A Markusovszky tér környékén épül meg a református egyetem kampusza

Eredményt hirdettek az épületegyüttesre kiírt tervpályázaton. A kampuszon az állam- és jogtudományi kar, valamint a pszichológiai intézet képzései kapnak majd helyet.

A nyílt építészeti tervpályázatot a Magyarországi Református Egyház (MRE) írta ki a Kaltenberg-söröző egykori épülete és egy Üllői úti foghíjtelek felhasználásával létrehozni tervezett campus terveinek és tervezőjének kiválasztására. Hagyományosan református városrészben, Ferencváros Ráday utca és Üllői út közé eső negyedében állami támogatásból és egyházi forrásokból fogják megépíteni Budapest új egyetemi campusát – írja a reformatus.hu.

A szakmai zsűri a negyvenkét érvényes pályamű közül a Nagy Csaba, a Magyar Építőművészek Szövetsége nemrég megválasztott elnöke által vezetett budapesti Archikon Architects Építészstúdió tervét választotta. A zsűri a tervpályázathoz fűzött szakmai ajánlásaiban felhívta a figyelmet arra, hogy a Markusovszky téren mindenképpen meg kell őrizni és fejleszteni szükséges a lakosságot kiszolgáló szabadidős funkciókat, továbbá a ferencvárosi önkormányzattal együttműködve kell megvalósítani a feltárást, valamint a parkolás és a köztér megtervezését – emelik ki.

A zsűri munkájában az MRE által delegált szakemberek mellett részt vett Erő Zoltán, Budapest főépítésze, Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester, Szalay Tihamér, a Magyar Építész Kamara alelnöke, valamint Csáki-Hatalovics Gyula Balázs, az egyetem kancellárja is. A zsűri elnöke Lánszki Regő országos főépítész, államtitkár, társelnöke Fürjes Balázs, az egyetemfejlesztés vezetője volt. A pályázat ünnepélyes eredményhirdetését július 9-én tartották meg.

A pályázaton a második helyezett a CAN Architects Studio Építész Iroda lett, harmadik helyezettet nem hirdettek. Kiemelt megvételben részesült a Zsuffa és Kalmár Építész Műterem Kft., a 3Z Építész Stúdió Kft., az A3 Építész Kft., a Gereben Marián Építészek Kft. pályamunkája, megvételben pedig a DPi Design Kft., Rantal Gábor és Rév Bence, az Építészkohó Tervező és Szolgáltató Kft., a Középülettervező Zártkörűen Működő Részvénytársaság, a DNS-Építészműterem Kft., valamint a Hetedik Műterem Építészeti, Mérnöki Tervező és Tanácsadó Kft. pályázata.

Ferencváros református építészeti örökségéről itt írtunk.

Látványtervek: reformatus.hu, Épitészfórum