Kőmíves Kelemenné kifalazza magát – újabb köztéri történetek

Hamarosan látható az ide public art szezon utolsó két alkotása a Ferenc téren. Koltay Dorottya Szonja Vendégmunkásnő – Kőmíves Kelemenné kifalazza magát című alkotása május 12-től látható, Várnai Gyula Könyvmászófala pedig másnaptól.

Koltay műve nyitott, folyamatosan változó, az építkezések tárgyi elemeire és azok asszociációs tereire épülő installáció, amelynek az első, hivatalos átnemadó ünnepsége május 12-én, vasárnap lesz 18 órától a Ferenc téren, ahol a Dévai Asszonykórus és a Falbontás Menti Téglatáncegyüttes is debütál.
Amennyiben újra befalazná Kelemennét valami Kelemen, vagy a Déva várát védő széljobbos kommandó, akkor a kerület kultúraszerető, asszonyvédő egyesületei majd kifalazzák újra. Nem kell félni.

Várnai Gyula Könyvmászófal című szabadtéri interaktív installációját azonban csakis a kijelölt segítők felügyelete mellett használhatják a mászni vágyók május 13-tól május 26-ig 14 és 17 óra között.

A Könyvmászófal terve
Ez az installációs játéktér a sport és a kultúra egyensúlyának fontosságára hívja fel a figyelmet. Úgy van kiképezve, hogy vannak könyvek, amelyek a kapaszkodást, a biztos pontot jelenthetik az elrugaszkodáshoz, és vannak könyvek, amelyek a stabilitást szolgálják. A könyvmászófal különböző nehézségi fokozatokat és útvonalakat rejt magában. A biztonságos sportélményt – a profi mászófalakhoz hasonlóan – biztonsági hevederek, tartókötelek és felügyelők szolgálják.
Ami pedig a folytatást illeti: a pályázat kiírói szeptember 13-ig várják az újabb, 2025-ben megvalósuló pulic art pályaműveket a pályázat oldalán.
Aki többet szeretne tudni a public artról, nézze meg a témában rendezett előadás-sorozat felvételeit.
– sis –
Fotó: az események Facebook-oldala