Takács Máriusz kerületi képviselő: „Rendszerszintű változásokat csak a politika képes elérni”

Júniusban önkormányzati választások lesznek, ezért megkérdezzük a ferencvárosi politikusokat, mire készülnek, hogyan értékelik az eddigieket, és mi a véleményük különböző (város)politikai kérdésekről. A 9 magazin 2024. márciusi számában Takács Máriusz DK-s önkormányzati képviselővel beszélgettünk. A magazinban rövidítve megjelent interjú teljes szövege.

9: Hogyan lett politikus?

Takács Máriusz: Fiatal korom óta érdekel a közélet és hogy tegyek a közösségért. Eleinte tanárként igyekeztem ezt tenni: drámapedagógusként tartottam foglalkozásokat a kerületben, ami által beleláttam a társadalom mélyebb rétegeibe is, és nem volt ez mindig vidító látvány. Tanítottam szakközépiskolában is, ahol első kézből tapasztaltam meg, hogy mi a gond a közoktatással. Ekkor jöttem rá, hogy lehetsz akármilyen lelkes és tehetséges pedagógus, rendszerszintű változásokat csak a politika képes elérni.

9: És ekkor jött a DK?

TM: Eredetileg az MSZP vonzott be a politikába, 2007 környékén külső bizottsági tag is voltam a kerületben, aztán egy időre inkább újra az oktatással kezdtem el foglalkozni,. Dolgoztam például az Oktatási Hivatal informatikai rendszerekkel foglalkozó osztályán is, ahol adatbázisokat gondoztam. Az itt szerzett élmények elég egyértelműen megmutatták, miért működik ez az ország úgy, ahogy. Viszont ezután már egyszerű feladat volt átlátni egy önkormányzat struktúráját. Visszatérve a pártokra: 2010 után az MSZP egyre inkább elkezdett gyengülni, és ahogy szépen lassan esett szét a párt, én is eltávolodtam tőle, így kerültem a DK-ba. Azt látom, jelenleg a DK az egyetlen igazán releváns Nyugat-párti erő, ezek az értékek pedig nekem nagyon fontosak, sokat lehetne tanulni az ott működő modellekből. Egyébként az MSZP is jó közösség, rengeteg embert nagyra becsülök onnan.

9: Nem gondolja, hogy Gyurcsány Ferenc miatt a DK sohasem lesz képes megütni a 20 százaléknál magasabb plafont?

TM: Én úgy látom, hogy a DK egyre csak növekszik, szóval szerintem nem lehetetlen ez. És persze mondhatjuk, hogy „mindenért Gyurcsány a hibás”, oké, de jelenleg a DK az egyetlen olyan párt, amely tényleg elvégzi a szükséges politikai munkát, és karakteres állításokat fogalmaz meg. Nyilván nem értek mindennel százszázalékosan egyet, de ez más kérdés. Nem látok más olyan pártot, amiben lenne ennyi potenciál.

9: Milyen sikerei voltak az elmúlt öt évben?

TM: A Haller parkban szépen rendeztük az utakat, a növényzetet, majd integrált parkká alakítottuk a teret, ahol a kutyások és a nem kutyások békében megférnek egymás mellett, és jól érezhetik magukat. Március végére elkészül a közvécé, és nekifogunk a sportpálya felújításának is. A kulturális és oktatási bizottság elnökeként eredménynek tartom a Ráday utca kulturális fejlesztéseit, azt, hogy afféle színházi utcává vált, amivel nemcsak Ferencvárost, de a fővárosi kulturális életet is gazdagítottuk. Összességben jól működnek az óvodáink is, bár a Kerekerdőre régóta ráférne már a felújítás, és természetesen sokkal jobban meg kellene fizetni az óvodákban dolgozó pedagógusokat. Nagy eredmény, hogy együttműködünk egy autista gyerekek integrációjával foglalkozó alapítvánnyal, amely speciális fejlesztőprogramokat tart az óvodákban, és kisebb infrastrukturális fejlesztések is történtek, például létrejött egy új óvodai sószoba. Büszke vagyok még a kerületi zöldítésekre, faültetésekre, zöld buszmegállók kialakítására, valamint a támogatásra is, amit arra adunk iskoláknak, hogy a diákok ingyenesen ellátogathassanak a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba.

9: Milyen az együttműködés a pártok és a városvezetés között?

TM: Több kooperativitást vártam mind a pártoktól, mind a városvezetéstől; például a polgármester asszony alig-alig egyeztet velünk, amit én nagyon hiányoltam. Az alpolgármester úrral viszont egészen jól tudunk együttműködni és egyeztetni városfejlesztési kérdésekben. A kultúráért felelős alpolgármester asszonnyal nem sokat kontaktálunk, de összeségében több fontos projektben is támogattam.

9: A választásokon együtt indul az MSZP–DK és a polgármester asszony?

TM: Erről még nem tudok nyilatkozni. Nagyon fontosnak tartom az ellenzéki együttműködést, és mi meg is tettük a nyitó lépést, hívtuk egyeztetni a polgármester asszonyt, de ő nem reagál a megkereséseinkre. Ez egy rossz és igazságtalan helyzet, úgy gondolom, nem szolgáltunk rá: az elmúlt öt évben mi dolgoztunk, építettük a kerületet. Ő azt várná, hogy feltétel nélkül álljunk mögé, mi viszont szeretnénk leülni és megbeszélni, hogy mit és hogyan fogunk csinálni a következő önkormányzati ciklusban.

9: Mi tart a következő öt év legfontosabb feladatának?

TM: Az első és legfontosabb a tömbrehabilitáció, hiszen sok ház nemcsak komfort nélküli, hanem összességében is leromlott, például a Drégely utca 12. Emellett a Vágóhíd utca környékének a rendezését is mihamarabb véghez kell vinni, folytatni kell a Ráday utca kulturális projektjeit, továbbá fejleszteni az óvodákat és a kutyás infrastruktúrát.

Kiss Soma – Nagy Ildikó Emese

Fotó: Stépán Virág

TAKÁCS MÁRIUSZ (38)

Eredetileg magyar nyelv és irodalom szakos tanár, illetve drámapedagógus. A 672 Csoport színházi társulat alapítója, 2019 óta Ferencváros 8. körzetének a képviselője, a Demokratikus Koalíció helyi szervezetének ügyvivő alelnöke, az önkormányzat Kulturális, Oktatási, Egyházügyi és Nemzetiségi Bizottságának elnöke.

(Megjelent a 9 magazin 2024. márciusi számában.)