Tíz józsefvárosi épületet kisajátítana az állam – élő parlamenti vita

A Telex újságírójától értesült Pikó András, a szomszédos Józsefváros polgármestere, hogy egy április 2-án benyújtott salátatörvénybe rejtve a magyar állam tíz önkormányzati ingatlant, köztük egy iskolaépületet és lakóházakat venne el a józsefvárosi önkormányzattól a Diószegi Sámuel utcában és környékén. Az ingatlanokban lakó mintegy kétszáz családot az önkormányzatnak kellene elhelyeznie azért, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem jövő szeptemberben induló új tanárképzésének teremtsenek helyet. A törvénytervezetről szerda este zajlik a parlamenti vita.

„Semmilyen előzetes tájékoztatás nem volt, ukmukfukk döntés született. Embertelen, kegyetlen, vállalhatatlan és szegényellenes a kormány döntése, amire nehéz szavakat találni. Szociális katasztrófa lesz, rengeteg család kerül bizonytalan helyzetbe. Semmilyen emberség, méltányosság nincs a döntés mögött, csak a politikai bosszú” – reagált a hírre Pikó András, a kerület polgármestere a Facebook-oldalán, aki Józsefváros nem terepasztal! címen aláírásgyűjtésbe kezdett egy nappal az után, hogy kiderült, az állam ingatlanokat sajátítana ki Józsefvárosban.

Karácsony Gergely főpolgármester nyílt levélben tiltakozott a szegényellenes terv ellen, Jámbor András, a terület parlamenti képviselője, pedig vitára hívta Kocsis Mátét a parlamentbe, hogy magyarázatot adjon a 200 józsefvárosi otthon kisajátítására.

Eredetileg az önkormányzat felújítási terveiről, a DIÓ2030 projektről tartottak volna lakossági fórumot jövő szerdán, ehelyett az önkormányzat a kisajátításról tart fórumot, amelyre mindenkit várnak, aki nem ért egyet az intézkedéssel.

A Telex cikke itt érhető el.

A Józsefváros Újság részletes összeállítása az ügyről itt olvasható.

Pikó András polgármester a Józsefváros Újság kamerái előtt élőben nyilatkozott az ügyről.

Frissítés: szerda este zajlott a törvénytervezet parlamenti vitája, ahol éjszakába nyúlóan kérdezték az ellenzéki képviselők a Fideszt a döntés hátteréről, és hogy – ahogy Jámbor András Facebook-oldalán írta –:

” Miért akarnak kilakoltatni 200 józsefvárosi családot?

Miért nem egyeztettek előre a családok elhelyezéséről a Józsefvárosi Önkormányzattal?

Miért akarnak átjátszani egy olyan városrészt a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek, amelyre a helyi önkormányzatnak már kész rehabilitációs terve van?”

– nie –

Kiemelt képünkön Pikó András, Józsefváros polgármestere

Fotó: Józsefváros Újság