Barátságosabbá válhat négy ferencvárosi utca

Az Angyal utca, az Ipar utca, a Sobieski utca és a Viola utca újulna meg, ha nyer a ferencvárosi önkormányzat pályázata, amelyet a budapesti utcák és terek megújítását szolgáló 24 milliárd forintos fővárosi keretre nyújtott be. 

Az Egészséges utcák (Healthy Streets) elképzelés lényege: a város közterületeinek és közlekedésének fejlesztése úgy valósuljon meg, hogy az ott lakók ne csak kedvesebb és biztonságosabb környezetet kapjanak, de egészségesebb, hosszabb életet is. A biztonságos otthon, a gyalogos és kerékpáros közlekedés, egy kényelmes hely, ahol pihenni lehet: olyan apró, de fontos dolgok, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy az emberek életminősége javuljon, egészségesebbek legyenek, és így tovább éljenek. Az utcák minősége és kialakítása alapvető hatással van tehát az egészségünkre.

Az Egészséges utcák program megalkotója Lucy Saunders brit egészségügyi és közlekedési szakértő, aki munkájáért több díjat is kapott. A koncepció 2011-es kidolgozását követően 2014-ben a Transport for London, a brit főváros közlekedésszervező hatósága elsőként a hétköznapokban is alkalmazni kezdte a koncepciót.

A program olyan utcamegújítási terveket támogat, amelyeknek célja a gyalogos és kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása és az akadálymentesítés. Fontos cél, hogy legyenek megfelelő zöldfelületek, és ezek vízgazdálkodása, illetve vízmegtartása a jelenlegi szélsőséges időjárási viszonyok között is biztosítsa a megfelelő vízmennyiséget: ne kelljen mindig ivóvízből locsolni. Ugyancsak cél a befogadó, közösségi aktivitást ösztönző utcák kialakítása: legyenek árnyékos padok, lombos fák, apró minikertek, ivókutak, amelyek nyugodttá és kellemessé teszik a városrészt. Fontos persze a jó közvilágítás, és az, hogy ne legyenek elhanyagoltak, elhagyatottak a városrészek.

Budapesten egy civil szervezet, a Járókelő csapata kezdte el meghonosítani ezt, majd 2021-ben belekerült a főváros középtávú terveit összefoglaló Otthon Budapesten stratégiába. A Karácsony Gergely főpolgármester által a közelmúltban bejelentett 300 milliárd forintos uniós forrásból álló fejlesztési csomag részeként valósul meg a program, amelynek nyomán Budapest-szerte barátságosabb, gyalogosan és kerékpárosan is jól használható utcák és terek jönnek létre.

A fővárosi önkormányzat és cégei – többek közt a BKK és a Budapest Főváros Városépítési Tervező Kft. – az elmúlt években komoly szakmai munkát végeztek azért, hogy a budapestiek életminőségét, egészségét szem előtt tartó tervezési szemléletet meghonosítsák – olvasható a fővárosi önkormányzat által kiadott, a pályázat indulását bejelentő sajtóközleményben. Ennek eredményeként Budapest jogosult a Healthy Streets márkanév használatára, és az egészséges utcák világszinten is kimagasló tudású szakembereivel dolgozhat együtt. Az egyes pályázatok 250 millió forinttól 2,5 milliárd forintig terjedő, vissza nem térítendő támogatást kaphatnak, a pályázatokat szeptemberig kell kidolgozniuk és benyújtaniuk a kerületeknek.

B-G. B.

Kiemelt képünk: Déri Miksa utca a szomszédos 8. kerületben

Fotó: Ruzsa Rania (fővárosi önkormányzat)