Online csalók: a bank nevében keresnek

Gyakran telefonon hívják fel kiszemelt áldozatukat az online csalók, magukat pénzintézet ügyintézőjének kiadva – hívja fel a figyelmet a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

Az ügyfél bankszámlája veszélybe került, és pénzét a biztonsága érdekében egy másik számlára kell ideiglenesen átutalnia – állítják a csalók. Alaposan utánanéznek a célszemélynek a közösségi oldalakon, és minden elérhető információt a hasznukra fordítanak. Ha tehetik, olyan időpontban telefonálnak, amikor tudják, hogy a sértett amúgy is siet valahova. Ha például az áldozat előre kiposztolta, hogy külföldre indul nyaralni, megpróbálják akkor felhívni, amikor már a repülőtérre tart. A stresszes helyzet kapkodáshoz, az pedig meggondolatlan cselekvéshez vezethet. Így fordulhat elő, hogy valaki az összes pénzét csalók számlájára utalja, ahonnan pedig azonnal továbbítják.

Ne hagyja, hogy megtakarított pénze csalók kezébe kerüljön! A bankja sohasem fogja azt kérni, hogy pénzét egy másik számlára utalja át. Ha azzal hívják fel, hogy bankszámlája veszélybe került, tegye le a telefont, és a pénzintézet központi számán hívja bankját!

A Mátrix Projekt keretében a Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozói kiemelt figyelmet fordítanak az online térben elkövetett bűncselekmények elleni küzdelemre. Az ilyen csalások megelőzésével kapcsolatban további hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a Kiberpajzs oldalán talál.

Forrás: Police.hu

Kép: Kiberpajzs.hu