Új ormok, fokozódó sziklamászás – valamint a „vékony ténybeli alapból levont okszerű kormányzati következtetések”

Ha valaki szakmaszerűen tanulmányozza kis hazánk híreit, az tudja, hogy régen kiakadt a biciklilánc, és – ahogy múlt hétfőn már írtuk itt –  szabadon fut az őrület. Az őrületgyűjteményt ennek az írásnak a végén nyújtjuk át mintegy virágcsokorban. Most ismét a kisebbtől megyünk a nagyobb felé, egy budapesti esélyeket latolgató cikk szeretett kerületünkre vonatkozó passzusát írjuk ide: „Öt éve nagyon izgalmas volt a IX. kerület, ahol Baranyi Krisztina fölényesen, 57,5 százalékkal győzte le a fideszes Bácskai Jánost. Küzdelmes volt az útja odáig is, ugyanis előtte az előválasztáson legyőzte a nagy pártok jelöltjét. Ugyan polgármesteri ciklusa is konfliktusos volt, de most nem úgy tűnik, mintha a székét bármi veszélyeztetné. A kerületben ugyan elindul Gegesy Ferenc korábbi polgármester, Baranyi volt főtanácsadója is, de valószínűleg nem befolyásolja Baranyi esélyeit. Baranyi egyébként a Kutya Párt listavezetőjeként ül majd be a közgyűlésbe.” Tehát, ahogyan már itt is elmondtuk, Baranyi Krisztina a fővárosi politika aktora lesz a Kutyapárt listavezetőjeként; ahogy ismerjük, igencsak aktív szereplője marad, még ha más nyerné is a választást. Az alapos cikk szerint Budapesten is inkumbens győzelem várható, amibe tényleg csak az kavarhat be, ha a fideszes Szentkirályi visszalép a Karácsony-kommunikációban amúgy is B-terves fideszesnek tartott Vitézy javára. Hogy ilyen szándék és törekvés lenne, arra egyelőre nem utal jel, de a matematikai lehetőség megvan. Viszont örvendetesnek látjuk azt a hírt, hogy Vitézy sajtónyilvános kijelentése szerint ő kész az együttműködésre a nyertesnek látszó Karácsonnyal. Mindenesetre számos érdekes elemzést olvashatunk a választások előtt Budapestről és az országról sok forrásból, például itt is.

Új téma lett a múlt héten a kalandos előéletű új köztársasági elnök, Sulyok Tamás állítólagos együttműködése a földmaffiával, jogászi minőségben a zsebszerződések összerendezője volt Dobrev Klára állítása szerint. A DK-s narratíva plauzibilis, láthatóan ezt választották fő választási témának, rajtuk kívül más nem is nagyon bolygatja. A volt alkotmánybíró személyi hitelességét megrángatta apja náci múltjának eltussolása, könnyen hihetővé teszi, hogy a korábban mérsékelt ismertségű jogász, nem éppen egy Göncz Árpád, de még csak nem is Mádl Ferenc. A Fidesznek amúgy sincs szerencséje az államfőkkel, az előbbiek sem simultak hézagmentesen – hogy így fogalmazzunk –, de a konzervatív Sólyom Lászlóval sem. Schmitt „Kormányzati Motor” Pál aláírógépnek jó volt, igazmondónak és disszertálónak viszont még hézagosan sem. A fűrészpor szárazságú Áder János leginkább újságírók beperlésében jeleskedett, és unalmával keltett izgalmat. Novák Katalint ambíciója mellett a látványosan fideszes fülbevalója juttatta ebbe a pozícióba, valamint a kormányzati, szaúdi mintájúan rossz perspektívájú nőhiány. A nyilvánosság számára azonban csak mostanában lett világos, hogy az államfői diszlojalitás és a legfőbb hatalom elvárásai között fontos különbségek mutatkoztak, és ennek a felszín alatti konfliktusnak mélyebb gyökerei is voltak. 

Új front nyílott a kémügyben. Amit eddig tagadtak, már nem tagadják, csak lekicsinylik. Tagadták, hogy orosz állami hackerek úgy randalíroztak a külügy szerverein, ahogy csak akartak; amerikai figyelmeztetések természetesen voltak, de a budapesti nagykövet berendelése helyett Szijjártó inkább Moszkvába ment Szergej Lavrovval drúzsbázni. Ám a napokban előkerült Szabó Hedvig altábornagy asszony, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat akkori vezetőjének  levele, amelyben „teljes körű adatszivárgást” állapít meg az FSZB és a GRU (orosz polgári és katonai titkosszolgálatok) által előidézve. Ezt megkapta a külügyminiszter is, de amikor újságíró szembesítette vele, a kezdeti habogás után csak fenyegetőzni tudott. Szánalmas. Érdekes volt a kormányinfón is Gulyás Gergely miniszter habogása a 444 kérdéseire a hackertámadást illetően. A külügy bénázása amúgy is szánalmas, Várhelyi Olivér uniós bővítési biztos például a merényletben meglőtt Fico sorsával fenyegette meg egy grúz kollégáját, az 1995-ös srebrenicai népirtás emléknapot kapott, amit csak néhány ország nem szavazott meg, köztük, sajnálatosan, hazánk. A szarajevói kormány a srebrenicai tömeggyilkosság helyszínén „szégyenfát” állít, amelyre az is rá lesz vésve, hogy „Madarska”. Bravó!

Az újságírás versus kormánypolitika szép példája volt a Szijjártó Péter külügyminiszter és Sarkadi Zsolt telexes újságíró közötti csörte Kalocsán, ahol igen tanulságos és látványos rendőrségi intézkedés akadályozta a riportert hivatása gyakorlásában. Gyönyörű szóösszetétel a „vékony ténybeli alapból levont okszerű következtetés”, amely a mindent elárasztó rogánikumok világát elemezve került elő. A Partizánt majmolja a konformista–nacionalista–fasisztoid Megafon-infuenszerek új YouTube-csatornája, a Patrióta, amelyen Orbán Viktor-interjú volt tegnap: a miniszterelnök Kövér László-i méretű zavaros konspirációs teóriákkal képesztette a megtekintés idején mintegy 14 ezer nézőjét. Ugyanakkor a jó ízlés, de, jelzem, a kormányzati politikai racionalitás teljes mellőzésével is az Orbán Ráhel befolyása alatt lévő Magyar Turisztikai Ügynökség sokmilliárdos nemzetközi (globalista – hehe) influenszertripet szervezett Budapestre és környékére közpénzből. Drága DJ-k, fülledt erotikába öltözött TikTok-harcosok, Insta-influenszerek prémium helyszíneken (Halászbástya, Four Seasons, Opera, Vár – Oroszlános udvar), tanulságos megnézni a – minden felvételén ún. beauty filter mögé búvó – jordániai utazási blogger, bizonyos Kefaya lelkendező Instagram-bejegyzéseit a turai Schlossberger-kastélyból, amely köztudottan a Tiborcz István vezette BDPST felségterülete.

A múlt héten azzal zártunk itt, hogy Magyarországot a szabadon futó őrület hazájának neveztük; ezen a héten azt kell mondanunk, hogy ez a szabadon futás zuhanásba fordult, kíváncsian várjuk, a jövő hétre vajon már az asztrofizika szótárához kell-e fordulnunk, hogy jellemezzük azt a szociálpszichológiai mélyrepülést, amit elsősorban a kormánypártok oldaláról láthatunk. Talán ideje volna már egy jó Semjén Zsolt-megszólalásnak – esetleg versnek –, hogy bearanyozza nekünk a jövő hétfőt!

– vba –