandon keresztül kiváló kapcsolatot ápol az LMP-vel is. Az sem volt meglepő ezért, hogy az LMP listavezetőjével, Vitézy Dáviddal közös videó jelent meg mindkettőjük Facebook-oldalán, amelyben az Ecseri út felújítása mellett kampányolnak. (Ez a kérdés egyelőre eldőlt: mindenki fel szeretné újítani, de a jelenlegi képviselő-testületi többség kevesebb pénzt szánna rá, mint a polgármester. Emiatt nem is indulhatnak el a közeljövőben a munkák, legfeljebb csak az önkormányzati választás után, mivel a képviselők leszavazták a polgármester kétmilliárdos felújítási elképzeléseit, így az egész terv mellényét újra kell gombolni.)

És akkor itt van még a Párbeszéd is. Karácsony Gergely már sokszor utalt rá, hogy támogatja Baranyi újrázását. Ugyanakkor a Párbeszéd helyi képviselője, Árva Péter, legalább olyan feszültséggel terhelt viszonyt ápol a polgármesterrel, mint tették a volt momentumosok (Árva a 9 magazin márciusi számában például tíz pontban kritizálta a polgármester februárban megjelent interjúját). Ez esetben azonban – eddig legalábbis – nem került sor kenyértörésre: Karácsony Gergely támogatja párttársa, Árva Péter újraindulását a helyi képviselőségért, az idézett kampányújságban Karácsony Gergely fotóval is megjelent, de Baranyi polgármestersége mellett szokott kiállni.

Nem véletlen tettük fel Baranyi Krisztinának a kérdést, hogy akkor most Vitézy Dávid vagy Karácsony Gergely főpolgármesterségét támogatja, ám erre azt a választ kaptuk Somlai kabinetfőnöktől, hogy „ellenzéki főpolgármester-jelöltet támogat”. Ami jelenleg mindkettőjükre igaz, de nagyon más lesz a helyzet, ha a már megnevezett és nem nagyon esélyes fideszes jelölt, Szentkirályi Alexandra az utolsó pillanatban visszalépne Vitézy javára, amiről sokan, sok helyen spekulálnak.

Az elmúlt két hónap nagy politikai izgalmat hozó eseményével, a Magyar Péter-jelenséggel külön cikkben foglalkozunk április 6-i nagygyűlése kapcsán. Ferencváros szlovákiai testvérvárosa az ukrán határ közelében fekvő Királyhelmec, innen kaptunk írást állandó szerzőnkől, Leczó Zoltántól a hétvégi szlovák elnökválasztás második fordulójának eredményéről. A szerencsétlenségére orbanizálódó Szlovákiában a fékek és ellensúlyok ellenében fellépő jelölt, Pellegrini lett az elnök – fontosak voltak neki a dél-szlovákiai magyar szavazatok –, aki még a kampánycsend idején is jelentős támogatást kapott a szuverenitására oly hetykén büszke magyar kormány „közmédiájából”. 

– vba –