EU 20 Padfest, ami összehoz – májusünnep a Bakáts téren

Idén május elseje nemcsak a munkások ünnepe, nemcsak a szokásos szabadba kivonulós tavaszünnep májusfaállítással és a pünkösdhöz kapcsolódó szokásokkal, hanem egyúttal Magyarország – kilenc másik állammal egy időben történt – EU-hoz csatlakozásának huszadik évfordulója is. A Padfest ennek helyi ünnepe lesz.

Az Unióhoz tartozás sok más előnye mellett a biztonságos és egyszerű utazást, a szabad munkavállalást és az országhatárokon átívelő tanulást is lehetővé tette. Ennek apropóján tartják meg a már nevében is multikulti hangulatra – no meg a Tompa utcai, elhíresült pad(át)festésre – hajazó Padfestet az elfogadás és az összetartozás jegyében a ferencvárosi Bakáts téren délelőtt tíz órától egészen késő estig.

A hagyományos vigasság sem marad majd el. A programok között lesz humoros akrobatikus utcai show, családi táncház a Bartók Táncegyüttessel, gyerekeknek és felnőtteknek szóló koncertek (a teljesség igénye nélkül: Besh o Drom, Duckshell, Kollár-Klemencz László, Saiid és Másik János), interaktív és karikatúrakiállítás a nemrég megnyílt Bakáts Bunkerben. Mellette gyerekjátékok a legkisebbeknek, filmvetítéssel összekötött beszélgetés a Goethe Intézetben, valamint egészségügyi szűrések és tanácsadás a Ferencvárosi Egészségügyi Szolgáltató szervezésében. És ha már a majális neve idén Padfest, akkor természetesen műsorra kerül a résztvevőkkel közös padfestés is.

Részletes program:

május 1. szerda 10.00 – Bakáts tér

▪ 10.00 Tűzmadarak: Gőzerővel! – akrobatikus utcashow

▪ 10.30 Családi táncház a Bartók Táncegyüttessel

▪ 11.15 Kiflihajó zenekar – koncert gyerekeknek

▪ 15.00 Erdőfű – koncert

▪ 16.30 Kale Lulugyi – koncert

▪ 19.00 A Besh o droM és a Duckshell zenekarok közös koncertje vendégekkel: Kollár-Klemencz László // Funktasztikus // Busa Pista // Dj Mango // Sena // Saiid (AKPH) //Másik János // Bujdosó János // Ifj. Gerdesits Ferenc

Kísérőprogramok:

▪ Gyerekjátékok a Bakáts téren

▪ Kezedben a jövő! – A Játékos Tudomány interaktív kiállítása a Bakáts Bunkerben

▪ MÚOSZ Karikaturista Szakosztály – EU20 karikatúrakiállítás a  Bakáts Bunkerben

▪ Padfestés

▪ Filmvetítés és beszélgetés a Goethe Intézetben

▪ A Nyomik című doku road movie (45’) vetítése a Bakáts Bunkerben 14 és 18 órakor, beszélgetés az alkotókkal: 15 órakor

▪ Tervezzük együtt! – Egészséges utcák program: Angyal utca, Sobieski János utca, Ipar utca, Viola utca

▪ Szűrések és tanácsadás a Ferencvárosi Egészségügyi Szolgáltató szervezésében 13 és 16 óra között

– gsa –

 Fotó: Stépán Virág