A németek is legyőzték válogatottunkat

A második forduló számunkra legfontosabb mérkőzésén a magyar csapat 2-0-ra kikapott a németektől. A csoport másik meccsén nem bírt egymással Skócia és Svájc, míg a B jelű kvartettben az albánok a 95. percben egyenlítettek a horvátok ellen.

 

Marci Rossi együttesének összeállítása két helyen változott a németek ellen a szombatihoz képest, bekerült Szalai A. és Lang helyére Dárdai M. és Bolla. Sok ezer magyar szurkoló előtt parádésan kezdődhetett volna Stuttgartban a meccs a mieink számára: az első percben Tah rövid hazaadására Sallai csapott le, a kapu felé is pöckölte a labdát, de Neuer jól jött ki, és elakadt benne a próbálkozás. Ahogy várható volt, a hazaiak játszottak fölényben, ám mindkét oldalon akadtak lehetőségek, a legnagyobb a 11. percben Havertz előtt, akinek közeli lövését Gulácsi bravúrral védte. A 22. percben aztán az addig sem túl biztos Orbán elvitte a Musiala passzát Gündogan elől, a németek csapatkapitánya azonban ütközött Orbánnal, aki elesett, Gulácsi sem tudott menteni, Gündogan középre tette a labdát, és Musiala egy igazítás után jobbal, hét méterről úgy lőtte a kapunkba, hogy Fiola jobb lábán megpattanva vágódott a jobb felső sarokba. Bár a 25. minutumban Szoboszlai szabadrúgását Neuer ütötte ki a jobb felső sarokból, továbbra is német fölény jellemezte a mérkőzést. A 45. percben Sallai lesről fejelt a hazai kapuba.

A szünet után sem változott a játék képe. Előbb Gulácsi hárított vetődve egy támadáson belül kétszer is, majd Sallai beadását Varga B. hat méterről a kapu fölé fejelte. A 67. percben Mittelstädt balról, a tizenhatos oldalvonalától adta középre, kissé visszafelé a labdát, és az üresen érkező Gündogan 11 méterről ballal, egyből a bal alsó sarokba lőtte. A 75. minutumban Gulácsi védte Sané tizenhat méteres löketét, majd a 90.-ben Orbán hatméteres kísérletét Kimmich vágta ki a gólvonal elől. Napra pontosan három éve, hogy a Puskás Arénában 2-2-vel zárult a két csapat Eb-összecsapása, most 2-0-ra nyertek a németek.

Az előző mérkőzésen a horvátoknak Hamburgban csak az albánok legyőzése jelenthetett esélyt arra, hogy a zárónapon kiharcolhatják a továbbjutást a „halálcsoportnak” nevezett B jelű kvartettben. A meccs elején többet birtokolták a labdát déli szomszédaink, de a 11. percben az első komolyabb albán akcióból megszerezték a vezetést a „szkipetárok”. A Kisvárdában futballozó Asani ballal adott be jobbról, üresen érkezett Laci, és az ötösről a bal alsó sarokba fejelt – Livakovics rosszul nyúlt a földre pattanó labda felé. A horvátok továbbra is mezőnyfölényben játszottak, ám az albánok előtt adódtak nagyobb lehetőségek, félóra elteltével Asllani lövését bravúrral védte Livakovics, majd a hosszabbításban Minaj gyengén fejelt 7 métrerről, a kapus elkapta.

Az első komolyabb helyzet az 50. percben adódott a horvátok előtt, de Sucic lövését kiütötte Strakosha. Tizenegy emberrel védekeztek az albánok, a 74. minutumban azonban Kramaric egy csel után 12 m-ről a jobb alsó sarokba lőtt. Sőt, a 76. percben Sucic 6 méterről eltalálta az ötösön belül Gjimsitit, a labda róla a visszafelé futó, nem sokkal korában beállt Gjasula lábára pattant, onnan pedig a jobb sarokba. Az albánok erősítettek, és a 95. percben a sors igazságot szolgáltatott Gjasulának: Mitaj balról passzolt középre, a labda Sutalo lábáról a piros mezesek 8-asa elé került, aki a tizenegyespontról a jobb sarokba lőtt (2-2).

Este Kölnben a svájciak és a skótok is már a másik csapat térfelének közepén letámadták ellenfelüket. A 13. percben helvét szöglet után villámgyors kontrát vezettek a szigetországiak, McGregor balról középre adott, az érkező McTominay jobbal, 14 méterről lőtt, a menteni akaró Schär jobb lábáról a jobb felső sarokba pattant labda, Sommer nem védhette. A 26. percben Ralston jobbról közép felé passzolt, de röviden, Shaquiri rácsapott, és 18 méterről, ballal a kissé kint álló Gunn felett-mellett a jobb felső sarokba bombázott. A szünetig a skót kapusnak akadt több védenivalója, és egy lesgólt is elértek a svájciak. A második félidőben a 65. percben a kék mezesek álltak közelebb a gólhoz, Robertson bal oldali beadását a berobbanó Hanley négy méterről a jobb kapufára fejelte. A hajrában ismét szereztek egy les miatt érvénytelen találatot a helvétek, majd Rieder szabadrúgását Amdouni fejelte hajszállal a kapu mellé, így maradt a döntetlen (1-1).

– ms –

 

Fotó: MTI (Musiala gólja)