Takács Zoltán kerületi képviselő: „Igazi lokálpatriótának érzem magam” 

Június 9-én önkormányzati választások lesznek, ezért megkérdezzük a ferencvárosi képviselőket, mire készülnek, hogyan értékelik az eddigieket, és mi a véleményük különböző (város)politikai kérdésekről. A 9 magazin 2024. márciusi számában Takács Zoltán (Momentum) képviselő válaszolt a kérdésekre. 

9: Hogyan került a politikába?

Takács Zoltán: Mindig is ferencvárosi lakos voltam, ide jártam iskolába, rengeteg emlék köt a kerülethez. Fiatalkoromban úsztam és fociztam is a Fradiban, és családilag is fontos nekünk a kerület. Például a nagymamám 56-os felkelő volt a Tűzoltó utcában – ilyen történeteken nőttem fel, igazi lokálpatriótának érzem magam. Nem is laktam soha nyolcvan méternél távolabb a körzetemnél. Politikai árvaként a NOlimpia idején felkeltette a figyelmemet a Momentum, és csatlakoztam, hogy tehessek valamit a kerületért.

9: Egyből a Momentumban kezdte?

Igen, politikai árvaként a NOlimpia idején felkeltette a figyelmemet a Momentum, és csatlakoztam, hogy tehessek valamit a kerületért. Egyébként én abszolút Olimpia-párti vagyok, versenyszerűen sportoltam is, és hatalmas nagy vágyam volt, sőt meg még mindig az, hogy Budapesten egyszer legyen olimpia. Azonban közgazdász is vagyok, és pontosan tudom, mennyibe kerül egy európai olimpia megrendezése; amiket a Fidesz ezzel kapcsolatban össze-vissza mondogatott, meg sem közelítette a valóságot.

9: Milyen sikerei voltak az elmúlt öt évben?

TZ: A körzetemben nagy siker, hogy megcsináltuk a Kerekerdő park kutyafuttatóját. Csak egy kis kompromisszum kellett hozzá minden oldalról, és így a kutyások és a nem kutyások is boldogok, alig érkezik hozzám panasz. Nagy siker a napelemek telepítése is.
A Balázs Béla 27. földszintjének az akadálymentesítése ugyancsak fontos önkormányzati feladatot jelentett, ugyanis eddig a bérlakásaink teljesen alkalmatlanok voltak kerekesszékes lakók számára. Most úgy tervezték meg, hogy a legkomfortosabb legyen a kerekes-
székeseknek: rámpák, küszöb nélküli ajtók, lift a magasföldszintre, tágasabb lakások. Lehet, hogy ez nem költséghatékony, de egy önkormányzatnak épp az lenne a feladata, hogy az ilyen helyzeteken javítson. 

9: Ön energetikáért felelős tanácsnok, érte is kritika azért, hogy ez csak egy kifizetőpozíció. Mit gondol erről?

TZ: Ha úgy vesszük, már jóval azelőtt ilyen tanácsnok voltam, hogy megválasztottak volna. 2019-től kezdve folyamatosan szívvel-lélekkel dolgoztam az ügyért, követtem a projekteket, és egyeztettem az önkormányzat cégeivel, hogy miként lehetne felgyorsítani a zöldítést és napelemprogramot indítani. A közbenjárásomra végül öt épületre került, és további kettőre fog kerülni idén napelem.

9: Ez mennyire profitábilis az önkormányzat számára?

TZ: Mivel az orosz–ukrán háború hatására rendkívül megdrágult az energia, azok a napelemek, amelyek eredetileg tíz év alatt hozták volna vissza az árukat, akár kevesebb mint két év alatt is profitábilisak lettek. Évente nagyjából 25 millió forintot fogunk megtakarítani a használatukkal, és csökkentjük a kerület szén-dioxid-kibocsátását, ami szintén fontos szempont. Évente nagyjából 20-25 millió Ft-ot tudnánk megtakarítani, ha minden eltervezett napelemet beüzemeltetnénk, mivel azok összesen 200 ezer kW-ot termelnének nekünk, jenleg pedig 100-120 Ft/kW-ért veszi a FIÜK az áramot. A napelemek pedig szinte „örök időkre” működnek. A világon az 1970-es években kezdték meg a napelemek telepítését, eleinte azt gondolták, ezek majd olyan 20-30 évig fognak működni, de a legtöbb még most is, 50 évvel később is üzemel!

9: A szén-dioxid-kibocsátás mennyivel csökkenne?

Ez is egy rendkívül fontos aspektus. 1 kW villamosenergia, az 350 gramm szénd-dioxid kibocsátásával jár, na most a 200 ezer kW, az 70 tonna szén-dioxidot jelent. Képzeljük el milyen zöld lehetne Magyarország, ha az összes önkormányzat méretarányosan ennyit költene napelemekre!

9: Mik a tervei a jövőre nézve?

TZ: Mindenképpen indulok újra a körzetemben. Egy szebb, jobb Ferencvárost szeretnék a nemsokára születendő kislányomra hátrahagyni, és ez nagyon motivál. A zöldítéssel kapcsolatban rengeteg ötletem lenne még, több elektromos autó, több Bubi. Az állattartással kapcsolatban is kellene pár szabályozás, mert a kutyások és nem kutyások együttélése még nem teljesen békés; a múltkori kötelező ürülékzacskós indítványom például egyelőre elég jól működik. Nem árulok el nagy titkot azzal sem, hogy a tömbrehabilitáció terén is van még tennivaló.

9: A Momentum már bejelentette a polgármester támogatását. Összességében milyen az együttműködésük a városvezetéssel?

TZ: Többnyire nem egyeztetnek velünk, vagy ha elhívnak valahová, az nem vehető komolyan. A polgármester asszony a politikai karrierje elején is one man show-t csinált, és ebben benne maradt: nem tanult meg csapatban dolgozni, nem tud kommunikálni a szövetségeseivel sem. De az ember képes a fejlődésre, a Momentum pedig meg is adta neki a bizalmat a következő választásra.

9: Mi a véleménye arról, hogy több helyi ellenzéki pártnak még nem sikerült megegyeznie Baranyi Krisztinával a támogatásáról?

TZ: Úgy gondolom, a ferencvárosi választók bölcsen fognak dönteni.

Kiss Soma – Nagy Ildikó Emese

Fotó: Birtalan Zsolt

TAKÁCS ZOLTÁN (34)

Végzettsége szerint közgazdász, 2019 óta Ferencváros 5. körzetének momentumos képviselője, az önkormányzat energetikáért és fenntartható működésért felelős tanácsnoka.

(Megjelent a 9 magazin 2024. márciusi számában.)